Vilka är de mest framgångsrika stallen i Formel 1?

Vi har kunnat följa dramatiken på Formel 1-cirkusen ända sedan 1950. Det har totalt blivit 1018 Grand Prix-tävlingar sedan starten ägde rum på klassiska Silverstone framför 150.000 åskådare. Ett lopp som vanns av italienaren Giuseppe Farina i en Alfa Romeo 158. Giuseppe blev även den i slutändan som tog hem slutsegern på touren och i och med detta även tog hem äran till Alfa Romeo-stallet. Det har gått en lång tid sedan dess, men vissa saker är sig lika. Vi kan fortfarande se Alfa Romeo-bilar ute på banorna, men vilka stall har varit allra mest framgångsrika sen det begav sig?

Juan Manuel Fangio drove this Alfa Romeo 159 to the title in 1951” av Lennart Coopmans (CC BY-SA 2.5)

En summering av alla Grand Prix-segrar för respektive tillverkare ger en inblick över hur de senaste decennierna har sett ut inom sporten. De brittiska tillverkarna är dominerande och har sex av de tio topplaceringarna på listan, men får se se sig besegrade av Ferrari i toppen.

Dessa 236 segrar för Ferrari har lett till 15 mästerskapstitlar, varav Michael Schumacher vann fem titlar för dem i början av 2000-talet och 72 Grand Prix-tävlingar. Det har dock gått tretton år sedan Ferrari senast plockade hem en totalseger, då i form av Kimi Räikkönen som vann titeln 2007. Det senaste decenniet har istället dominerats av Red Bull (fyra raka titlar mellan 2010-2013) och Mercedes (sex raka titlar sedan 2014). Enligt live motorsports betting som erbjuds, talar mycket för att det blir en sjunde raka titel för det tyska stallet. Lewis Hamilton ger 1,5 i odds i skrivande stund. Den främsta utmanaren är just nämnda Ferrari som ställer hoppet till Sebastian Vettel. Den tyska föraren var den som tog hem de fyra titlarna åt Red Bull och frågan är nu om han kan bryta den långa svit som uppstått sedan Räikkönen? För att det ska hända behöver allt stämma och olyckorna på banan lysa med sin frånvaro.

En av dessa olyckliga krascher inträffade under förra säsongen när Vettel och hans stallkamrat LeClerc kolliderade under Brasiliens GP.

Vettel competing in the 2017 Malaysian Grand Prix” av Morio (CC BY-SA 4.0)

Den stora frågan är annars om han kan lyckas knäcka Lewis Hamilton? Den flerfaldiga brittiska mästaren har vunnit mästerskapet fem av de sex senaste åren, samtidigt som han inte visat några tecken på att sjunka i kvalité. De två senaste åren har det blivit fler poäng än någon annan mäktat med och titeln blev i bägge fallen klar med två lopp kvar. Vi får se hur många till säsonger han kommer vara med i den absoluta toppen. Schumacher avslutade karriären vid 35 års ålder (samma som Hamilton är idag), innan han gjorde en kortare comeback några år senare.

De har dock en bra bit upp till de äldsta titelsegrarna, Juan Manuel Fangio och tidigare nämnde Giuseppe Farina, 46 respektive 43 år gamla. Ett rekord som sannolikt kommer att stå länge i och med de ökade kraven på förarnas reaktioner och fysik.

Det ska hur som helst bli intressant att se om Mercedes-stallet kan stå för favorittrycket än en gång. De kommer få känna sig starkt utmanade av både Ferrari och Red Bull!

Delad nyhet är dubbel glädje!