Här är stenhårda S1 Sportback!

Fyrhjulsdrift, 231 hästar och massor av vrid. S1 kommer som femdörrarsversion till Sverige andra kvartalet i år. Här är alla fakta och svenska priser!

Ett välkänt namn gör comeback: Audi presenterar nya Audi S1 Sportback utrustad med en 2.0 TFSI-motor som utvecklar 231 hk och producerar 370 Nm vridmoment. Den permanenta fyrhjulsdriften quattro och det modifierade chassit ser till att kraften överförs direkt till vägen för bästa prestanda.

Redan på 80-talet fick Audi S1 legendariskt rykte. Det var bilen som såg till att märket dominerade rally-VM på sin tid. Nu är namnet tillbaka – men denna gång i en bil för allmänna vägar. Audi S1 Sportback är den nya prestandamodellen i A1-familjen och samtidigt instegsmodell i S-programmet.

“Audi S1 erbjuder alla egenskaper som du hittar i en sportbil; bra prestanda, direktrespons och permanent quattrodrift som överför kraften till vägen på ett överlägset sätt” säger utvecklingschef Prof. Dr. Hackenberg och tillägger: “quattro har en stor skara fans som säkert kommer att bli ännu större tack vare insteget i det nya segmentet.”

En högpresterande fyrcylindrig motor skapar drivet: 2.0 TFSI-motorn med turboladdare utvecklar 231 hk och producerar upp till 370 Nm vridmoment. Audi S1 Sportback accelererar från 0 till 100 km/h på 5.9 sekunder med en topphastighet på 250 km/h och blandad förbrukning på 7.1 l/100 km, vilket innebär 166 gram CO2 per kilometer.

Liksom alla S modeller är Audi S1 standardutrustad med quattro permanent fyrhjulsdrift, i detta fallet med en hydraulisk lamellkoppling vid bakaxeln. Den unikt anpassade mjukvaran har en utpräglat dynamisk avstämning. Den elektroniska differentialspärren med den vidareutvecklade hjulselektiva momentregleringen är en funktion i den elektroniska stabiliseringskontrollen (ESC). Den kan deaktiveras i två steg och kompletterar ingreppet från lamellkopplingen med fint doserade bromsingrepp på de inre hjulen vid kurvtagning – samspelet mellan båda systemen ger ett extremt agilt, precis och stabilt uppträdande.

Chassit har blivit grundligt omarbetat tillsammans med den elektromekaniska servostyrningen. Modifierade hjullagerhus på framaxeln förbättrar responsen vid kurvtagning. En ny mer avancerad fyrlänkskonstruktion ersätter den befintliga bakaxeln av torsionstyp som används på Audi A1. Setupen är sportig och stram; kördynamiksystemet Audi drive select möjliggör med ett stort antal inställningar för att kunna variera responsen på motorn och de standardmonterade justerbara stötdämparna i flera olika nivåer.

En större huvudbromscylinder liksom stora bromsskivor – fram 310 millimeter i diameter – säkerställer utmärkt inbromsning. Som tillval kan röda bromsok med S1 logo beställas. Audi S1 är standardutrustad med 17-tums hjul med 215/40 R17 däck och som tillval finns 18-tumshjul med 225/35 R18 däck.

Audi S1 Sportback känns direkt igen på designen. Xenon plus strålkastarna är helt nya och LED bakljusen kommer med en ny horisontal grafik. Många detaljer – speciellt på de främre och bakre stötfångarna, trösklarna och avgassystemet – har fått en mer markant design. Fyra nya exteriöra lacker erbjuds utöver de redan tillgängliga. Optikpaketet quattro exteriör ger en ännu skarpare siluett, bland annat genom en stor takspoiler.

Interiören går i mörka toner med instrumenten i den mörkgrå skalan som är speciell för S-modellerna. Pedalerna är gjorda av borstat stål. Som alternativ till de standardmonterade sportstolarna erbjuds S sport stolar med integrerade nackstöd. Ett interiört stylingpaket kan väljas till för att addera färgaccenter.

Den omfattande standardutrustningen kan kompletteras med bl.a. MMI navigation plus eller Bose surround sound system. Audi connect-enheten som inkluderar biltelefon ger uppkoppling till internet och tillåter passagerare att ansluta sig och skicka e-mail på mobilen via en Wi-Fi hotspot, medan föraren uppskattar skräddarsydda tjänster från Audi connect med bland annat reseplaneraren.

Audi S1 Sportback kommer att lanseras under andra kvartalet 2014 till ett ca-pris på 309.000 kr.

Källa: Audi

Delad nyhet är dubbel glädje!