Tommi Mäkinen lämnar över bilnycklarna till nya ägarna

På lördag den 17 februari kommer de första svenska ägarna till Toyotas prestanda­modell Yaris GRMN att få en försmak av sina nya bilar, tillsammans med den legendariske rally­stjärnan Tommi Mäkinen. Det sker i samband med Svenska Rallyts deltävling SuperSpecial Stage på Färjestadstravet i Karlstad.

Toyota Yaris GRMN tillverkas i en mycket begränsad upplaga om 500 exemplar, varav Sverige tilldelades fem bilar. När de såldes via Toyotas svenska hemsida i slutet av augusti tog det bara drygt två timmar innan alla fem var sålda.

Och på lördag den 17 februari är det alltså dags för de första förväntansfulla ägarna att stifta lite närmare bekantskap med Yaris GRMN och dess ännu mer potenta rallysyskon Yaris WRC. Den tidigare rallystjärnan Tommi Mäkinen, numera stallchef för Toyota Gazoo Racings satsning i rally-VM, är den som tillsammans med representanter från Toyota Sverige träffar de blivande GRMN-ägarna och även överlämnar symboliska nycklar till bilarna.

GRMN-versionen av Yaris har sina rötter i Toyotas rallysatsning. Den är en verklig prestandamodell, med en nästan dubbelt så stark motor – 212 hästkrafter – som vanliga Yaris i sitt kraftfullaste stan­dardutförande. Chassit är också förstärkt med bland annat extra krängningshämmare, differential­broms, uppgraderad hjulupphängning och kraftigare bromsar med fyrkolvsok. Även utseendemässigt anknyter Yaris GRMN starkt till sitt rallysyskon Yaris WRC.

Tommi Mäkinen är stallchef för Toyota Gazoo Racings rallyteam, som tävlar med tre Yaris WRC-bilar i World Rally Championship. Tommi Mäkinen vann själv världsmästerskapet i rally fyra år i följd i slutet av 1990-talet och segrade i 24 av de sammanlagt 139 VM-deltävlingar som han körde under sin tävlingskarriär.

Yaris GRMN-ägarna träffar Tommi Mäkinen vid lunchtid på lördag den 17 februari vid Toyotas VIP-område i serviceparken, Torsby.

Källa: Toyota

Delad nyhet är dubbel glädje!