I bilköpartankar: Nytt eller begagnat

Ett bilköp är en stor affär. Alla potentiella bilköpare behöver ta sig en ordentlig funderare innan de sätter sin signatur på ett köpeavtal. Utöver valet av märke, modell och motor brukar frågan om man ska köpa nytt eller begagnat uppstå. Båda alternativen har sina för- och nackdelar, men det är upp till var och en att bestämma vilka faktorer som väger tyngst.  

Nytt: Skräddarsytt men till ett högre pris

De allra flesta har någon gång funderat på att köpa en ny bil. Att få sätta sig i en bil som ingen annan har kört och som är splitter ny är en dröm för många. Fördelarna med att köpa en helt ny bil är att du ges möjligheten att sätta din egen prägel på bilen. Du får välja färg, klädsel och utrustning efter dina önskemål och behov. En ny bil från en auktoriserad bilhandlare kommer också med garantier och serviceavtal.

Nackdelen med en ny bil är ofta ett högre pris. De flesta bilhandlare erbjuder finansieringshjälp men de kan kräva 20 procent eller mer av nybilspriset i kontantinsats. Den som behöver hjälp med att finansiera sitt bilköp rekommenderas att jämföra olika långivares belopp, räntor och löptider. Det är nämligen inte alltid bilhandlaren ger det bästa finansieringsalternativet, och det går att jämföra och hitta ett billån som passar här. Bilköp brukar finansieras med hjälp av två olika låneformer. Det första är ett traditionellt billån där bilen tas som säkerhet. Det andra är ett privatlån, eller blancolån, som inte kräver någon säkerhet men som tenderar att ha högre ränta.
(Källa: Unsplash)

En annan faktor som nybilsköpare måste ha i åtanke är bilens värdeminskning. Bilen kommer att tappa i värde direkt när du sätter nyckeln i tändningslåset, eller trycker på start. Flera bilhandlare kan däremot erbjuda ett garanterat andrahandsvärde om du väljer att byta bil igen efter en viss tid, och då sälja tillbaka bilen till bilhandlaren.

Begagnat: Billigare men mer underhåll

Det går att hitta riktigt bra bilar som redan har rullat ett antal mil. Den begagnade bilmarknaden är stor i Sverige och det går att hitta bilar som nästan är helt nya, men till ett avsevärt lägre pris. Utöver priset finns det flera fördelarna med att köpa en begagnad bil. Det är vanligare att det ingår extratillbehör, såsom vinterdäck och dragkrok. Om bilen är fullutrustad, inte har gått särskilt långt och i fint skick kan tredjehandsvärdet vara högt. Tredjehandsvärdet kan till och med matcha andrahandsvärdet vid en försäljning.


(Källa: Unsplash)

Nackdelarna är att en äldre bil är i ett större behov av service och underhåll. Om du väljer att köpa privat har du som köpare undersökningsplikt. Det är då extra viktigt att du gör en noggrann kontroll av både bilen och köparen innan ni skakar hand. Den som köper en begagnad bil från en auktoriserad bilhandlare har inte samma undersökningsplikt. Den ligger på bilhandlaren. Vid dessa köp finns också ett större trygghetsnät, eftersom de faller under konsumentköplagen.

Att köpa en bil är något väldigt personligt. Kanske behöver du en vardagsbil, kanske är du på jakt efter drömbilen. Det finns inga rätt eller fel vid valet att köpa en ny eller begagnad bil. Huvudsaken är att du blir nöjd med ditt köp.

Delad nyhet är dubbel glädje!