Elektriskt Mini-koncept

På bilsalongen i Frankfurt den 14-24 september premiärvisas MINI:s helelektriska konceptstudie MINI Electric Concept, som med sin stilrena och futuristiska tolkning av det klassiska MINI-formspråket ger en försmak av hur hållbar MINI-körglädje kan te sig i morgondagens urbana miljöer.

Med sina kompakta proportioner och sin patenterade gokartkänsla är helelektriska MINI Electric Concept inte bara en typisk MINI, med sin elektriska drivlina, sin aerodynamiska design och lättviktsfokus ger denna konceptmodell även en glimt av MINI:s helelektriska produktionsmodell som lanseras 2019.

”Den systematiska strategin för elektrifiering av MINI-varumärket och dess produktionsmodeller utgör en vital del av ”NUMBER ON > NEXT” – BMW Groups strategi för framtiden – och MINI Electric Concept är nästa spännande och viktiga kapitel i detta arbete”, avslöjar BMW Groups styrelseordförande Harald Krüger.

Perfekt anpassad för framtidens urbana mobilitet.

MINI Electric Concept är sprungen ur det faktum att det klassiska MINI-konceptets urbana prägel och legendariska körglädje är som klippt och skuren för elektrifierad mobilitet. Den elektriska drivlinans omedelbara respons kombinerat med en relevant räckvidd samt en välavvägd chassisättning och aerodynamiska formdetaljer resulterar i den typiska MINI-körupplevelsen. Detta gör MINI Electric Concept till ett helelektriskt fordonskoncept som utöver nollutsläpp och maximal körglädje även är perfekt anpassat till alla de utmaningar som ställs på personlig mobilitet i morgondagens urbana miljöer.

MINI – eldriftspionjär.
Redan för tio år sedan tog MINI ett avgörande steg när det gäller utvecklingen av helelektriska drivlinor i form av den helt eldrivna MINI E, en modell som lade grunden för BMW Groups fortsatta arbete med lösningar för elektrisk mobilitet. MINI E introducerades 2008 och var BMW Groups första helt eldrivna modell där över 600 MINI E-bilar kördes och utvärderades av privatpersoner i vardaglig trafikmiljö i ett omfattande fältförsök. Vid sidan av den elektriska drivlinans prestanda och nollutsläpp levererade MINI E även blixtrande acceleration och suveräna köregenskaper. Fältstudiens erfarenheter och lärdomar kanaliserades därefter in i utvecklingen av BMW Groups första helelektriska produktionsbil, BMW i3.

Typisk MINI – med extra skärpa.
BMW Groups designchef, Adrian van Hooydonk, beskriver MINI Electric Concept som ”en typisk MINI – kompakt, smidig och med blixtrande reaktioner; kort sagt det perfekta verktyget för körning i vardagen”. Han menar också att konceptbilens aerodynamiska formspråk och utstrålning knappast är en gimmick: ”Aerodynamik och lättviktsdesign är inte bara viktigt inom motorsporten, dessa egenskaper är också avgörande faktorer för att kunna maximera räckvidden i ett eldrivet fordon. I MINI Electric Concept har vi valt ett formspråk som fokuserar på aerodynamik, med rena, skarpa linjer som förstärker intrycket av effektivitet samtidigt som exteriördesignen är omisskännligt MINI”.

Färgsättning som hyllar pionjärmodellen MINI E.
Helhetsintrycket av MINI Electric Concept domineras av ett rent linjespel med en distinkt aerodynamisk karaktär. Den elektriska drivlinan i MINI Electric Concept gör sig påmind tack vare bland annat karossens iögonfallande färgtema i silver och gult som är en hyllning till den ursprungliga MINI E-modellen från 2008.

Minimalism som utstrålar kraft och effektivitet.
Framifrån utstrålar MINI Electric Concept påtaglig MINI-känsla där några distinkta formgrepp som den ”stängda” grillen, bilens strålkastararrangemang, den kraftfullt skulpterade frontspoilern och grillens accentlist i Striking Yellow är diskreta antydningar om den utsläppsfria teknologin under huven.

Den kontrastrika mix av släta ytor, distinkta konturer, färgsättning och accenter som utmärker frontpartiet fortsätter även längs sidorna och förstärker skärpan i MINI Electric Concepts grundproportioner. Sidopartierna präglas liksom fronten av renhet i linjerna som tillsammans med de kraftigt välvda tröskelbreddningarna ger ett minimalistiskt intryck med en silhuett som utstrålar lågmäld kraft och effektivitet.

Det rena och dynamiska formspråket präglar även akterpartiets design. Släta ytor över baklucka och stötfångarens övre del ger bakpartiet ett sportigt utseende som flankeras av de bakljusens transparenta utseende med Union Jack-motiv samt stötfångarens nedre del med diffusorn i samma utförande som frontspoilerns luftintag. Pricken över i är den matta ”liquid metal”-kulören Reflection Silver bidrar till att ytterligare förstärka MINI Electric Concepts sofistikerade lättviktskaraktär.

Formdetaljer tillverkade med 3D-teknik.
Ytterligare en visuell höjdpunkt i MINI Electric Concept är de mörka 19-tumsfälgarna i samma design som grillens accentlist. Ytskiktet i fälgarnas aerodynamiska inlägg har samma utförande som frontspoilerns ”stängda” luftintag och bägge formdetaljerna på MINI Electric Concept är tillverkade med 3D-skrivare och framhäver konceptbilens fokus på lättviktsteknik.

Visionärt koncept för en produktionsnära framtid.
Sammantaget är MINI Electric ett konceptuellt och formmässigt fulländat exempel på hur MINI tar sig an framtidens krav på mobilitet i storstadsområden. Ett visionärt helelektriskt fordonskoncept avsett för snar framtid – med avancerad eldrift, oöverträffad effektivitet, imponerande prestanda och suverän kördynamik. Kort sagt, karaktärsdrag som andas klassisk MINI och som även är oöverträffade i sitt segment.

Nya MINI Countryman SE ALL4 – succéartad plug-inhybrid.
Redan idag finns möjligheten att köra en elektrifierad MINI i form av plug-inhybriden MINI Countryman SE ALL4. Modellen har blivit en omedelbar succé och nya MINI Countryman SE ALL4 återfinns bland annat på Alla Tjänstebilars 10-i-topplista över laddhybrider där modellens höga helhetsbetyg petar ner Volvo V60 i laddhybridutförande. I Alla Tjänstebilars provkörning imponerade MINI Countryman SE ALL4 stort, särskilt positiv ställde man sig till modellens kombination av körglädje och effektivitet där den faktiska räckvidden på el till och med visade sig vara något längre än tillverkarens egna uppgifter.

Delad nyhet är dubbel glädje!