Nya Polestar-konceptet Precept – fyradörrars elektrisk grand tourer

Polestar visar upp Precept under Genève-salongen – en vision av märkets framtida riktning. En rymlig 4-dörrars grand tourer med 3,1 meter hjulbas och plats för ett stort batteripaket. Se bilderna här!

Det är gott om floskler i Polestars (maskinöversatta?) pressutskick om konceptet:

”Precept är en deklaration, en vision av vad Polestar står för och vad som gör varumärket relevant,” kommenterade Thomas Ingenlath, CEO för Polestar. ”Bilen är en respons på de klara utmaningarna som vårt samhälle och industri står inför. Detta är inte en dröm om en avlägsen framtid, Polestar Precept visar framtida fordon och visar hur vi kommer att applicera innovation för att minimera vår miljöpåverkan.

Minimalistiskt atletisk, den skulpterade formen hos Polestar Precept sätter tonen för framtida Polestar-fordon. Fordonets proportioner definierar dess närvaro med återhållsamma ytor och en focus på en aerodynamisk effektivitet.

Den främre grillen har bytts ut med Polestar SmartZone, som representerar ett skifte från luftintag till synförmåga. Ett område som brukade ta in luft till kylare och förbränningsmotor huserar nu teknologi för säkerhetssensorer och förarassistansfunktioner. Målmedvetet samlade bakom en transparent panel dedikerad till intelligent hårdvara finns två radarsensorer och en högdefinitionskamera. LIDAR-podden, monterad ovanpå glastaket, har optimal sikt som ett nästa stop mot ökad förarassistans. Thor’s Hammer LED-strålkastarsignatur utvecklas med separata element, får en mer robotisk och varumärkesdefinierande tolkning.

Precept har en integrerad främre vinge ovanför SmartZone-området som accelererar luftflödet över den långa motorhuven. Detta later luften i sig själv att fästa sig på ytan tidigare, vilket förbättrar den aerodynamiska effektiviteten och således förbättrar fordonets räckvidd. Där bak går den breda ljusbågen över hela bilens bredd, och sträcker sig i vertikala aero-vingar – ännu en aerodynamisk funktion och en nod till lättviktig design.

Konventionella sidospeglar har bytts ut med kamerabaserade enheter, var och en sträcker sig utåt på en aerodynamisk arm. Inuti har den traditionella backspegeln bytts ut med en digital skärm, bilden samlas in av en vidvinkelkamera monterad på bilens baksida. Frånvaron av en konventionell bakruta betyder att Precepts envolymsglastak går ner bakom baksätet och bakluckan i sig själv är designad med en större öppning och gångjärn monterade högre upp som förbättrar tillgången.

Polestar fortsätter att tro på samarbete med exporter för att accelerera utvecklingen och ge kunder den bästa tillgängliga teknologin. Precepts interiör definieras av hållbarhet och erbjöd möjlighet att arbeta med nya material och processer. Liknande bygger evolutionen av HMI på nuvarande partnerskap som hjälper till att maximera integrationen av expertis.

Hållbara nya interiörmaterial balanserar modern högteknologisk lyx med reducerad miljöpåverkan. Bcomps linbaserade kompositer för interiörpaneler och säten erbjuder avsevärda förbättringar över konventionella material, inkluderat upp till 50 % besparing i vikt och upp till 80 % reduktion av plastavfall.

Sätesytor är 3D-stickade från återvunna PET-flaskor, stoppning och nackstöd är gjorda av återvunnen korkvinyl, medan mattorna är gjord av återvunna fisknät. Dessa element, kombinerat med digitalt artisteri, definierar en ny premiumlyx som överträffar bruket av skinn, trä och krom.

Nästa generations HMI, som styrs av Android, bygger på Polestars nära samarbete med Google. En förstorad, porträttorienterad 15 tums pekskärm i center komplimenterar en 12,5 tums förardisplay, och de två är länkade via et upplyst blad som går runt hela interiören. I detta utförande flyter det unika Polestar-emblemet holografiskt inuti en svensk kristall mellan de bakre nackstöden.

Instrumentpanelen som stöder utvecklingen av ett skräddarsytt och dynamiskt digitalt gränssnitt, har även an rad olika smarta sensorer. Ögontrackning kommer låta bilen övervaka förarens blick och justera innehållet för de olika skärmarna efter det. Närhetssensorer förbättrar också användbarheten av centerdisplayen under färd.

Maximilian Missoni, designchef hos Polestar, säger: ”Polestar Precepts estetik är grundad i ledande teknologi snarare än att se bakåt i tiden på historiska bilreferenser. Hos Polestar ser vi teknologi som en möjlighet, ett verktyg att lösa vårt samhälles problem och vi översatte denna attityd till en ny uppsättning av designprinciper. Kombinationen av hållbara material och högteknologiska smartsystem öppnar ett helt nytt kapitel av avantgardedesign och visar vart Polestar är på väg.”

Polestar kommer att visa upp Precept under Geneva International Motor Show mellan 5–15 mars 2020, i monter 5253 i hall 5.

Källa: Polestar

Delad nyhet är dubbel glädje!