Årets bil 2005: Xtreme Customs Beastmaster

Vrickade, korkade eller både och? Xtreme Custom är garaget som vågat ge sig ut på djupt vatten, och helt uppenbart lyckats hålla sig flytande. Deras 9-3 SportSedan snodde 2005 års mest ärorika priser, trots att den inte dök upp förrän i halvtid. Matchvikt som en proppmätt Hummer H3, och ändå med ambitionen att vara svängbar på racerbanan!

Av Bo Lundvang

På svenska Bilsportmässan i vintras röstades projekt ”Beastmaster” till Årets Styling och Årets Bil 2005 – de troligtvis mest ärorika priserna i den här delen av bilstylingvärlden. Och ändå var bilen inte färdig förrän mot sommaren.
Det var i april 2005 som man efter en trög start kom igång med bygget av ”projekt Beastmaster”. Xtreme Custom hade nyligen presenterat sin choppade Porsche Spyder, som vi kunde följa i Motorjournalen. Premiärvisningen på Bilsport Performance & Custom Motor Show höjde ögonbrynen på 74.000 besökare. Tufft att toppa ett sånt bygge? Nej, inte om man är fortsatt orädd att använda kombinationen kap och vild fantasi.
Lundgren, Tokan, Shark och Backman är en kvartett som man inte vill låsa in i sitt garage av misstag. Vad som helst kan nämligen hända. En egen läcker showbil skulle nu sågas fram, och valet föll på Lars Bohman, alias Sharks nästan nya Saab 9-3 Vector.
– Jag hade råkat köra för fort lite för många gånger så bilen stod ändå mest still, förklarar Bohman lika sakligt som den mest luttrade vanebrottslingen.
Ut och gasa utan körkort ger inte heller några bonuspoäng från ordningsmakten, så vad gör man? Självklart ska en stillastående bil sågas upp! Till saken hör att bilen var i det närmaste i utställningsskick innan de gick lös på den. Med facit i hand var det ett helrätt beslut, den har rönt enorm uppmärksamhet där den har synts.
– Det finns inte en fläck på biljäveln som är orörd, konstaterar Tokan som stått för merparten av själva jobbet. Bohman brukar säga ”gör vad du vill”, och då tar jag fram sågen.
En sanning med modifikation, för man har med flit behållit både ratten med airbag, delar av instrumenteringen, baklysena, backspeglarna och dörrhandtagen på utsidan. Hur som helst så gör Anders, mer känd som Tokan, skäl för sitt smeknamn. När han var tolv år gammal tappade hans mamma bort sina bilnycklar, och hon skojade om att hon skulle skrota den.
– Då bröt jag mig in i den och byggde om den till folkracebil. Den gick sönder!
Själva byggkunnandet har kommit genom hans år som båtbyggare, där han lärde sig plasta. Efter det jobbade han på lackverkstad – och lärde sig lacka. Resten är historia. Och nej, mamma lånar inte ut några bilar till sin son. Och det gör hon rätt i.


Interiören är ett nöjespalats för fyra. Spana in de nedsänkta slutstegen under dansgolvet.

Enorma mängder
En löjligt stor hög med kartonger fyllda med stereoutrustning prydde garaget inför byggstarten, och gänget var fast beslutna att få in allt i bilen. Dessutom på ett snyggt sätt.
– Vi bestämde oss för att knö in alla sex basarna och två monoblock i skuffen på bilen. Vårt motto är nämligen att allt går med hjälp av fantasi, MDF, spackel, plast och bonocell, flinar Lundgren.
Soffan bak försvann tidigt i planeringen, och istället monterades två sportstolar även där. På så sätt fick man in ytterligare fyra 10-tumsbasar och två steg på mittplatsen. Att skapa utrymme för stereogrejer har varit ett av de större projekten. Från början skulle hela baksätet ha fyllts med ljud, men det är faktiskt trevligt att kunna vara några stycken när det rör sig om långfärder. Det är dessutom något av en extra stjärna på struten att ha kapacitet för några kompisar.
– Det är få, om ens någon annan showbil i Europa av sedanstorlek som rymmer så här mycket grejer – och ändå har två platser bak, förkunnar Tokan stolt.
Att uppfinna utrymmen för delarna var inte det största problemet, utan själva kabeldragningen.
– Nio steg, fyra digitala kondningar, fyra batterier, tretton bildskärmar, kameror och sånt blir mycket kabel, gnäller Tokan som satt nästan tre dygn och klurade på hur allt skulle dras.
När de startade bygget hade de inga sponsorer, men allt eftersom det klarnade för de mailbombade företagen hur vilt slutresultatet skulle bli så började de släppa ifrån sig prylar. Om en kund promenerade in på Xtreme Custom och beställde en likadan bil skulle han (eller hon) hosta upp nånstans runt 1,2 miljoner. Och då garanteras ingen fri lejd förbi den lede Bilprovningen …


