De tio kanske kurvigaste vägarna i världen

Har du en bil som är bra på att svänga? Då borde du testa den på en rolig väg. Här listar vi vägar värda en omväg – med filmer!

Slingerbulten mellan Rosenhill i Botkyrka kommun och Västerhaninge må vara en av Sveriges mest lattjo lekplatser för allt på hjul, men vänder man blicken utåt världen finns det vägavsnitt som både erbjuder ögat och högerdojan njutning.

10. Mazda Turnpike, utsikt över Mount Fuji, Japan
Här uppfanns driftingen en gång i tiden, och på plats förstår man varför. Snirkliga bergsvägar genom skogbeklädd terräng och med jämna mellanrum magisk utsikt över bergssidan. En plats som emellanåt stängs av för racing; sist var det Motorhead Magazine som körde Super GT-bilar upp för den åtta kilometer långa sträckan.

9. Stelvio Pass, italienska alperna
48 svängar under 24 kilometer – ett äkta äventyr för fartdårar utan svindel! Serpentinvägen sträcker sig högt över havet och luften är påtagligt tunn högst upp vilket gör jobbet för cyklisterna tufft. Det är också ansträngande för bromsarna så se till att ha ordning på servicen innan du gör ett försök här!

8. Transfagarasan Highway, Rumänien
Hyllad av Top Gear av en anledning. Den här vägen som byggdes av Nicolae Ceausescu på 70-talet erbjuder otroliga vyer i karg bergsmiljö och släta vägar genom tunnlar, över broar och nära stup. 60 ton dynamit användes under bygget, och 40 personer dog. En väg där man inte behöver trängas med folk!

Hoppa till 5-minutersstrecket!

7. Trollstigen, Norge
Vår närmaste serpentinväg av liknande klass som några av ovanstående hittas i Rauma, Norge. En del av väg 63 som sammanbinder Åndalsnes och Valldal. Nio procents lutning och elva hårnålskurvor erbjuder en riktig utmaning för både sportbilsförare och busschaufförer. Det är smalt som tusan och vackert som ur en saga! Glöm inte att stanna till på platån 700 meter över havet och njuta av utsikten över berget och Stigfossens vattenfall. Vägen är stängd över höst och vinter, säsongen är mitten av maj till början av oktober men allt beror på väderleken.

6. Tail of the Dragon, Route 129, North Carolina, USA
Drakens svans. Du hör att den är vass! 17 km och 318 kurvor vid kanten av Great Smoky Mountains. Utan störande tillfartsvägar – däremot ligger polisen på lur här och där! Ett populärt tillhåll för framför allt mc-åkare, de flesta bilar kommer aldrig upp i någon högre fart på grund av att det är så tajt. Det är majestätiska vyer mellan skogspartierna om man slutar fokusera på nästa kurva och ser upp istället. Kommersiellt som tusan dessvärre, men det finns njutbara stunder bakom ratten här.

5. Amalfi-kusten, Italien
Mängder av vägavsnitt redo att avnjutas på italienska Amalfi-kusten. Kanske inte i fullt racetempo överallt, men potentialen finns här. Stenmurar på ena sidan, bergssluttningar på andra. Vägar du vill köra nedcabbat på med någon du älskar – och som litar på dig till hundra procent!

4. Route 550, Colorado, USA
”Million Dollar Highway” heter vägen som ligger i Colorados bergsmassiv och är som taget från en westernfilm. Vackert men läskigt säger de som provat på vägarna, som kantas av övergivna hus och det är inte alltid det finns räcken som skyddar en från att störta ner i någon ravin full med skallerormar. Inget för den nervöst lagde!

(Ta bort ljudet och kolla på bilderna istället)

3. Col de Turini, Frankrike
Alpina vägar utanför Monte Carlo, där rallyt med samma namn körs. 1.607 meter över havet som mest och en utmaning för alla som ska styra nånting. Cykel till exempel; här körde man även Tour de France tre år för länge sedan. Snittlutning på 7,2 procent belastar bromsarna hårt. Hyllat vägavsnitt i Top Gear episod 10 av första säsongen!

2. Tianmen, Kina
Roligt roligt, men farligt farligt! 99 kurvor och 11 km med utomjordiska vyer. Ofta förekommande i extrema events från exempelvis Red Bull. Den som når hela vägen upp för berget når en naturlig grotta som är 131,5 meter hög. Den som inte vågar köra upp kan ta en linbana eller promenera längs en lika imponerande gångväg!

1. Nürburgring, Tyskland
Rhineland-Palatinate-regionen, det enorma racingkomplexet som sedan 1920 nånting erbjuder både vanligt folk att lösa en inträdesbiljett till vägarna – liksom racerförare. En bana som förekommer i ungefär varenda seriöst racingspel som finns, och som kallas ”Det gröna helvetet” på grund av de stora riskerna man tar när man kör där. Det är dyrt om man kraschar, och det är tveksamt om försäkringar gäller även om det är ”allmän väg”! Ett tips är att göra ett ärligt försök på svenska online casino för att fylla kassan innan nåt tokigt inträffar.

Delad nyhet är dubbel glädje!