Teknik: GoPro slutar med drönare

Det blev aldrig något riktigt ”lyft” för GoPro Karma, som skulle bli en konkurrent till DJI. Med sin löstagbara kamera och inkluderade handhållna gimbal hade man något som DJI saknade.

I helgen gick man ut med information till investerarna om att man släpper drönarbranschen helt – och det innevarande lagret med flygfän ska säljas ut.

De som redan investerat i en dylik och är orolig för supporten kan vara lugn; man fortsätter hjälpa ägarna. Andrahandsvärdet torde dock ta en rejäl smäll och mjukvaran lär knappast vidareutvecklas i takt med konkurrensen.

Redan strax efter introduktionen av drönaren började rapporter strömma in om att de helt sonika la av mitt i luften, och ramlade till marken.

Det var ett problem med fästet till batteriet som fick företaget att dra tillbaka alla sålda exemplar för att efter tre månader komma ut med en mer säker och genomgående kontrollerad produkt – under stor klagan från spekulanter och aktieägare.  Den inledande uppskattningen om hur många maskiner man skulle kunna sälja visade sig vara grovt överskattad – efter sex veckor berörde återkallningen inte mer än 2.500 exemplar.

GoPro har en längre tid haft det tufft ekonomiskt, och bara idag den 8 januari tappade man 25 % börsvärde. Från ett värde på $93.70 per aktie i augusti 2014 ligger man i skrivande stund (kl 16.25) på $5.71. Tidigare i veckan fick 200-300 personer på företagets drönardivision meddelande om uppsägning.

Och idag kom DJI ut med sin nya lilla nyhet – en leksaksdrönare för en knapp tusing.

 

Delad nyhet är dubbel glädje!