20 roliga bilfakta

Vilka är tjockast i trafiken, vilken bil tycks undkomma skroten år efter år och vilken är världens fetaste limousin? Snurra igenom våra 20 totalt mixade bilfakta från hela världen!

1. Rött ljus i 5 månader
Ungefär fem månader av ditt liv går åt att vänta på grönt ljus i en bil. Välinvesterade månader va? Kör mot rött vetja!

2. Många bilar blir det
I hela världen byggs ungefär 200.000 bilar varje dag – det blir sisådär 72 miljoner årligen! År 2000 var den siffran nästan hälften så stor; 40 miljoner.

3. En bil blir stulen ungefär nu

Det här låter kanske helt osannolikt men tro det eller ej, var 45:e sekund blir en bil i enbart USA stulen. “Gone every 45 seconds”, ny rulle kanske?

4. Bilar i överflöd
I Los Angeles finns det fler bilar än vad det finns människor. Undrar vem som kör alla…

5. Ögonen framåt
Risken för att orsaka en bilolycka ökar med 20 gånger när du håller på med din mobil medans du kör. Så släpp inte ratten för att kolla på din telefon om du inte vill vara med i en krock! Det är ju nämligen inte bara förbjudet utan jäkligt korkat också. En krock inträffar i snitt tre sekunder efter att föraren blivit distraherad.

6. Bilförare är tjockare
I snitt väger en person som föredrar att åka kollektivtrafik framför bil 2,3 kg lättare än de som bara kör bil. Du kanske kan gissa varför? Botemedlet måste vara att parkera sin bil längre bort. Varsågod för tipset!

7. Fler mil bakom ratten för dudes
Män kör mer bil än kvinnor, runt 40% mer per år. Vild gissning här – kvinnor åker mer bil än män…

8. Inte en slit- och släng-bil
75% av alla bilar som Rolls Royce någonsin har tillverkat finns fortfarande i trafik. Det är annat än Skoda, Volkswagen, DKW, Lada, BMW och Volvo det! En liten side-info – den mest miljövänliga bilen ur produktionsperspektiv är en tvåsitsig Morgan. Där använder man material som trä i grunden!

9. En fest på fyra hjul
Den tyngsta limousinen i världen, “Midnight Rider”, väger drygt 22 ton. Det är dock inte så konstigt när det finns en bar, tre softa lounger att hänga i och plats för 40 personer.

10. Bilpussel på 30 000 bitar
Det låter kanske överdrivet men en normal bil är ett stort pussel av 30 000 olika delar. Och av de 30 000 bitarna går 80-95% att återvinna. Och fler ska det bli är det tänkt. För så här kan vi inte hålla på, eller hur? Som av en händelse är siffran 95% också den tid som en bil spenderar parkerad under sin livstid.

11. Risky business
Varje gång du åker eller kör en bil är risken att du är med i en bilolycka och dör 1 på 5.000. Rätt stor risk! Men det dör väldigt många av fallande kokosnötter också, så var helst inomhus hela livet. Fast det dör man visserligen också av…

12. Mycket tutande
Kvinnor är mindre benägna att lägga sig på tutan än män. Kör man i en utlandsreggad bil är man dessutom i riskzonen att få fler att tuta åt sig! På helgerna tutas det mindre än i veckorna.

13. De mördar för att spara pengar
Det är lag på att om du råkar köra på någon i Kina är det du som pyntar för sjukvården personen behöver. Därför händer det att de påkörda råkar ut för att bli påbackade igen för att avsluta jobbet lite billigare för personen bakom ratten…

14. Akta för slökörare

Att köra till exempel 8 km/h för långsamt i trafiken är en mycket större fara och risk för en krock än att åka lika mycket snabbare. Så kör fortare!

15. Ny bil osar gift

Många tycker att när man sätter sig i en ny bil har den en speciellt god och fräsch doft men egentligen är det gift som luktar. Det finns mer är 50 onyttiga ämnen i den kemikaliska doften.

16. Inte så gamla längre
Det tjatades friskt om att Sverige har Europas äldsta bilpark, men det är inte information som stämmer längre. Vi ligger på en sjundeplats vad gäller hur nya bilar vi kör. Våra bilar är i snitt 6,71 år gamla (2016 års siffror). I Luxemburg kör man de i snitt nyaste bilarna; 5,55 år. Därefter kommer Polen (5,75 år), UK (5,76 år), Belgien (6,14 år), Irland (6,25 år) och Bulgarien (6,54 år).
Äldsta bilarna hittar vi i Slovakien (11,34 år), Estland (11 år), Spanien (9,86 år), Finland (9,69 år) och Nederländerna (9,23 år).
Källa

17. Gammal historia
Det äldsta bilpatentet skrevs in i tyska papper 1886, då en viss Carl Benz ville försäkra sig om att behålla sin uppfinning för sig själv. “Fordon framdrivet av gas” var rubriken.

18. Automatisk befolkning
Att köra “stick shift” är ingen lätt match för jänkare. Hela 95 % av deras fordonsflotta är försedd med automatlåda! I Japan och Europa är siffran nästan den omvända med över 80 % manuella lådor.

19. Inget hö i baksätet
I Australien hänger en gammal lag kvar, den säger att man inte får köra hö i sin bil. Men i en taxi däremot går det bra! Undrar vad taxichaufförerna tycker om den lagen…
Läs fler konstiga lagar här!

20. Dyrt äga bil
Det är dyrare än folk tror att äga bil. KVD Bilpriser frågade folk om vad de trodde att en tre år gammal Clio, Polo eller Fiesta kostade per månad och gissningarna landade på 2-3.000. Men faktiska summan var 3-4.500 kronor. En stor bil med tre år på nacken, Passat eller V70, kostade 6-8.000 medan folk gissade på 4-5.000. Sitter du inte inne med rätt cashflow finns lite mer vågade finansieringslösningar – flera sådana hittar vi på SvenneCasinos som granskar och recenserar online-spelbolag för oss blågula spelare!
Källa https://www.bilpriser.se/

Delad nyhet är dubbel glädje!