Audi RS7 Sportback: 560 hk

Audi utökar nu RS-serien med RS 7 Sportback som premiärvisas vid bilmässan i Detroit. Under huven på den stora femdörrars coupén sitter en 4.0-liters TFSI-motor på 560 hk. 0 till 100 km/h går på smått otroliga 3,9 sekunder. Trots enastående prestanda, drar Audi RS 7 Sportback i snitt bara 9,8 liter per 100 km.

Audi RS 7 Sportback är en sällsynt kombination av elegant design, innovativ teknik och imponerande prestanda. Den har ett starkt hjärta, 4.0 TFSI , som introducerar Audis banbrytande downsizing-teknik i högprestandaklassen. Ur cylindervolymen på 3.993 cc når dubbelturbo-V8:an en helt makalös effekt på 560 hk, i varvtalsområdet 5.700 till 6.700 v/min. Det maximala vridmomentet på 700 Nm finns konstant till hands hela vägen från 1.750 till 5.500 v/min.

Motorresponsen är omedelbar, främst tack vare de två stora turboladdarna med sina dubbla inloppskanaler. Turboaggregaten sitter tillsammans med laddluftkylaren monterade i V:et mellan cylinderbankarna. Topplockens avigsida sitter också de på insidan, och inloppsidan utvändigt. Det här resulterar i en kompakt konstruktion och korta gasvägar med minimala strömningsförluster. Den specifika RS-motorstyrningen bidrar tillsammans med det ostrypta insugssystemet till den resoluta responsen från de 8 cylindrarna. 4.0 TFSI bjuder på ett sportigt, maffigt ljud. Med hjälp av de omställbara klaffarna i avgasröret kan man, när man så önskar, få ljudet ännu fylligare. Som tillval erbjuds också ett sportavgassystem.

Audi RS 7 Sportback accelererar från 0 till 100 km/h på 3,9 sekunder. I standardutförande har Audi begränsat topphastigheten till 250 km/h. Med dynamikpaketet (tillval) ligger topphastigheten på 280 km/h och med dynamikpaket plus på 305 km/h. Ändå drar toppmodellen i snitt bara 9,8 liter per 100 km.

Den låga förbrukningen beror bl.a. på det standardmonterade start/stopp-systemet och den innovativa temperaturhanteringen. Ännu mer banbrytande är det s.k. Cylinder-on-Demand-systemet (eller kort och gott COD). Vid låga och medelhöga belastningar och varvtal kopplar den bort cylindrarna 2, 3, 5 och 8 genom att stänga ventilerna med hjälp av elektromekaniska ställdon. 4.0 TFSI fungerar då som en fyrcylindrig motor tills föraren accelererar med kraft igen. De verksamma cylindrarnas effektivitet ökar, eftersom arbetspunkterna förskjuts mot högre belastning.

Allt tar bara ett par hundradels sekunder och sker så snabbt och smidigt att man knappt hör eller känner det. Aktiva motorinfästningar, ännu en innovativ lösning från Audi, använder sig av fasförskjutna motsvängningar för att kompensera bort de små vibrationer som uppstår vid fyrcylindersdrift. COD-tekniken sänker förbrukningen med ca 5% enligt den europeiska körcykeln, och ännu större besparingar på ca 10% är möjliga i måttliga hastigheter.

Den standardmonterade 8-stegade tiptronic-växellådan är speciellt avstämd efter Audi RS 7 Sportbacks sportiga karaktär. Föraren kan välja mellan automatlägena D och S eller själv växla med hjälp av paddlar eller med växelspaken som har en unik RS-design. Medan de lägre växlarna i tiptronic är korta för verkligt sportig prestanda, har 8:ans växel ett långt utväxlingsförhållande, som en överväxel, för att sänka bränsleförbrukningen.

Audi RS 7 Sportback är givetvis försedd med quattro permanent 4-hjulsdrift för bästa grepp och prestanda. I standardkonfiguration läggs 60% av drivkraften på bakaxeln och 40% på framaxeln. En intelligent mjukvarulösning kallad vektorstyrd momentfördelning hjälper differentialen genom att lätt bromsa ner de hjul som har lägre belastning då man kör på gränsen i kurvor. Sportdifferentialen som är standard fördelar drivkraften mellan bakhjulen med hjälp av två överlagrade steg.

Nya Audi RS 7 Sportback levereras som standard med smidda, glanspolerade 20″-fälgar med dubbel 7-ekersdesign. Högprestandacoupén kan också rulla fram på 22-tums gjutna fälgar i tre olika designer. Bakom de stora fälgarna döljer sig kraftfulla bromsar. De fyra ventilerade bromsskivorna är av en viktbesparande konstruktion med vågliknande konturer och mäter 390 mm i diameter fram. Stålfriktionsringarna sitter stiftade i bromsnav av aluminium. Svartlackerade sexkolvs bromsok – som också kan fås i rött – säkrar greppet om skivorna. Som tillval erbjuder Audi också 420 millimeters kolfiberarmerade keramiska bromsskivor med antracitgrått bromsok. Den elektroniska stabiliseringskontrollen (ESC) har ett speciellt sportläge och kan kopplas ur helt.

