Ta en titt in i 1.600 hk starka Koenigsegg Jesko

Om du var sugen på att nypa en av de 125 exemplaren som ska byggas av Koenigsegg Jesko så får vi göra dig besviken – allihopa är redan bokade av välbeställda finsmakare från olika hörn av världen. 83 hade hittat nya ägare redan innan den premiärvisades på Genèvesalongen i år och återstoden om 42 exemplar gick åt under de kommande fem dagarna.

Det är ingen ”vanlig” Koenigsegg utan en som tillverkats som en hyllning till Christian von Koenigseggs pappa Jesko – och inte ens han visste om modellen innan skynket drogs i mars.

Motorn är en V8 på fem liter och dubbla turboaggregat som ska lämna smått otroliga 1.625 hästkrafter på E85 eller 1.300 hästkrafter på blyfri bensin. Toppfarten uppges till över 480 km/h (!) och med tanke på Koenigseggs nyligen satta världsrekord (458 km/h) med snabbaste produktionsbil låter det inte som en omöjlighet.

I filmen får vi hänga med Dragtimes Brooks Weisblat under en demonstration av bilens luxuösa insida i kolfiber, Alcantara och skinn. Bland annat hittar vi ett flertal touchskärmar som styr olika reglage och inställningar, bland annat kan man stänga dörren elektroniskt. Skönt att slippa röra sig i onödan! Ratten har två små egna skärmar. I princip hela karossen kan öppnas på elektronisk väg, antingen från den stora skärmen i mittkonsolen eller från nyckeldosan. Där kan man också ställa in bilen i ett “track mode” som påverkar karossens rörliga delar och fjädring som ser till att downforce är optimal. Mitt framför föraren finns en till skärm som är monterad i ratten och hänger med runt när man svänger. Displayen behålls dock i våg på ett något udda sätt. Hoppa till 12:00 i filmen så får du se med egna ögon!

Jesko är en 32 cm längre efterträdare till Agera RS och är fylld med spännande ny teknik, däribland växellådan Light Speed Transmission som inte använder sig av några synkringar och som namnet avslöjar är blixtrande snabb. Den har nio lägen och sju kopplingar (!), och du hittar inte reservdelarna på Mekonomen.

Priset är som du förstår även det i en egen klass. Du får slanta upp tre miljoner dollar om du vill ha en Jesko. Andrahandsvärdet lär vara garanterat om du inte får för stora horn i pannan och gör något korkat! Har du inte kulorna kan du testa ett Slotspel och är tungan rätt i mun kanske du själv sitter med en Jesko på garageuppfarten om några år. Men vi lovar inte för mycket…

Delad nyhet är dubbel glädje!