Begagnade bilar – ny svensk exportsuccé

Den låga kronkursen har gjort att begagnade svenska bilar är billigast i Europa. På exklusiva modeller märks skillnaden mest: – En begagnad Lamborghini är en halv miljon billigare idag än för ett halvår sedan, om man betalar med euro, berättar Jarmo Järvinen, VD på 7H Bil i Kinna.

Bilmarknaden i Sverige går på knäna men de som vänder blicken mot kontinenten har fullt upp. Sedan 2002 har 7H Bil i Kinna importerat exklusiva begagnade bilar från många länder i Europa. Nu har man vänt flödet och använder sitt kontaktnät för att exportera bilar istället. Man annonserar sina objekt över hela EMU-området och får dagligen samtal från spekulanter utanför Sveriges gränser.

– I princip samtliga av de bilar vi utannonserar i t ex Tyskland håller lägsta pris. Det är lite av uppochnedvända världen. Förr var svenska bilar dyrast i Europa och nu är vi billigast. Våra gamla leverantörer har nu istället blivit våra kunder och ”fyndar svenskt” som de säger, fortsätter Jarmo Järvinen.

Men det är inget självspelande piano. Gamla uppfattningar lever kvar och man måste aktivt bearbeta de utländska marknaderna för att de ska få upp ögonen för den nya situationen. På 7H Bil har man personal som förutom engelska även talar flytande tyska och finska. Med sin inriktning på bilar i den övre prisklassen har man genom åren byggt upp ett betydande renommé utomlands som seriösa köpare. Något man nu vill låta svenska privatpersoner dra nytta av.

– Vi har precis börjat med kommissionsförsäljning. Vi säljer helt enkelt bilar på uppdrag av privatpersoner. Så nu finns det möjlighet för alla att rida på valutavågen, oavsett i vilken prisklass man befinner sig. Eftersom vi noga går igenom varje bil så borgar vi också får vad vi erbjuder. Det gör att våra utländska kontakter känner sig trygga, avslutar Jarmo Järvinen.

Efterfrågan på den nya kommissionstjänsten har inledningsvis varit stor. Så med alla nya objekt som annonserar ut kanske att ”fynda svenskt” verkligen kan bli ett begrepp på den europeiska begagnatmarknaden.

Delad nyhet är dubbel glädje!