Sveriges första Nissan Skyline R33

BMW-mannen. Klingar namnet bekant för er som besöker Zatzys racingforum? Det är ett namn som SkylineMannen lämnat bakom sig, av naturliga skäl. 325:an är bortkrängd och nu ägnas tid och pengar åt den nya ögonstenen – en Nissan Skyline R33 GTS-T Type-M. Drömmen som först dök upp i Playstation-spelet Gran Turismo har blivit sann.

Av Bo Lundvang

Hur kommer det sig att man lägger ner möda och besvär på att direktimportera ett fordon från Japan? För att bevisa att det är möjligt! Klas, alias SkylineMannen på Zatzy, tröttnade på allt tjafs om att det inte gick att importera en bil från Japan. Det går visst, men man måste ha lite is i magen. Betalningen till firman innebar 50% i förskott insatt på deras konto, och sen var det bara att hålla tummarna och vänta på att de verkligen skeppade iväg bilen. Själva processen vill han aldrig vara med om igen, pappersarbetet bakom en direktimport från Japan är enormt. Han började med att snacka med folk här i Sverige, bland annat fick han mycket hjälp från Frank Silvervall på Nissan. Supramannen gav också en del bra råd, och han ringde även folk både på Nya Zeeland, i Australien och Japan. Turbocenter gav honom värdefulla råd kring trimning. Nästa steg var att hitta ett intressant exemplar, och självklart spelade internet stor roll i detta arbete. Genom att söka efter Skyline R33 på Yahoo fick han upp den första träffen, som gick till en japansk bilhandlare som köpte in bilar från auktioner. Bilen han fastnade för var en silverfärgad R33:a. Han mailade dem, och fick bilder skickade till sig. Det gick snabbt att bestämma sig, så han bokade bilen direkt. Nu dök det upp en svart R33:a på samma firma, och eftersom den såg både grymmare och fräschare ut så ändrade han sig snabbt. Efter att ha betalat halva summan till deras konto så fick han ett suddigt japanskt fraktsedelbevis på faxen, det enda beviset han hade på att han betalat halva bilen! Självklart var det nervpirrande månader som förlöpte innan bilen slutligen kom i land till en överlycklig nybliven Skyline-ägare.

600 hästar – en dröm som kan bli sann
Bilen är utrustad med en 2,5-liter och sex cylindrar stor motor med turbo. Bilen ger i originalutförande drygt 250 ilskna hästkrafter. Bilen går närmast att jämföra med föregångaren R32 GTS-T, men de nya bulkiga linjerna ger bilen hundra extrakilon att släpa på. Alla dimensioner på bilen är större än den tidigare modellen, men bilen känns trots det mindre än vad den är. Maximalt vridmoment på 295 Nm nås vid 4.800 varv/minut, vilket verkligen känns i hela bilen. Klas berättar att bilen lätt vrider loss från marken även på fyran! Om det beror på halvspruckna och platta racingslicks där bak eller bilens suveränitet låter vi vara osagt, men kul är det. Nu går bilen på 17-tums Dymnor Faith-splitfälgar (8,5 fram och 9,10 bak) med dimensionen 235/40 fram respektive 255/40 bak.
Bilen är en god kamrat både på raksträcka och bana, med en lätt överstyrning i snabba kurvor. Det gäller dock att hålla koll på hastigheten när man närmar sig en sväng, för att inte få en rejäl understyrning som slutar i diket. Det är en bil som kräver maximal uppmärksamhet från föraren i alla situationer. Vill man köra roligt med en R33:a får man jobba hårt bakom ratten, men bilen ställer gärna upp på tuff körning. Klas bil lär få det jobbigt i framtiden med tanke på hans planer som innefattar både styling och tuning. Bara lite mer än 250 kusar duger inte, utan här ska det till en fetare intercooler, större insug, mappning, ett annat avgassystem, racestift från USA och ett helt annat tryck i den stackars turbon. 0,5 bar laddar den idag, och att boosta den till nånstans kring 1,4 skulle göra några hundra extra kusar. Hans förhoppningar är att den sammanlagda siffran hamnar någonstans mellan 550 och 600 hästkrafter. Kopplingshydrauliken ska byggas om helt eftersom original-diton slirar för mycket. Utseendemässigt så ska spoilern bak slitas loss illa kvickt, och så snart ett begagnat Nismo 400R-kit kommit hem från Japan ska det skruvas på bakspoiler, sidokjolar, framkjol och grill. Ett begagnat kit går loss på ungefär 10.000 kronor, att jämföras med de 25.000 kronor enbart kofångaren till en GTR Nismo 400R kostar! Vidare måste ju något göras åt katalysatorn, som mest är i vägen. Mer skriver vi inte, den måste ju gå att besiktiga också!