Luftfjädringen, som rimmar perfekt med den dynamiska karaktären, säkerställer komforten. Den adaptiva luftfjädringen på RS 7 sänker karossen med 20 mm. Den adaptiva dämpningen, en annan finess hos systemet, reglerar dämpningsresponsen efter underlaget, förarens körstil och det valda läget i Audi drive select. Audi erbjuder också det styvare systemet ”sportfjädring plus” med Dynamic Ride Control (DRC) som ett alternativ till den adaptiva luftfjädringen. Ett annat tillval, som också det kan integreras i Audi drive select, är den dynamiska styrningen med sin steglöst variabla kraft och utväxling. Precis som den standardmonterade elektromekaniska styrningen, är den speciellt avstämd för RS 7 Sportback.

Karossen på Audi RS 7 Sportback består av upp till 20% av aluminium och innehåller många delar av hög- och ultra höghållfast stål. Den höga styvheten är grundläggande för de precisa vägegenskaperna och ljudisolerade coupen.

Både Audi A7 och Audi S7 Sportback har redan vunnit många designdueller. I Audi RS7 Sportback har flera designdetaljer kryddat de graciösa coupéformerna med sportighet. Hit hör de särpräglade stötfångarna och den svarta, högglanspolerade kylargrillen med sitt bikakemönster, liksom olika detaljer i matt aluminium. Det markanta bakpartiet är försett med en utfällbar spoiler, en diffusor och två stora, elliptiska avgasrör.

RS 7 Sportback finns i 10 olika färger, däribland den nya lacken Nardogrå samt exklusiva Daytonagrå, matt. Två stylingpaket – Matt aluminium eller Carbon – gör det möjligt att individualisera looken ytterligare. I kombination med dessa pryds det främre luftintaget i mitten av ett quattro-märke. Stylingpaketet Carbon innehåller en frontsplitter och en diffusor i ännu mer markerad design. Bland tillvalen finns även backspegelkåpor i kolfiber liksom LED-strålkastare vars dekorlister har tonats för en helt unik look.

Den eleganta dynamiken går igen även invändigt i Audi RS 7 Sportback. Instrumenttavlorna är svarta med vita skalor och röda visare. En RS 7-logo i 3D på varvräknaren sätter extra krydda. Nyckeln, den treekrade multifunktionsratten med sin platta nederdel, de belysta instegslisterna, MMI-displayerna och förarinformationssystemet pryds alla av ett RS-märke. Förarinformationssystemet har en varningslampa som tänds då varvtalsgränsen nås. Displayer för turbotrycket och oljetemperaturen avrundar tillsammans med en varvtidtagare den speciella RS 7-menyn.

Olika färger och material gör variationsmöjligheterna många. Fotstödet, pedalerna och de softkeys vi hittar på standardmonterade MMI navigation plus, glänser i aluminiumoptik. Dekorlisten under den infällbara monitorn går i pianolacksvart.

Kolfiberinlägg är standard – som tillval finns ytterligare fyra material att välja mellan. Innertaket är som standard av svart tyg, som tillval kan det fås i månsilver eller i svart Alcantara. Naturligtvis kan man också individualisera sin Audi RS 7 Sportback med detaljer från Audi exclusive.

RS-sportstolar med utökade sidostöd, integrerade nackskydd och RS 7-märken är standard. I standardutförande är de klädda i ett högklassigt, rutmönstrat Valconaläder i svart eller månsilver, alternativ om man så önskar, svart Alcantara och läder, med mittsektionerna sydda i quiltat diamantmönster. Som tillval erbjuder Audi elmanövrerade komfortsäten med minnesfunktion. De båda sätena bak är skålade. Bagageutrymmesvolymen ligger på mellan 535 till 1.390 liter beroende på om ryggstöden bak är upp- eller nedfällda.

Audi RS 7 Sportback levereras med en generöst tilltagen standardutrustning bl.a. innehållande xenon plus-strålkastare, däcktryckskontroll, parkeringssystem plus, automatisk luftkonditionering med tre zoner, farthållare och Audi Sound system. Till de verkligt högklassiga tillvalen hör en head-up display, dynamikpaketet och dynamikpaket plus. Bluetooth biltelefon online är ett idealiskt komplement till MMI navigation plus. UMTS-modulen levererar skräddarsydda Audi connect-tjänster, och via WLAN kan passagerarna koppla upp sina mobila enheter. Vassast bland ljudanläggningarna är Bang & Olufsen Advanced Sound System.

Audi RS 7 Sportback intar en tätposition också när det gäller förarhjälpsystem. Till dessa hör en adaptiv farthållare med Stop&Go-funktion inklusive Audi pre sense front. Systemet håller avståndet till bilen framför och kan i många situationer helt undvika en sammanstötning eller minska konsekvenserna av en sådan. Audi active lane assist hjälper föraren att hålla RS 7 Sportback mitt på körbanan. Park Assist tar hand om styrningen när man parkerar. Night Vision, som på displayen färgmarkerar personer längs vägen, ökar säkerheten vid mörkerkörning. Audi side assist och en display som visar den aktuella hastighetsbegränsningen kompletterar utbudet.

Svensk lansering sker i september 2013, priset är ännu ej fastställt.

Källa: Audi

Delad nyhet är dubbel glädje!