Jaguar XFR – vässad M5-utmanare

Värstingen i 4-dörrarsprogrammet XF, är en kompressormatad sportsedan med 510 hästkrafter.

När Jaguar XF introducerades under 2008 presenterades samtidigt Jaguars nya formspråk. Den rymliga 4-dörrarssedanen med god plats för 5 vuxna har linjer som man förknippar med coupémodeller. XF har också visat sin höga klass när det gäller köregenskaper. Nu höjs den nivån ytterligare i och med introduktionen av XFR-versionen, som har den kompressormatade V8:an på 510 hk och ett vridmoment på 625 Nm. XFR har också en styrutväxling för snabbare styrrespons extra stora ventilerade bromsskivor.

R-versionen känner man igen på de unika 20″ aluminiumfälgarna, front med större luftintag nedtill, två kylluftintag på huven, fyra kromade avgasrör och spoiler på bakluckan samt modifierade tröskellådor. De yttre backspeglarna har fått en design som ger sänkt luftmotstånd och sidoblinkers med lysdioder. XFR har också diskreta R-emblem.
20″ Nevis aluminiumfälgar är standard. Inget konkurrerande märke i klassen har 20″ som standard . De 7-ekrade fälgarna har texten “Jaguar Supercharged” i relief och omramar silvergrå bromsok med R-märken. R-märket finns också på bakluckan.

– Nya XF höjer nivån för vad hos Jaguar kallas sporting luxury. Våra formgivare och tekniker har samarbetat för att vidareutveckla bilen och komma med nya tekniska lösningar. Resultatet som vi nu kan se är nya XFR och den nya 3,0-liters dieselmotorn, säger Mike O’Driscoll, Managing Director, Jaguar Cars.

De nya V8-motorerna är de mest sofistikerade och effektiva som Jaguar någonsin byggt. Jämfört med den tidigare 4,2-litersmotorn med kompressor har den nya 5-litermotorn 23 % högre effekt och 12 % bättre vridmoment. Accelerationssiffrorna ovan talar för sig själva – för XFR har vi accelerationen 80-110 km/tim på ca 1,9 sekunder.

Med den nya XFR-modellen lever Jaguar upp till sitt rykte att leverera bilar med suverän prestanda och köregenskaper, som kan göra den mest kräsne bilentusiast lyrisk. Jaguars Design Director Ian Callum och hans team har arbetat med att ge bilen sin speciella karaktär.

– XF utmärker sig som en sedan med speciella coupéliknande linjer. För XFR har vi förstärkt det sportiga intrycket med speciella förändringar av designen som gör att den skiljer sig från de övriga modellerna berättar Ian Callum, Director of Design, Jaguar Cars.

Av de 8 lacker som finns för XFR är två unika för modellen. Läderklädsel är standard och finns i fyra färger: Warm Charcoal, Warm Charcoal/Red Zone, Warm Charcoal/London Tan, and Ivory.

Ek i en mörk nyans är standard för dekorerna i XFR. De nya sportsätena är elektriskt justerbara och har 18/14 inställningsmöjligheter varav en inställning gör det möjligt att justera ryggstödets sidor för att de ska ge bästa stöd vid kurvtagning. R-märken i relief finns på både fram- och baksäten samt på den läderklädda ratten. På instrumentpanelens unikt mönstrade och mörkeloxerad aluminiumdekor finns ett diskret R-märke på passagerarsidan. Mätarna har röda visare och texten Supercharged. R-märket visas också på pekskärmen när bilen startas.

XF är utrustad med mycket användarvänlig teknik, som underlättar för föraren men som också höjer säkerheten. Exempelvis: Blind Spot Monitor, som varnar föraren för fordon som finns en den döda vinkeln snett bakom bilen. Farthållare som känner av avståndet till framförvarande fordon. Kamera som visar området bakom bilen i färgskärmen framför föraren. I den uppgraderade versionen visar linjer vart bilen är på väg när den backar.

Navigationssystemet är förbättrat med tydligare instruktioner, nedräkning av kvarvarande körsträcka m m.

Komfort och lyx 
Elektriskt manövrerbara framsäten är standard på alla modeller, som tillval finns ventilerade säten (värme/kyla) samt eluppvärmd ratt. Fosforblått ljus lyser upp kupén och reglagen så att det är enkla att hitt vid mörkerkörning. En förnämlig ljudanläggning är standard och som förnämsta tillval finns Bowers & Wilkins 440 W system med Dolby® ProLogic® II surround sound och 14 högtalare. iPod® och MP3-spelare kan anslutas och skötas visa pekskärmen och reglage på ratten. Digtal-TV är ett annat tillval.

JaguarSenseTM
JaguarSenseTM är den moderna teknik som används i XF och som med mycket känsliga sensorer reagerar på minsta kontakt av ett finger. För att tända innerbelysningen för man bara upp handen och snuddar vid konsolen i taket. Att öppna luckan till handskfacket går lika lätt, den öppnas vid minsta lilla kontakt.

Rätt trimmat motorljud
En Jaguarmotor ska “låta rätt”. Därför har teknikerna arbetat mycket med att stämma av det ljud som tränger in i kupén.
För XFR har man lagt stor vikt vid att få fram rätt ljud och nivå från kompressormatningen. Pulseringen från insugningsrören matas in i ett akustiskt filter i motorns bakkant och ljudet som leds in i kupén är avstämt till “tenor C”. Filtret regleras av motorstyrenheten och återger den fina “motorsången” speciellt vid kraftig acceleration.

