Svarta bilar förbjuds i Turkmenistans huvudstad

Kör du en svart bil i Ashgabat riskerar du sen nyårsdagen att få bilen bortbogserad – det är nämligen förbjudet med svarta bilar sedan presidentens nya lag slog igenom.

Gurbanguly Berdymukhammedov heter presidenten i Turkmenistan, och han gillar vita bilar. De betyder tur, menar han. Nu skenar priserna för de som vill lacka om sin bil, priserna har fördubblats på kort tid.

Det kostar enligt uppgift i runda slängar 16.000 kronor att lacka om sin bil, medan en snittlön ligger på drygt 2.000. Hopplöst läge för många, och polisen bärgar nu bort bil efter bil till en stor parkeringsplats för bara svarta bilar.

Redan 2015 förbjöd han folk att importera svarta bilar, men nu gäller det alla som kör i huvudstaden. Sedan 2014 har även tonade rutor varit förbjudet.

Gurbanguly Berdymukhammedov har en lång faiblesse för färgen vitt, och han finns faktiskt omnämnd i Guinness Rekordbok 2013 för sina 543 nya byggnader klädda i vit marmor. 2015 avtäckte han en ståtlig staty av honom själv i guld, ridande på en häst på en marmorklippa.

Landet är i allmän kris, och det här är bara ett tecken på det.

Delad nyhet är dubbel glädje!