Låga elvor första delmålet
Tanken är att han till att börja med ska klara av att köra jämnt med två av hans kompisars Toyota Supror, men i bakhuvudet ligger naturligtvis planer på att visa dem baklysena. Några låga 11:or på strippen är också ett delmål. Bilen ska givetvis köras i nattens mörker mot andra biltokar, men egentligen är han mer för de legala racen. Hellre svart på vitt genom ett tidkort än att göra farliga ickeofficiella race utanför banan. Racen i Jordbro har ballat ur enligt honom, och Hovsjö industriområde duger visserligen, men polisen deltar gärna och jagar ut kombatanterna på motorvägen istället. Det största problemet vid nattliga race är att förare tar med sig sina fulla och eller dumma kompisar, som står längs sträckan och gör körningen livsfarlig för de som vill tävla. Som så många andra efterlyser Klas en legalisering genom nån slags raksträcka där folk under ordnade former får gasa. Polisen kan ändå aldrig stoppa streetracingen. Säkerheten är det viktigaste, och så länge man tvingas byta sträcka hela tiden så är det svårt att styra upp publiken. Om bilen hinner bli godkänd i tid så väntar Kinnekulle ring, dit både Supramannen och Silversupran bjudits in. Eventuellt dyker det upp en Skyline GT-R också.

Folk garvade åt hans tider
Klas som hunnit bli 25 år har inte spenderat halva sitt liv på gokartbanor, hans tämligen nya bilintresse beror på kompisarna omkring honom. De har tagit med honom på streetrace kring Stockholm, och till slut blev det ett stort intresse även för honom. Första bilen var en BMW 325 E30. Efter den importerade han en tysk BMW 325 E36 4d med M3-optik, som han testade på strippen vid tre tillfällen. Folk garvade åt hans tider, som landade på cirka 16 sekunder. Inte helt illa för en otrimmad bil, men självklart får man mersmak. För Klas betyder utseendet en hel del, och det förstår man när man hör om en annan BMW han importerat – en 325 E36 Coupé – som han byggde om med all M3-optik bortsett från låda och motor. Bilen utrustades med det mesta i M3-väg, inklusive moccainredning.

Förföljd överallt
Jobbet som CNC-tekniker på Scania i Södertälje, Östra Transmission, ger knappast gott om kulor, så just nu går varenda peng till bilen. Något förvånande är dock priset han fick ge för bilen, ungefär 100.000 kronor. GTS-T-modellen som ger 250 hästar ligger bara 30 hästar under den omtalade GT-R-bilen, som kostar mer än det dubbla i nypris. GT-R:en väger nästan hundra kilo mer än GTS-T, vilket beror mestadels på bilens fyrhjulsdrift. Känner man inte absolut för fyrhjulsdrift så är GTS-T ett ekonomiskt trimningsobjekt som lätt kommer upp i höga hk-siffror till modesta kostnader. Fartspärren som tidigare gick vid 190 km/h är i skrivande stund ett minne blott. Klas har varit uppe och nallat på gränsen vid flera tillfällen innan den rök, bland annat i ett race mot en Nissan 300ZX. Men det är ingen höjdare när det känns som att köra på is med de usla däcken. För övrigt tycker Klas att det börjar bli lite jobbigt att behöva hänga av folk överallt. Faktum är att han blir förföljd nästan överallt! Det lär inte bli bättre med ett fläskigt Nismo 400R-kit, men han har sig själv att skylla. Om Klas lyckas daska upp sin bil till hk-siffrorna vi skrivit om tidigare så lovar vi att återkomma med ett uppdaterat reportage.
Sedan vi träffade Klas har han hunnit öka laddtrycket på turbon till 0,85, vilket enligt honom själv har gjort underverk med fartresurserna. Snart så åker dessutom intercoolern på plats och det nya fetare avgassystemet. För tillfället står bilen grymt sönderstrippad i garaget i väntan på nyheterna vi skrivit om, men till Emmaboda ska det ha hänt ett och annat.

FAKTA R33 GTS-T 2d
Klas bil är en Nissan R33 Skyline GTS-T Type-M ECR33, motorbeteckning RB25DET.
Motor: RB25DET 187kw (254 hk) vid 6.400 varv, 295Nm vid 4.800 varv
RB – motorns serie
D (DOHC) – dubbla överliggande kamaxlar
E (EFI) – Electronic fuel injection
T – Turbo
Spårvidd fram: 1.460 mm
Spårvidd bak: 1.460 mm
Längd: 4.530 mm
Bredd: 1.695 mm
Höjd: 1.325 mm
Markfrigång: 145 mm
Bränsletank: 60 liter
Vikt: 1.398 kg
Transmission: 5-växlad manuell
Däck & fälg: 17″ 235/40, 255/40
Övrigt: KN-filter, krängningshämmare fram, fyrhjulssvängning

Foto och text: Bo Lundvang

Delad nyhet är dubbel glädje!