Självkörande bilar

Allt fler biltillverkare jobbar på system som får bilen att både gasa, bromsa och styra utan att man gör något alls. De avancerade modellerna gör bilarna helt autonoma (självkörande), vilket är betydligt mer avancerat än de system som ”bara” tittar på vita kantlinjer.

En viss elbilstillverkare har kommit långt med sina självkörande system, men frågan är om de inte varit lite för snabba. Rapporter om olyckor där föraren lämnat kontrollen till bilen har varit vardagsmat – övriga biltillverkare skyndar lite mer långsamt. Här är en sammanställning av några biltillverkare och deras planer för autonom körning.

Nissan
Satsar i ett första steg på ett system som kan ta över körningen i bilköer, kring 2020 ska man kunna släppa ratten även i de mest röriga trafiksituationerna.

Toyota
Ända sedan 90-talet har Toyota i smyg jobbat med självkörande bilar, 2020 ska den första lanseras. De har flest patent på tekniken av alla biltillverkare. Testbilar använder kameror, radar och sonar tillsammans med kartinformation. De menar att bilar även måste kunna kommunicera med varandra och med väginfrastrukturen för att kunna föras fram på ett helt säkert sätt. Det ligger förmodligen något i det!

Volvo
Har en serie helt autonoma bilar i Göteborg som körs på allmänna vägar. Till en början funkar detta enbart på en 50 km lång motorvägsträcka. I nya 90-serien (S90 och V90-modellerna) kan man köpa till Pilot Assist som är en halvautonom funktion där bilen håller sig inom filmarkeringarna även när vägen svänger.

Citroën/Peugeot
Jobbar med systemet ”Highway Chauffeur” som styr, kör om och anpassar hastigheten med hjälp av kameror och GPS-angivelser. Har ett 20-tal förarlösa testbilar ute. För två år sedan kördes en av dessa mellan Paris och Bordeaux, 58 mil, utan inblandning från någon människa. Tror dock att systemen till fullo kan tas i bruk 2025-2030 – det krävs stora infrastrukturella förändringar.

Mazda
Ett av få bilföretag som inte jobbar med helt förarlösa system, de menar att det ska vara roligt att köra sin bil på egen hand. Däremot har de många säkerhetssystem som kan hjälpa till när det behövs.

Fiat Chrysler
Jobbar ihop med Google som tar fram teknik men inte vill bygga en egen bil. Tror att 15% av världens sålda bilar är autonoma 2030.

Mercedes
Storsatsar på självkörande bilar och semiautonom teknik. Har redan lastbilar som på test körs utan förarens inblandning. Nya E-klass (bland flera andra nya Mercedes-modeller) har en funktion där man kan parkera bilen via en app i telefonen, stående utanför.

Volkswagen-gruppen
Ska ha självkörande teknik lanserad på marknaden inom ”3 till 5 år”. Audi har tillsammans med BMW köpt en databas med kartor detaljerade ner på centimeternivå. Svenska ordspråk. Räknar med att bilarna behöver vara uppkopplade för att skicka feedback till ”molnet” om både trafikläge och ändringar i vägförhållanden.

Ford
Säljer bilar utan ratt och pedaler om fem år till kommersiell trafik som taxi, bilpooler och liknande – till allmänheten först 2025. Har redan ett antal självkörande testbilar. Ökar antalet anställda inom satsningen flerdubbelt och samarbetar med företag inom artificiell intelligens.

Kia
Har redan självkörande bilar godkända för tester på allmän väg i USA, men lovar semiautonoma bilar 2020 och helt förarlösa bilar först 2030. Visade i januari för ett år sedan ett system där man kan parkera bilen från sitt uppkopplade armbandsur.

Delad nyhet är dubbel glädje!