Filmer om bilar

Bilar har sedan filmens framfart haft en stor roll i många produktioner. Ibland har bilar på film till och med egna viljor.

Death Proof

2007 gjorde mästerregissören Quentin Tarantino sin road-movie, en av två sammankopplade filmer tillsammans med vännen och kollegan Robert Rodríguez, som stod för den andra delen, Planet Terror.

I Death Proof är bilen och vägen i fokus. Två unga sällskap med kvinnor finner sig jagade av en ärrad och driftande stuntman, som kör runt med sin krocksäkra bil.

Filmen är lekfullt berättad och stundvis Tarantino när han är som bäst. I “Death Proof” ser vi en riktigt svettig biljaktscen. Bilen Kurt Russell glider runt i är en svart Chevy Nova, med en dödskalle målad på motorhuven. En otroligt stark karaktär.

The Fast and the Furious-filmerna

I The Fast and the Furious-serien kan vi filmälskare njuta av bilar i överflöd. Här finns allt från gamla läckra klassiker till moderna sportbilar – utrustade med alla möjliga funktioner bilälskarna i Hollywood kan tänkas hitta på. Denna uppfinningsrikedom avspeglas inte bara i bilarnas funktionaliteter utan också i miljöerna vi vistas i.

I filmseriens åtta filmer finns det givetvis utrymme för en hel del variation av inspelningsplatser. Vi har fått se bilar fara fram i allt från häftiga storstäder till läckra snölandskap och våra hjältar har uträttat galna actionscener och haft intensiva dialoger i alla möjliga klimat och platser. De flesta av oss blev säkert sugna på att besöka ett casino efter Monaco-besöket i den femte filmen eller att åka till Tokyo efter att ha sett de grymma scenerna i den tredje filmen!

Christine

Denna klassiska skräckfilm från 1983 bygger på boken skriven av Stephen King och regisserades av en annan skräckmästare, John Carpenter. Filmen handlar kort sagt om en nördig grabb som kommer över en hemsökt bil, som självstyrd jagar sina offer i en liten stad. Ett exempel på när bilar på film har egna viljor.

Bilen i filmen är en fängslande vacker röd Plymouth Fury från 1958. Under tiden filmen gick in i produktion var bilen svår att hitta, och dyr. Den kom dessutom bara i en färg, beige. I Christine finns en ikonisk scen när bilen bygger upp sig själv, från manglad till toppskick.

Det finns massor av häftiga bilfilmer och dessa är bara några av dem. Är det någon favorit som du saknar på listan?

Delad nyhet är dubbel glädje!