Smart teknik förändrar vardagen

Precis som mobiltelefoner kan göra mer än att ringa, kan bilar göra mycket mer än att köras och parkeras. Under de senaste åren har bilindustrin arbetat hand i hand med stora teknikföretag för att kunna leverera de mest avancerade, säkraste och mest bekväma fordonen som någonsin funnits. Bilar blir stora smarta enheter med avancerade funktioner för nödbromsning, kartläggning för autonom körning, bättre bränsleeffektivitet och snart rullar även helt självkörande bilar på våra gator.

Det råder ingen brist på sätt som bilindustrin försöker förbättra säkerheten medan du tar dig från punkt A till punkt B. Under de kommande åren förväntas bilindustrin utvecklas ännu mer och ta oss ett steg närmare en mer uppkopplad och digitaliserad miljö.

Mobilen blir ett verktyg
Konstgjord intelligens (AI) och maskininlärning (ML) har en viktig roll i bilindustrins framtid, eftersom dessa förmågor blir allt vanligare i bilar och personifierar körupplevelsen. Fler tillverkare tillämpar algoritmer som använder data som automatiserar processen att konfigurera ett fordon. Fordon blir IoT-enheter som kan ansluta till smartphones och ta emot röstkommandon. Denna typ av fordonsteknik kan också användas i form av sensorer. Ett exempel är att en bil kan informera ägaren om det behövs service av något slag. Beroende på bilens körsträcka och skick kan tekniken bedöma dess prestanda och informera föraren om eventuella säkerhetsrisker.

Smarta mobiltelefoner kommer att vara ett viktigt verktyg i bilindustrin, bland annat för att kontrollera IoT-enheterna på håll, eller för att beställa en självkörande bil när man ska åka till jobbet. Mobiltelefonerna är kompletta maskiner både för arbete och underhållning, som kan användas från allt till att betala räkningar till att spela spel. Många som pendlar till jobbet med kollektivtrafiken använder tiden till att spela spel som underhållning, bland annat de olika typer av spel som finns på Casinostugan. Man får en bra bonus när man registrerar sig för spel, och man kan bland annat betta på motorsport och fotboll.

Elfordon blir mer tillgängliga
Tesla satsar på bränsleeffektivitet och har släppt flera el- och hybridfordon som kan ta dig många mil med en enda laddning. Antalet sålda elbilar per år förväntas fortsätta stiga, eftersom fler bilfabrikanter implementerar elfordonsteknik. Elbilarna blir också allt billigare. Tack vare de stora investeringarna i tekniken, har den blivit mer tillgänglig för den breda massan. Man förväntar sig att mellan 20 och 25 procent av alla bilar som säljs i USA år 2030 kommer att vara elbilar, och i Kina beräknar man att siffran kommer att nå 35 procent. I Sverige kommer siffran sannolikt att vara ännu högre, närmare 90 procent.

Självkörande bilar
Flera företag har testkört sina autonoma bilar med alla de olika funktionerna på öppna vägar. Även om vi fortfarande inte är riktigt framme i mål vad gäller självkörande bilar, finns det dock redan flera bilmärken som har halvautonoma egenskaper i form av förarassisterad teknik. Det inkluderar automatiska bromssensorer (som blivit något av ett måste de senaste åren), filkörningsavkännare, kameror och radar runt bilen, adaptiv farthållare och självparkering.

Några av de största företagen inom teknikindustrin har gått ihop med bilföretag för att förbättra hur våra fordon fungerar idag. Ökningen av elfordonsteknik bidrar till att minska koldioxidutsläppen utan att det i slutändan kostar för mycket för köparna, eftersom fler företag utformar bilar med elmotorer. Ökningen av självkörande fordon kommer dessutom att öka säkerheten på vägarna både för bilister och övriga trafikanter, i och med att det mänskliga elementet tas ur beräkning.

Här testas BMW:s nya elbil i Arjeplog

Delad nyhet är dubbel glädje!