Nu ska sista tillverkade Saaben auktioneras ut – med tillhörande rundvandring hos Nevs

Det är Bilweb Auctions som ska ta hand om försäljningen av den sista tillverkade Saaben som NEVS nu släpper taget om. Den som vinner budgivningen får en intressant upplevelse på köpet!

När elbilstillverkaren NEVS under Saab-festivalen i juni släppte nyheten om att ”den allra sista Saaben” ska auktioneras ut blev det snabbt en internationell motornyhet och en snackis bland Saab-fans världen över. Nu är det klart att den sista Saaben kommer att auktioneras ut via Bilweb Auctions i oktober.

Förutom nyckeln till den sista nya Saaben kommer köparen att få en exklusiv rundvandring hos NEVS Trollhättan, och inte minst ett besök på företagets utvecklingsavdelning, där framtidens självkörande elbilar håller på att ta form.

Dagen avslutas med en guidad tur genom Saab-museets stora samling av bilar och memorabilia. En lunch och en hotellövernattning ingår också i upplevelsen.

Behållningen av försäljningen kommer att gå till The NEVS Sustainable Mobility Scholarship, ett nyinstiftat pris som NEVS kommer att dela ut i samarbete med Högskolan Väst i Trollhättan under minst fem år.

Priset kommer att gå till en person som gör betydande insatser för att främja framtidens mobilitetslösningar – allt från elbilsteknologier, delningsekonomi till insatser för självkörande bilar.

”Det känns extra bra att den allra sista bensindrivna bilen från Stallbacka kan användas för att stimulera övergången till framtidens hållbara transporter”, kommenterar Stefan Tilk vd och vice ordförande i NEVS.

”Det är verkligen spännande att detta samarbete med NEVS blir av. Högskolan prioriterar arbetet med Agenda 2030 och försöker hela tiden maximera vår samhällspåverkan kring hållbarhet, så detta ligger helt rätt i tiden”, säger Martin Hellström, rektor på Högskolan Väst.

Historien bakom den sista nya Saaben

Ursprungligen avslutades produktionen av Saab-bilar efter företagets konkurs år 2011. Men efter att NEVS köpt upp företaget så återupptogs produktionen i den ursprungliga fabriken mellan 2013 till 2014. Den sista omgången bestod av 420 stycken Saab 9-3Aero.

Bilen som nu auktioneras är en Saab 9-3 MY14 Silver 2.0T Automatic med bara ca 70 kilometer på mätaren. Den plockades från produktionslinan för ett planerat utvecklingstest som aldrig genomfördes. Därefter användes den som referensfordon under produktionsperioden.

När produktionen helt avstannade i maj 2014 parkerades bilen inne i fabriken i händelse av att produktionen av fossildrivna fordon eventuellt skulle återupptas. Medan de övriga nyproducerade Saab 9-3:orna såldes i olika omgångar förblev referensbilen orörd i fem år.

Länken till Bilweb Auctions för budgivning och ytterligare information finns här!

Fakta: Den sista nya Saaben

Produktionsår: 2013
Modell: Saab 9-3 MY14
Skick: Oanvänd
Antal säten: 5. Beige skinn med mörka detaljer
Färg: ”Diamond Silver”
Motor: 2,0 Turbo4, hk 220
Växellåda: Automatisk
Bränsletyp: Bensin
Körsträcka: ca 70 km
CO2: 200 g/km
Chassinummer: YTNFD4AZXE1100257

Källa: NEVS

Delad nyhet är dubbel glädje!