Ny kompressor
Sjätte generationen kompressor “twin vortex system (TVS)” trycker in bränsleblandningen i XFR-motorn via två kylare (intercoolers), som sänker temperaturen på insugningsluften och bidrar därigenom till höjd effekt. Det är en kompakt Roots-typ. Den nya rotordesignen med 4 blad är 16 % effektivare än den tidigare 3-bladiga. Den är också tystare vilket innebär att det vinande ljud som man tidigare hört är praktiskt taget helt eliminerat.
Insuget är radikalt ändrat jämfört med den förra V8:an. Luften går nu direkt till kompressorn från ett centralt monterat spjällhus. Luften passerar genom två luftboxar för effektivare flöde och bättre verkningsgrad.
Kompressorn med kylenheterna är monterade i motorns V för att göra hela motorinstallationen så låg som möjligt och bidra till bra fotgängarskydd vid en eventuell påkörning av en oskyddad trafikant.

Avancerad 6-stegad automatisk växellåda
Alla bensinmotorerna är hopbyggda med en vidareutvecklad version av den fina ZF-lådan (ZF 6HP28) som är elektroniskt styrd. För att klara den höga effekten från den kompressormatade motorn har växellådan förstärkts med extra lameller och försetts med en uppgraderad momentomvandlare.
Växellådan växlar praktiskt taget omärkligt och är optimerad för hög prestanda och låg bränsleförbrukning. Den anpassar sig också efter förarens körsätt, som kan variera från mjuk körning till sportig. Styrenheten mechatronic med mjukvara, som är inbyggd i växellådan, möjliggör även manuella växlingar (Jaguar Sequential ShiftTM) med paddlarna på ratten.
De nya motorernas höga vridmoment gör att momentomvandlaren kan låsas även i låg fart och den minimerade slirningen ger bättre bränsleekonomi.

Mike Cross, Chefsingenjör för motorer, förklarar fördelarna med de nya motorerna:
“Direkt respons och stor kraft över större delen av varvtalsregistret karaktäriserar de nya V8 bensin- och V6 dieselmotorerna. Den superba V8:an med kompressor i kombination med en klassledande automatisk växellåda, som ger möjlighet till blixtsnabba manuella växlingar. Med avancerad teknik som den nya aktiva differentialbromsen samt adaptiv stötdämparinställning kan XFR därför tillfredsställa den mest krävande förare.”

Med tanke på XFR:s prestanda har den extra stora ventilerade skivor fram (380 mm diameter). 20″ fälgar är speciellt anpassade för att ge bilen sportig karaktär och däcken ger trots sin bredd ett bra grepp på vått underlag.

Jaguars panikbromsassistans (EBA) är standard på alla modellerna och adaptiv farthållare (ACC) finns som tillval. Avancerad panikbromsassistans finns i kombination med den adaptiva farthållaren för bilar med V6 diesel- och V8-bensinmotorer. Systemet använder farthållarens radar för att beräkna avstånd till och fartskillnad jämförd med ett framförvarande fordons och höjer bromstrycket i förväg för att sänka kollisionshastigheten om en krock beräknas kunna inträffa. Föraren får också en ljudsignal för att uppmärksammas på faran.

För att ge bättre styrkänsla har XFR kuggstångsstyrning. Kursstabiliteten har förbättrats genom den nedbyggda fronten och spoilern på bakluckan. Det ger en särklassig stabilitet i hög fart eftersom XF redan i standardutförande är bäst i sin klass. Det låga luftmotståndsvärdet (0,29 Cd) bidrar också till den fina stabiliteten i hög fart och till att vindbruset är minimalt.

XF har klassens vridstyvaste kaross, vilket är väsentligt för köregenskaperna. De nya modellerna har blivit ännu styvare tack vare en ny bakre hjälpram och ett tvärstag mellan de främre, övre fjäderfästena. Det fanns tidigare bara på V8 men är nu standard på alla modeller.

Datorstyrd differentialbroms (ADC) är standard för XFR
ADC-systemet kan variera bromsningen steglöst för drivhjulen beroende på greppet i vägbanan och gaspådraget. Därigenom optimeras fästet för bägge hjulen och acceleration på halt underlag blir optimal liksom fördelningen av kraft mellan bakhjulen i samband med kurvtagning. XFR:s nya ADC-system är helt frånkopplat när det inte behövs till skillnad mot mekaniska differentialbromsar som kan orsaka oönskad understyrning.

Differentialen regleras av en inbyggt elektrisk motor och en balansmekanism samt består av en flerskivig koppling, som fördelar kraften till hjulen i proportion till friktionen mot underlaget. Den flerskiviga kopplingen är konstruerad för att motverka extrem differentialslirning och skiljer sig från konventionella antispinnsystem som använder bromsarna för att motverka hjulspinn.

Adaptiv stötdämpning är standard för XFR
Det adaptiva systemet, som anpassar stötdämpningen efter både vägförhållanden och hur bilen körs, är mycket sofistikerat. Någon kompromiss mellan en bestämd mjuk dämpning för god åkkomfort och hård dämpning för tuff körning behövs därför inte. Dämpningen är alltid anpassad efter körsituationen till skillnad mot system som justeras stegvis. Det sker genom att styrutslaget och karossens rörelser registreras 100 gånger i sekunden och att hårdheten i varje dämpare regleras individuellt för att hålla karossen så horisontell som möjligt i förhållande till hjulupphängningen. Därigenom blir köregenskaperna och komforten optimal. Hjulens läge läses av 500 gånger i sekunden och om stötdämparna tenderar att “slå i botten” justeras hårdheten direkt för att hjulen ska behålla greppet i vägbanan och inte riskera att studsa.

Delad nyhet är dubbel glädje!