Bohman till vänster, Tokan till höger. Två tappra gossar som är beredda att slita skägg, förlåt häck för att firman ska få snurr.

Banmöjligheter
Slutstegen har gömts under framstolarna och under golvet i baksätet. Eller gömts och gömts förresten, de ligger fullt synliga under plexiglas. Frågan ”kan man trampa här” när jag ville kliva in och plåta grannlåten besvarades snabbt med ett ”NEJ!”. Hur var det med bruksmöjligheterna egentligen?
– Det är knappast en bil man kör varje dag, men vi har redan från början bestämt att bilen ska kunna gå runt bana när man känner för det, berättar Bohman.
Det var tänkt att stora delar av den tunga stereoutrustningen skulle kunna lyftas ur med några enklare handgrepp, men det visade sig bli för invecklat med alla strömkopplingar. Sen är det inte helt lätt att få ut en oflexibel och 100-procentigt inpassad baslåda heller.
– Det finns inte en extra millimeter nånstans, det sa ”schlupp” när vi passade in lådan i skuffen, och sen satt den där, berättar Tokan.
Vikten på allt som knölats in med stor precision är drygt 600 kilo. Mycket ljud tar många kilo, och tjatet från folk runt omkring att försöka lätta kontras snabbt av Tokan.
– Vaddå lätta? Vi har ju luft i basarna!
Garagets pappersvändare, Joakim Lundgren, har en annan lösning på problemet.
– Det enda vi behöver göra nu är att beställa tid hos Bilprovningen så vi kan regga in den som tung lastbil …

Trimshow
Under huven hittar vi nåt som alldeles för sällan finns på extrema showbilar – en hårt trimmad motor. Det kan behövas när övervikten är stor. Steg fem lyder notan, vilket innefattar en lång rad modifikationer. Bland annat maffigare spridare, jättestörre turbo, tretums fullflödes avgassystem och förstås ett dataintrång av den högre straffskalan. Effekten är ställbar från 185 till 350 hästkrafter med hjälp av olika turbotryck.
När maskinen går igång är det med ett tungt muller som sällan hörs från en 9-3 SportSedan. Vid växlingar hittar överflödig luft ut genom en majestätisk dumpventil och skapar ett pysande som får håret att ställa sig i givakt på förbipasserande. Beastmaster och ordet ”diskret” befinner sig på motsatta sidor av jorden, om man säger så.
För att vara ett så blaffigt åbäke till rullande discopalats är den ovanligt pigg.


Armanos görsnygga 19-tummare mäter 10 tum på bredden där bak. Mycket spacers blir det.

Nätberättelser
Det finns inte så många extrema Saabar i Sverige. En av dem har ni läst om i Street Xtreme i höstas – PerAeros röda saxdörrade 9-3. Han liksom tusentals andra biltokar har följt utvecklingen av Beastmaster på projektdelen av racingforumet Zatzy.com.
– Det hade inte gått utan den uppbackning och positiva respons som vi har fått via vår projekttråd på Zatzy, säger Bohman.
Varje vecka, och ibland oftare än så, har gänget uppdaterat med bilder och info om vad som pågår. Hemligheterna har lyst med sin frånvaro, tvärtom har man bjudit in nyfikna till garaget för att se arbetet pågå live. Det är kul läsning där besökarna själva varit med och tyckt till om hur bilen ska utformas. Och alla är lika imponerade över hur det lilla garaget i Stockholm lyckats bygga en showbil av så hög internationell standard. Jobbet påbörjades i mitten av april, och den showfärdiga bilen stod klar till Street Cars Summerfest på Barkarby i juli. Problemen inför färdigställandet vändes och vreds på i projekttråden.
– Nu börjar det bli fullt, så jag vet inte var tandborsten ska få plats. Enda platsen jag har kvar är mellan skinkorna, skämtade Bohman när tiden och utrymmena började bli knappa.


