Här är Minin som kostar en halv miljon kronor

För tredje gången i historien placeras bokstäverna GP på en MINI John Cooper Works. Den här gången är det på den snabbaste och mest kraftfulla MINI-modellen någonsin – och förmodligen en framtida klassiker!

Pressrelease från BMW Group

MINI John Cooper Works GP-konceptet presenterades på bilutställningen i Frankfurt hösten 2017. Konceptbilen visade den moderna racingessensen i MINI, inspirerad av den legendariska första MINI-modellen från 1959. På årets bilutställning i Los Angeles är det premiär för den slutliga versionen, som redan kan förbereda sig på att bli en framtida klassiker.

“MINI fyller 60 år i år. En present till årsdagen var premiären för den helelektriska MINI Cooper SE. Den andra presenten är helt nya MINI John Cooper Works GP, en sportig körmaskin i MINI:s mest extrema form och den överlägset snabbaste modellen för gatubruk”, säger Peter Maier, informationschef för MINI i Sverige.

Den första utgåvan av MINI John Cooper Works GP kom på marknaden 2006, den andra 2013. Idag är båda modellerna eftertraktade samlarobjekt. Med en begränsad upplaga om totalt 3000 exemplar, kommer nya MINI John Cooper Works GP med all säkerhet också bli en eftertraktad modell.

Kraftfullt hjärta

Hjärtat i nya MINI John Cooper Works GP är en modifierad 2-liters, 4-cylindrig, turbomotor på 306 hk, med mellan 5000 och 6250 v/min och ett maximalt vridmoment på 450 Nm mellan 1750 och 4500 v/min. Kraften hittar till asfalten genom en 8-stegs, automatisk, Steptronic-växellåda samt en mekanisk differentialbroms för framhjulen. Sprinten 0-100 km/h tar endast 5,2 sekunder och toppfarten nås vid hela 265 km/t. Chassioptimeringen är skräddarsydd för uppgiften, med 10 mm sänkt sportchassi och med fasta motorfästen kopplade till växellåda och kaross optimeras körresponsen. DSC och antispinnfunktionen är också unika för nya MINI John Cooper Works GP.

Mycket kraft under huven kräver också kraftfulla bromsar. De ventilerade bromsskivorna på framaxeln mäter 360 mm x 30 mm och har röda bromsok. MINI John Cooper Works GP rullar på 18” aluminiumhjul som standard. Det unika sportavgassystemet garanterar en ljudbild som matchar bilens prestanda. De dubbla avgasrören i mitten av den bakre stötfångaren, har vardera en diameter på 90 mm.

“Ulv i vargakläder”

Med stora, distinkta spoilers och luftintag exteriört har nya MINI John Cooper Works GP ett ansikte som kommer att märkas i backspegeln. När den passerar, uppmärksammas garanterat de kraftfulla hjulhusen i kolfiber. På hjulhusen fram framgår också bilens individuella nummer i den limiterade upplagan (0001 – 3000). Från sidan och bakifrån är det nästintill omöjligt att inte märka den speciella takspoilern med “GP” – inititalerna för Grand Prix.

Interiören döljer inte heller att den nya MINI John Cooper Works GP är något ovanligt. Baksätet har ersatts av ett stag som som ökar vridstyvheten och samtidigt säkerställer att eventuell last i bagageutrymmet håller sig på plats i kurvorna.

De två sportstolarna är klädda i läder och alcantara med röda kontrastsömmar för att matcha de röda säkerhetsbältena. Även i interiören syns bilens individuella nummer tydligt på dekorlistan framför passageraren. Varje numrerad del är 3D-printad.

Lansering 2020

Nya MINI John Cooper Works GP kommer att lanseras i mars 2020 med ett, preliminärt, rekommenderat cirkapris på 500.000 kr.

Källa: BMW Group

Delad nyhet är dubbel glädje!