Sverige runt i en hyrbil

Det är lätt att glömma bort Sverige när man planerar för en längre semester. En vecka eller två i någon av skärgårdarna kanske inte är så ovanligt, men det finns fler platser att utforska i vårt avlånga land. Och landet är stort! Trots att vi bara är lite över 9 miljoner invånare finns det utrymme så det räcker och blir över. Faktum är att det är längre mellan den sydligaste och nordligaste spetsen än vad det är från Sverige till Italien.

Och vilket är det bästa sättet att se Sverige på? Jo, via bilen.

Bila i Sverige

De flesta familjer i Sverige har en egen bil. De som inte har det eller de som helt enkelt vill ha en större eller bekvämare bil kan välja att hyra en. Det är bra att jämföra olika företag för att hitta den billigaste hyrbilen i föredragen storlek och modell. Samtliga bilar har obegränsad körsträcka och är försäkrade med de nödvändiga ansvars-, stöld- och skadeförsäkringarna. Du betalar helt enkelt för det du kör för – utöver hyrpriset.

Överallt i Sverige gäller samma trafikregler och det är endast i Stockholm och Göteborg som man behöver betala trängselavgifter. För att göra resan så smidig som möjligt kan det vara bra att planera i förväg och titta på vägarna man vill ta. Finns det vägarbeten eller brukar det vara kö under vissa tider/dagar? Under sommarhalvåret är det alltid mycket trafik på E22 och E4:an och man bör räkna med att det kommer att uppstå köer. Har du en tid att passa bör du vara ute tidigt för att garantera att du kommer i tid – notera att andra bilister kan tänka likadant.

För att vara på den säkra sidan ska du alltid ha med dig något att dricka och äta i bilen. Mobilladdaren är också en bra vän för att underlätta för musik och kartläsning. Om du reser med barn är det bra att ha underhållning i olika former redo i baksätet. Det hjälper till att undvika frågan ”är vi framme snart?”.

Guldkorn att köra till

Sverige är ett av de nordligaste länderna i Europa och är nästan helt omgiven av kust och hav. Landskapet är relativt platt och det är först i norr som det börjar att bölja sig mer. Det är därför inga svårigheter att köra i landet, oavsett årstid.

De norra delarna är lika fina att besöka på vintern som sommaren, men under vinterhalvåret bör man någon gång i livet passa på att besöka Ishotellet i Jukkasjärvi, utanför Kiruna. Om man planerar att vandra längs hela eller delar av den populära Kungsleden kan en tripp till Jokkmokks fjällträdgård vara en bra början för att få bättre kunskap om vad som växer i de svenska fjällen.

I de mellersta delarna av landet hittar man de stora sjöarna Mälaren, Hjälmaren, Vänern och Vättern. Fortsätter man väster ut från de södra delarna av Vänern kommer man till Smögen, som anses vara ett av landets vackraste kustområden och där man definitivt ska stanna om man gillar glass och skaldjur! Ett annat bra tips är att köra Tidövägen mellan Västerås och Hallstahammar. Här kör man bland historiska slott och gårdar. Det finns till och med ruiner av kyrkor från 1200-talet som man kan stanna och undersöka närmare.

Smygehuk nere i Trelleborg är ytterligare ett populärt bilresemål. Det är Sveriges sydligaste punkt och man kan passa på att besöka både milslånga sandstränder och vingårdar på vägen dit. Kiviks musteri är ett annat måste på våren när alla äppelträd blommar. Det finns samtidigt mer udda platser att besöka när man kör runt i Skåne, vilka tågen bara far förbi. Exempelvis kan man besöka Brösarps backar där Bröderna Lejonhjärta spelades in eller Kullabergs-grottorna, som ligger mellan Ängelholm och Helsingborg.

Och det här är bara några av platserna man kan besöka. Längs med västkusten finns en skärgård som är väl värd att utforska och som sträcker sig hela vägen ned till Båstad och vidare ner mot Malmö. På östkusten hittar man Öland och en vacker kust som sträcker sig upp till ytterligare en skärgård. En båttur senare är man på Gotland. Den som vill se hela Sverige under en resa måste planera för flera månaders semester och det är nästan lika omöjligt att se hela Sverige på en fyraveckorssemester som det är att se USA under en enda roadtrip.

Delad nyhet är dubbel glädje!