Fetbred – det modifierade breddningspaketet från Diners Clubs 24-timmarsbil breddar 9,5 cm på varje sida.

Svårköpt breddning
Bilens breddande kjolpaket finns knappast att få över disk, och detta exemplar är ordentligt modifierat dessutom. Det var Bohman som torskade till hårt på Diners Club Racings 24-timmars tävlings-Saab.
– Jag ringde och tjatade sönder dem, berättar han. Till slut släppte de ifrån sig en avgjutning – för 50.000 kronor!
Inget kompispris här inte. Sen var det inte direkt tal om att bara hänga på grejerna, det krävdes dessutom omfattande bearbetning innan det passade som det skulle. Bilen som raceteamet använder har delvis andra proportioner, såsom hjulbas bland annat.
Stuket på Beastmaster är rakt av långlopp med sjuttifemton skopor showbling. Det fetbreda paketet gör sig lika bra från alla håll. Fronten lyfter fram Saabens linjer på ett stilrent sätt, utan att överdriva med något plastigt japanskt eftermarknadsnylle. Helt klart original de-über-luxe!
Bakdelen blev en hemgjord lösning med en diffusor i mitten. Den skär luften i strimlor, och ser till att bakvagnen suger sig närmare underlaget. Men bara i löjligt höga farter, annars är det mest ögongodis. Först byggdes det i glasfiber, men med tanke på hur lågt bilen skulle sniffa gatan fram krävdes nåt som skulle hålla bättre – rostfritt stål. Bohman förklarar läget.
– Kolla närmare på övergångsställena i Stockholm så kan du nog hitta fyra streck här och var, ha ha!
Minsta upphöjning i vägen orsakar ett tandagnissel av guds nåde, och säkert lite gnistor till det. Showigt värre. Säkert går det att pumpa ut lite oförbränt bränsle i form av eldkaskader genom den sidpipade soptunnan till utblås också. Fem tums bredd sägs det, med en väldigt racemässig aluminiumring runt.
– Det var inte lönt att försöka få ut något blås bakåt, det fanns ingen plats, säger Bohman.


Femtumsblåset fick gå rätt ut genom bakkjolen av strikt utrymmesskäl. Så Saabla snyggt!

Lack som chockar
Kolfiberkreationerna på bilens sida och rakt över tak, huv och baklucka är ett verk av donutkungen Micke ”Wunderbaum” Svensson på Swedish Composite Engineering. Han har en egendomlig förmåga att vara inblandad i snart när vartenda extrembygge på vår marknad. I det här fallet är allt draperat, alltså lagt ovanpå befintlig grund. Efter det har Tokan snetänt på för gammal energidryck, och gömt hälften i flera lager ögonrivande chocklack.
– Det var ett ganska hopplöst projekt att lägga klarlack på allt, för det sjunker in efter ett tag över kolfibret, säger sprutmäster Tokan.
Dekoren är lackad, allt annat vore fusk. Bilen måste ses i fullt solsken, men då gärna med mörka brillor på. Tyvärr var det si och så med decembervädret när vi plåtade bilen, så blixten får ge en antydan om effekten. Gnistrande flingor blandad i färgen bjuder på ett imponerande ljusspel, värdigt betydligt snofsigare åkdon än en sketen Saab 9-3 Vector. Men så är det här ingen vanlig Saab längre. Projektet är minst sagt unikt i sitt slag, och det har stundom tagit ganska hårt på de inblandade. Ett par flickvänner har gått åt, vilket inte är så konstigt när fredagsmys på Xtreme Customs språk betyder att man fortsätter slipa på bilen. Kväll blir dessutom ofta natt, och sen kör de igång igen morgonen efter.
– Sova, vaddå? Det kan man ju göra på utställningarna, skrattar Bohman med mer än en gnutta allvar i rösten.
Så om du undrar varifrån de verkligt djupa skorrande bastonerna kommer ifrån när bilen står utställd, kika in i kupén. Det är inte mastodontbasarna som snarkar.

