Joakim har kört nya Ferrari Challenge Stradale

Jag har själv lite svårt att tro att det är sant. Men det är det. Jag blev i egenskap av reporter på tidningen Plaza Magazine inbjuden till Ferrari i Maranello, Italien, för att provköra nya Challenge Stradale.

Av Joakim Andersson

I sällskap av en fotografkollega flög jag söderut, för att uppleva tre trevligaste dagar. Jag må ha testat mången lyxbil, men Ferrari är det märket som ligger mig varmast om hjärtat. Förutom en samling bestående av 23 modeller i skala 1:18, så har jag allt annat du kan tänka dig med Ferrari-anknytning – från skärmsläckare till deodorant…

Provkörningen ägde rum måndagen den 26 maj, men vi åkte ner redan på lördagen för att kunna spana runt lite i Maranello. Vi fick se en och annan Ferrari på vägarna, på banan och vid sidan av banan…

Challenge Stradale är en viktminskad (-100 kg) 360 Modena, som dessutom har 25 extra hästkrafter i sin V8. 425 kusar totalt alltså. Själva körningen var gudomlig. Jag fick testa bilen på vanliga vägar och även på Ferraris egen testbana – Fiorano. Utförligare beskrivning av bilen följer i Plaza #07.

När vi skulle avbryta för lunch kom fyra stycken nya Enzo in på området för att testas före leverans. Enzo kommer att tillverkas i 399 exemplar och alla är sålda trots en prislapp på 6,5 miljoner.

Titta å njut!

/Joakim


Dekoren över bilen kan tas bort om så önskas av beställaren.

Så här skrev sportbilen.se:s ”Ferrari-expert” Peter Ternström redan i januari om bilen:

Den nya Ferrarin, som presenteras på Geneves motorsalong i mars, kommer heta “Challenge Stradale”. Den ansluter sig till Ferraris familj av 8-cylindriga bilar, 360 Modena och 360 Spider.

Challenge Stradale härstammar direkt från Ferraris tradition med bilar byggda för tävling på bana. Erfarenheter har hämtats från Ferrari Challenge- samt FIA GT-serien, där 360 Challenge och 360 GT skördat många framgångar, både i europa och i USA.

Skillnader jämfört med 360 Modena är signifikant viktreduktion, sportigare inställningar av väghållningskomponenter, förbättrad aerodynamik, förbättrade bromsprestanda och F1-lådan med paddlar bakom ratten som standard.

Motorn är oförändrad från 360 Modena och 360 Spider, 3586 cc, V8, fem ventiler per cylinder och vevstakar i titan. Kaross och chassi i aluminium är likadant som i 360 Modena.

Färgen på bilen som presenteras av Ferrari i Geneve blir den nya “Rosso Scuderia”, samma röda färg som på Ferraris Formel-1 bilar.

Se http://www.vonbraun.se/ för mer information.

Delad nyhet är dubbel glädje!