10 år gamla ROLIGA bilar för under 50.000 kronor

Går det att hitta en vettig bil för under 50.000 spänn som inte är lastgammal och ändå erbjuder både bruksvärde och busvärde? Vi har grottat i begagnatlistorna och hittat 10 intressanta köp värda en extra glutt för dig som gillar att köra bil men inte vill offra hela sparkassan!

1. Skoda Octavia RS
2006 kom en nyare generations Octavia RS, och den ser både modern ut och är fylld till bredden med dåtidens finaste teknik, säkerhet – och prestanda. För under 50.000 spänn kan du hitta en RS med antingen bensin eller diesel, och med ett billigt chip kan du få upp den turbomatade bilen ytterligare i effekt. Vad sägs till exempel om en Promotech-optimering som vässar bensinaren till 240 hk och 330 Nm? Original har den 200 pållar vilket räcker till trevliga fartsug i bakhuvudet vid behov. Stor är den också; har du familj finns förstås kombiversionen!

2. VW Golf GTI
I grunden samma bottenplatta och teknik som ovanstående buse – och den krönte kungen i GTI-klassen som är döpt efter modellen. För 50 kakor hittar du ledigt ett bra exemplar med vettiga mil. Håll koll efter kamremsbytesintervallerna bara så du inte åker på en nit! Även denna har i bensinutförande 200 hk jämnt, och törs du finns DSG-lådan som är en dubbelkopplingslåda för helt omärkbara växlingspunkter. Snygg, modern och riktigt rapp. Dessutom med enormt stor utvecklingspotential både prestanda- och utseendemässigt!

3. Peugeot 206 RC
Visst, det finns snyggare bilar – men kombinationen låg vikt och hög effekt (180 hk) är alltid en vinnare. Har du 50.000 i budget blir det massor av pengar över till vidaretrimning och kanske en skön uppsättning fälgar. En liten bil med stor potential!

4. Subaru Impreza
Gillar du rally? Då gillar du förmodligen Subaru Impreza också. Permanent fyrhjulsdrivning och en historia som kantas av lysande resultat både i rallyskogen och i besiktningshallen. Är det nåt galet med en Impreza är det troligtvis ägaren som ställt till det, och inte tillverkaren! Risken finns att många av dessa är söndertrimmade, men hittar du ett orört exemplar kan det vara köpläge. Boxermotorns ljud är oerhört beroendeframkallande och bilen är lika kul på vintern som på sommaren, och står du ut med att soppaförbrukningen drar iväg lika mycket som smilbanden så är det här kärran för dig. Plastig och trist interiör – men jäklar vad den kan gå!

5. BMW E90
Har du tur hittar du en E90-modell för kring 50.000 (från -06), en bakhjulsdriven beprövat kul bil. I 325-utförande med 217 tyska hästar som inte backar för en rödljusfight. Ofta välutrustad med allt från xenonljus och sportfjädring, dessvärre ibland nerlastad med styling som inte passar alla. Varning, BMW-träsket verkar beroendeframkallande!

6. Opel Astra GTC Turbo
200 kusar ur 2,0-liters turbomaskinen, det räcker en god bit kan vi lova! Astra GTC finns i en mängd utföranden men det är turbon du måste söka efter. Här finns mycket att välja och vraka mellan, och det är lätt att hitta en skapligt lågmilad version för en bit under 50k. Håll även här koll på kamremsbyten.

7. Saab 9-3/9-5 Aero
Var inte rädd – bara för att bilmärket gått i konkurs betyder det inte att den går att laga om den pajar! Vår en gång svenska stolthet har fortfarande massor att ge, och du hittar både 9-3 och 9-5 som Aero vilket betyder prestandaversionen. Massor av trim finns att finna men du kanske nöjer dig med 250 hästkrafter ur turbosnurran? För 50 kakor hittar du en välvårdad med under 20.000 på mätaren. Kamkedja på vissa vilket spar några sköna kulor vid service. Kombimodellens 9-5 Aero är en fin familjebil med sportambitioner!

8. Volvo S40/V50 T5
Volvos svar på köparnas sportsug har T5 i efternamnet, det betyder Turbo och 5-cylindrig maskin. Den är förstås säker som få i klassiskt Volvo-manér, och för 50.000 kan du dessutom få en fyrhjulsdriven version. Kanske inte världens ballaste bil utseendemässigt, men det du får igen bakom ratten borde tysta de flesta belackare!
Det är inga svårigheter att hålla budget här, och du får en bil som ser modern ut och prickar du in Business-paketet är den rent av lite lyxig därtill. 220 hästar sisådär, och uppåt kan du få hur mycket som helst om du är av den sorten!

9. Audi A4 2,0 TFSI Quattro
Trots att den tilltänkta bilen har över 10 år på nacken i det här fallet känns den oförskämt modern i formerna. Single frame-grillen i fronten får den att se fläskigare ut än vad den är, men nog sjutton kan man ha kul med 200 hästar? För 50.000 får du en som gått lite längre, uppåt 20.000 mil. Men utrustningen är ofta imponerande väl tilltagen, och du får den berömda quattro-drivningen som inte inverkar nämnvärt negativt på bränsleförbrukningen eftersom den primärt är framhjulsdriven tills det behövs skjuts bakifrån. Hur ofta kan man reta grannen med sin ”lyxbil” för 50.000 kronor?

10. Honda Civic Type-R
En bra 2007 års Civic Type-R kan du få för 50.000 eller i värsta fall något över, det är en bil som lämnar få oberörda. Ser ut som ett litet rymdskepp och har en hopplös bakruta delad horisontellt vilket sabbar sikten – men kan du bortse från det bjuds du här på galna mängder körglädje. 200 hästkrafter som via framhjulen skickar iväg bilen som en liten projektil, och en hel värld full av förbättringsmöjligheter vad gäller utseende och prestanda. Snålar du tar du en 1,8 Sport istället med 140 hk, men vi menar förstås att de där 60 extra hästarna i Type-R är värda merpengarna.

Delad nyhet är dubbel glädje!