Allt utrivet
I skrivande stund (mitten av januari) är ”allt” utslitet ur bilen. Dubbelt så mycket ljud ska in, vilket innebär att det måste till trolleriknep av majestätiska proportioner.
– X-Custom kommer spränga vallarna i år, lovar Tokan med en galen min (det är hans enda, förresten).
En sak är säker, de kommer i alla fall spränga sina egna trumhinnor när de testkör nästa ljudsystem. Målet är att ta sig till Sema show i USA i höst, och då kan man inte snåla med nåt. Allra minst multimedia. Döva eller inte, X-Custom lär sätta jänkarnas bilringar i allvarlig gungning!

Text: Bo Lundvang, Street Xtreme & Sportbilen.se


Skakar det i marken? Då kan det vara härifrån det kommer. Cadence-basarna ger seismografer över hela landet spatt! Bohman-citat under bygget: ”Inte för att skryta, men jävlar i havet va porrigt det blir.”

Imponerande fakta
Bil: Saab 9-3 SportSedan Vector.
Motor: 4-cyl 2,0 turbo.
Effekt: 185-350 hk.
Trim: Större spridare, större turbo, chip, egna tryckrör, öppet BMC-filter, 3-tums avgassystem.
Bensinförbrukning: 3 liter/mil.
Chassi: H&R coiloverben.
Bromsar: Borrade och slitsade Volvo V70-skivor fram.
Fälgar: 19-tums Armano, 8,5 tums bredd fram, 10 tum bak.
Däck: Hankook 235/40-19 fram, 265/35-19 bak.
Kaross: Front och framskärmar – ombyggt kjolpaket från Diners Clubs 24-timmarsbil. Hembyggda sidokjolar och bakspoiler med diffusor i rostfritt stål. Kolfibervinge på singelfot från Wings West. Huv med uppkapade luftintag. Igenlagd tanklockslucka ersatt med racingtanklock. Skärmkanter bak uppflyttade sju centimeter.
Lack: Orange candy i fyra lager på silver- och flakebas. Kolfiberdrapering på huv, tak och baklucka. Tre lager flake, fyra lager klarlack och airbrushmotiv på huven.
Inredning: Fyra Momo-stolar, lackade plastdetaljer, slutsteg nedfällda i golvet.
Multimedia: Blaupunkt Chicago 7002 huvudenhet med inbyggd 7-tumsskärm i handskfacket. Skärm i instrumentbrädan. Tre 6,5-tums CVL6K framsystem och skärm i ombyggda dörrsidor. 6,5-tums CVL6K framsystem och skärm i bakdörrarna. Skärmar inbyggda i framstolarnas nackskydd. Två Z1500, två Z400 och två Z8000-slutsteg med fyra 10-tums Wild Beast-basar i sluten låda i kupén. Ett Z7000-steg, två 4-faradskondensatorer och fyra skärmar i hatthyllan. Fyra Striker SD12-basar, två ZRS8-steg, två skärmar, två 4-faradskondensatorer, tre truckbatterier, två Beastmaster 12:or och fyra 5,25-tums US553 koaxialer i bakluckan tillsammans med säkringsblock. Totalt 14 skärmar från Blaupunkt. Högtalare, slutsteg och kabel från Cadance, 5.1-ljud.
Vikt: 2.400 kg.
Sponsorer: Xtreme Custom, Blaupunkt, Cadence, Uniwork, Täljedata, Tudor, SCE, Meguiar´s, Färgforum Huddinge, Phatdesign, Speedparts och Projektfabriken.
Tack till: Tokan, Håkan på Meguiar´s, pappa, mamma, Alexandra (”mitt allt!”), Jensi, Bent, Team Insane Racing, Speedparts-Claes, Lillen, zatzy, Maria, Lundgren, Exet, ABS Wheels, Backman, Sami och alla andra som känner sig inblandade.


Här är bilen som Bohman kärade ner sig i; Diners Clubs 24-timmarsbil.

Delad nyhet är dubbel glädje!