Hembyggd F1-bil med Ferrari V12!

Det är många som drömmer om att få köra en äkta Formel 1-bil. Men det är få förunnat! Vad ska man göra om man inte har pengarna att köpa sig in i cirkusen eller talangen att jobba sig dit? Man bygger en egen förstås! Spana in det här sjuka bygget från en händig karl i Australien. 

Zac Mihajlovic var namnet, fantasifull kreatör inom fordon var yrket! Det började redan för många år sedan med att han byggde en replika av Tim Burtons Batmobile anno 1989 – en replika vi har ett par av även på svenskt territorium. Se här exempelvis!

Det här bygget är ingen replika, men det påminner starkt om en Formel 1-bil. Zacaria har bilen döpts till, och han bygger den tillsammans med affärspartnern Scotty Cox – mc-byggare. Tanken är att de ska kunna sälja flera exemplar, med en prislapp norr om en miljon australiska dollar. Den blir gatlegal är tanken, och därför bygger man även in ett hydrauliskt lyftsystem för att överkomma höga trottoarkanter liksom ett sätt att få av hela nospartiet vid behov.

Under det hemdesignade skalet av lättviktig aluminium hittar vi en rova av italienskt ursprung – en 6,3-liters V12-maskin från en Ferrari F12 -04 som han hittat avskriven på engelsk mark. Växellådan är däremot inhemsk. Det är Albins som byggt den; de producerar vanligtvis lådor åt australienska Supercar-serien där vi såg Volvo för nån säsong sen. Rakskuret transaxelbygge med sex lägen!

Det är inte lätt att hitta rätt motor ens för F1-stallen. Sportens nya ledning har nämligen föreslagit att motorerna efter år 2021 ska bli enklare och billigare för att låta fler aktörer ha en chans att vara med. Detta har fått stall som Mercedes, Ferrari och Renault att gå i taket, och de har hotat att lämna sporten om deras krav inte går igenom. I årets upplaga av Formel 1 är det Mercedes och Ferrari som kämpar om förstaplatserna i konstruktör- och förarmästerskapet. Enligt oddsen som används för att betta på motorsport med 888sport är det Mercedes förstaförare som är förhandstippad att ta hem världsmästartiteln (1,71). Om det blir så är det Lewis Hamiltons femte VM-titel.

Setupen i Zacs bil gör den hur som helst optimal racemässigt och han räknar med att landa på ett vikt/effektförhållande på närmast 1:1. 740 hk tomvikt på 700 kilo bil! Det blir läskiga prestanda. Bygget närmar sig nu startfasen, någon lack på den borstade aluminiumytan blir det inte – då behöver han inte oroa sig för dörruppslag som sabbar lacken…

En batmobile för välgörenhet
Zac gjorde sig känd över hela världen när han byggde en identisk, fungerande kopia av Batmobilen från Tim Burtons Batman med Michael Keaton i huvudrollen. Intresset för bilar har alltid funnits, och som barn spenderade han mycket tid med sin morfar i garaget. När han väl fått idén om att han ville bygga batmobilen fanns det ingen återvändo. Flera av delarna kommer från originalet, eller var extradelar som användes under filminspelningen utifall bilen gick sönder. Han har även haft nära kontakt med Warner Bros som äger rättigheterna till Batman.

(“Batmobile” (CC BY-SA 2.0) av Wacko Photographer.)

Bilen använder han i dag främst i välgörenhetssyfte och han har ställt upp i över 100 önskningar från organisationer som Make A Wish, där sjuka barn får chansen att få en önskan uppfylld. För att matcha bilen har Zac även investerat i en batmandräkt för 10 000 USA-dollar, vilket motsvarar ca 100 000 svenska kronor.

Andra F1-inspirerade bilar
Australiensaren är långt ifrån den första att bygga en Formel 1-bil för landsväg. Ett tidigare exempel är Alfa Romes 164 ProCar från 1988, eller varför inte den mer kända Porsche Carrera GT från 2003. Listan kan göras lång. För ett par år sedan auktionerades en riktig formel 1-raritet ut på Bonhams i England. Det var en Lola F1R som skulle ha körts i Melbourne i Australien GP 1997. Men efter att den inte kvalat in stod den oanvänd och konverterades om för landsväg 2009. Bilen var helt oanvänd och hade vid auktionstillfället bara körts 4 mil. Utropspriset var strax över 630 000 svenska kronor.
För närvarande är det flera F1-inspirerade bilar som på väg in på marknaden. Nästa år förväntas Aston Martins Valkyrie bli försäljningsklar. Aston Martin har tidigare sagt att målet med Valkyrie-projekt är att bilarna ska kunna slå varvrekordet i F1. Däremot är det mer troligt att det blir modellen som endast är till för bankörning som har en chans till det – även om standardmodellen för landsväg möjligtvis kommer att köra snabbare än någon annan bil. Bortsett Koenigsegg då som lär göra allt för att behålla världsrekordet för snabbaste bil på gatan!

Foto: Zakariasupercars, instagram

Delad nyhet är dubbel glädje!