Nya Toyota Supra – svenska priser och alla data

En helt ny Toyota GR Supra, femte generationen av Toyotas legendariska sportbil och den första globala GR-modellen från Toyota Gazoo Racing, har i dag världspremiär på North American International Auto Show i Detroit. En legend är därmed återfödd – och nya Toyota GR Supra har skapats för att vara en sportbil i sin renaste form utan kompromisser! Här hittar du svenska priser och all data.

  • Tvåsitsig coupé med föraren i fokus med känsla och utformning som i en racingbil
  • Motor och drivlina som i klassisk sportbil: Bakhjulsdrift och 340 hk ur en turboladdad rak sexcylindrig motor med 500 Nm
  • Kort hjulbas och bred spårvidd för att nå det ”gyllene förhållandet” för exceptionella köregenskaper
  • Leverans till svenska kunder i november 2019
  • Första globala GR-modellen producerad av TOYOTA GAZOO Racing
  • Svenskt pris från 678 900 kronor med Premium Pack
  • Lanseras i mycket begränsad upplaga  tillgänglig för reservation från 15 januari, 09:00

Genom att hålla fast vid traditionen från Toyotas tidigare Supra-generationer har chefsingenjör Tetsuya Tada skapat en sportbil med kort hjulbas, bred spårvidd, låg vikt, låg tyngdpunkt och hög vridstyvhet – självklart lever Supra-arvet starkt med rak frontmonterad sexcylindrig motor och bakhjulsdrift. Resultatet är underhållande köregenskaper med kraft, kvickhet och körglädje.
Under motorhuven sitter en 3.0-liters turbomotor med 340 hästkrafter och 500 newtonmeter. Kopplad till en åttaväxlad automatlåda ger motorn mjuk och kraftfull acceleration med gott om kraft, vridmoment och karaktär.

Bilen har utvecklats av TOYOTA GAZOO Racing och testats på vägar över hela världen, men framför allt har det skett omfattande tester på den välkända nordslingan på Nürburgring och på omkringliggande vägar i Tyskland. Resultatet är en rapp, stabil och underhållande körupplevelse. För att garantera att bilen levererar vad den lovar har Toyotas vd Akio Toyota som Master Driver själv prövat ut bilen på Nürburgring.

Produktionen av nya Toyota GR Supra sker i Graz i Österrike och de första kundleveranserna i Sverige sker i slutet av 2019. Priset är 678 900 kronor med Premium Pack. Alla bilar med leverans 2019 måste reserveras online med start 15 januari, 09:00 på MinToyota.se

Designen av nya Toyota GR Supra bär tydliga arv från tidigare generationers Toyota Supra med lång låg huv och äkta sportbilsproportioner: kort hjulbas, stora hjul och bred uppsyn. Hjulbasen är kortare än i modellsyskonet Toyota GT86 vilket ger unika köregenskaper, speciellt i kombination med den breda spårvidden. ”Det gyllene förhållandet” när det kommer till väghållning är ett optimalt förhållande mellan hjulbasens längd och spårvidden på 1,5 till 1,6. I nya GR Supra är förhållandet 1,55 och var en av de första måtten som sattes vid utvecklingen. Målsättningen var förstås att utveckla och bygga en kompromisslös sportbil som både är underhållande och belönande att köra.

Kraften i nya GR Supra kommer från den 3.0 liters stora raka turboladdade bensinmotorn med 340 hästkrafter och 500 newtonmeter i vridmoment. Tack vare twin scroll-turbo, direktinsprutning och variabla ventiltider levererar motorn en kraftfull, välbalanserad, mjuk karaktär – samtidigt som den är rapp och ger en nervkittlande acceleration.
Motorn kopplas ihop med en åttaväxlad automatlåda som ger blixtsnabba växlingar och maximal kontroll till föraren. Med Launch Control accelererar nya GR Supra från 0 till 100 km/h på 4,3 sekunder.

Alla GR Supra som säljs i Europa är standardutrustade med en aktiv differentialspärr som är aktiv under såväl acceleration som inbromsning och den kan steglöst variera låsningen från inget till 100 procent. Det ger enorma fördelar i form av stabilitet och effektivitet när däcken når sin greppgräns. Effekten känns i alla faser vid kurvtagning, med förbättrad stabilitet vid inbromsning såväl som i kurvan som vid accelerationen i utgången.

Nya Toyota GR Supra är den första globala modellen att utvecklas och tillverkas av TOYOTA GAZOO Racing, paraplyorganisationen för Toyotas globala motorsportsaktiviteter. Genom TOYOTA GAZOO Racing har företaget segrat i såväl Le Mans 24-timmars i FIA World Endurance Championship och tagit hem märkestiteln i FIA World Rally Championship.
Organisationen arbetar enligt tre ben: att utveckla medarbetare genom medverkan i motorsport, skapa en beundrarskara genom spänningen av motorsport och använda kunskapen från motorsporten för att göra ännu bättre bilar för vägen som dessutom är roliga att köra.

Nya Toyota GR Supra som nu lanseras gör det i en speciell Launch-modell. I Sverige kommer alla bilar vara fullutrustade med Premium-paket. I standardutrustningen ingår därmed den aktiva differentialspärren, adaptiv fjädring och 19-tums aluminiumfälgar med högprestanda-bromsar. Även adaptiv farthållare, nyckellöst lås- och startsystem, LED-strålkastare och mediasystem med 8,8-tumsskärm, JBL-ljudsystem och tolv högtalare samt head up-display.
Självklart ingår också Supra Safety + Package med Blid Spot Monitor, Lane Change Departure Alert, Rear-Cross Trafifc Alert, Rear-end Collision Alert och intelligenta parkeringssensorer med autobroms i standardutrustningen, samt automatiskt larmsamtal E-Call.

Så här säger Toyotas vd Akio Toyoda om nya Supra:
– ”Förr i tiden spenderade jag oräkneliga timmar körandes en äldre Supra runt Nürburgring för att bli Master Driver. Därför är Supra som en gammal vän som har en speciell plats i mitt hjärta. När andra företag rullade ut sina vackra nya prototyper som alla skulle introduceras körde jag fortfarande en Supra som inte ens längre var i produktion. Så även om Toyota faktiskt inte planerade att tillverka en ny Supra så höll jag, precis som alla andra Supra-beundrare runt om i världen, tummarna för att det ändå skulle hända. Nya GR Supra föddes genom utvecklingen på Nürburgring  och jag kan ärligt säga att det här är en bil som både är rolig att köra och bättre än någonsin tidigare.

Teknisk data: Toyota GR Supra
3,0-liters bensinmotor.
Max effekt 340 hk, max vridmoment 500 Nm.
8-stegad automatlåda med aktiv differentialspärr.
Bakhjulsdrift.
Längd/bredd/höjd: 438/185/129 cm.
Tjänstevikt (utan förare) 1 495 kg.
Acceleration 0-100 km/h 4,3.
Toppfart 250 km/h (elektroniskt begränsad).

Källa: Toyota

Delad nyhet är dubbel glädje!