Passat Alltrack: Förväntad storsäljare prissatt och beställningsbar   
2012-01-24 kl. 09:05 Visningar: 4474

Passat Alltrack: Förväntad storsäljare prissatt och beställningsbar
I vår lanseras Volkswagen Passat Alltrack – en modell som erbjuder fyrhjulsdrift och DSG-växellåda som standard kombinerat med högre markfrigång och ny offroad-design. Nyheten förväntas möta stort intresse på den svenska marknaden, där Volkswagen haft stora framgångar med sina 4MOTION-modeller. Svensk premiär äger rum i påsk men bilen är prissatt och går att beställa redan nu.

    
Jämfört med ”vanliga” Passat Variant har Passat Alltrack nya stötfångare i offroad-design, liksom breddade skärmar och trösklar. Den större rampvinkeln, det vill säga sluttningsvinkeln fram och bak, gör tillsammans med fyrhjulsdrift och den högre markfrigången Passat Alltrack till ett utmärkt alternativ för människor med en aktiv livsstil och som kanske drar häst- eller båtsläp.

Alltrack hade världspremiär vid bilsalongen i Tokyo i december och lanseras i Sverige vid månadsskiftet mars/april 2012.
– Passat Alltrack är som klippt och skuren för den svenska marknaden. Under de senaste åren har vi sålt allt fler fyrhjulsdrivna versioner av våra modeller och Alltrack kommer utan tvekan att bli ett viktigt tillskott och en förväntad volymbil i vårt modellutbud, säger Sten Forsberg, chef Volkswagen Sverige.
– Vi räknar med ett mycket stort intresse för Passat Alltrack och av den anledningen har vi tagit höjd i produktion för att möta efterfrågan, fortsätter Sten Forsberg.

Två motoralternativ
Passat Alltrack erbjuds med två motoralternativ på den svenska marknaden: en turboladdad och direktinsprutad bensinmotor (TSI) på 211 hk och en turbodiesel (TDI), även den direktinsprutad, med en effekt på 170 hk. Båda alternativen är som standard utrustade med 4MOTION fyrhjulsdrift (Haldex) liksom med den innovativa DSG-växellådan med dubbla kopplingar.
Hur effektiva motorerna till Passat Alltrack är tillsammans med det innovativa 4MOTION-systemet visas inte minst av TDI-motorn där förbrukningen ligger på endast 5,9 l/100 km (155 g CO2/km).

Rekommenderade cirkapriser i Sverige

TSI 211 DSG 4Motion: från 309 900 kronor
TDI 170 DSG 4Motion: från 325 900 kronor

Standardutrustning
Passat Alltrack baseras utrustningsmässigt på Passat GT. Utöver fyrhjulsdrift och DSG är följande exempel på den rika standardutrustningsnivån:

Offroad-läge
Förstärkt fjädring med 30 mm höjt komfortavstämt chassi
Stötfångare i offroad-design, bikakemönstrad nederdel fram
Hasplåtar fram och bak med rostfri look
Dimstrålkastare fram, inramade av matt krom
Skärmbreddare och tröskelpartier i Alltrack-design
Dubbla kromade utblås
Takreling i silver, fönsterlister, backspegelhus och kylargrill i matt krom.
Nya 17” lättmetallfälgen ”Valley” (däck: 225 50 R 17)
Alltrack-emblem i grill, på bakluckan och interiört på förvaringsfacket framför växelväljaren
Komfortstolar med klädsel ”Zabriskie” i tyg och inlägg av Alcantara
Instegslister i rostfritt stål med Alltrack-text
Färddator med Alltrack startvy
Dekorpanel Titan Silver
Pedaler med aluminiumlook
Climatronic; helautomatisk tvåzons klimatanläggning
Hill Descent Control, aktiveras via en OFFROAD-knapp
ABS Plus som förkortar bromssträckan vid inbromsning på löst underlag
Däcktryckskontroll
Stöldskyddslarm

Utrustningspaket
Till Passat Alltrack erbjuds ett flertal förmånliga utrustningspaket:

Premiumpaket – 17 900 kronor

Bi-xenonstrålkastare med LED-varselljus och LED-belysta bakljus
Dynamiskt kurvljus
Parkeringssensorer fram och bak
Läderklädsel Nappa med sportstolar fram

Dragpaket – 10 900 kronor

Dragkrok, delelektriskt utfällbar
Radio RCD 510 med integrerad CD-växlare och pekskärm
Backkamera Rear Assist
Lastrumsmatta och lastrumsväska från Volkswagen Tillbehör

Förarassistanspaket – 12 500 kronor

Adaptiv farthållare med distansradar och City Emergency Brake
Side Assist
Lane Assist
Sidokrockkuddar bak och bältespåminnare/indikering på samtliga platser

Exclusivepaket – 11 500 kronor

Keyless Access
Dekorpanel, krompaket interiört i handtag, elhissknappar med mera. Tre val: Aluminium, Zebrano eller Valnöt
Ambientepaket med LED-belyst golvutrymme fram, instegs-/varningsbelysning samt LED-lister i underkant av dekorpanelerna
Öppnings- och stängningsassistans för bagageluckan
Färddator Premium
Eluppvärmda ytterplatser bak

Tillval
Bland de många tillvalen kan nämnas:

Parkeringsvärmare, fjärrstyrd – 9 900 kronor
Mobiltelefonförberedelse – 2 400 kronor
Dynamic Chassis Control – 15 500 kronor
18" lättmetallfälgar ”Canyon” – 5 200 kronor

Måttdetaljer
Med sin längd på 4 771 mm, är Passat Alltrack exakt lika lång som Passat Variant. Trots skärmbreddarna är bredden densamma – 1 820 mm. En jämförelse av de mått som är av betydelse för tuffare förhållanden visar att jämfört med Passat Variant har markfrigången ökats från 135 till 165 mm. Den främre sluttningsvinkeln har utökats från 13,5° till 16° och den bakre från 11,9° till 13,6°. Rampvinkeln har höjts från 9,5 till 12,8 grader.

Offroad-läge
Offroad-läget känns igen från Tiguan Track & Field och Touareg. Med Passat Alltrack har Volkswagen nu för första gången försett en vanlig personbil med detta multifunktionella system (reglerområde upp till max. 30 km/h). Föraren aktiverar läget med ett enkelt tryck på Offroad-knappen på mittkonsolen. En LED-symbol i instrumentpanelen indikerar att systemet är aktiverat. Framförallt är det inställningarna för säkerhets- och förarhjälpsystemen liksom styrningen av DSG-växellådan som modifierats:

Säkerhetssystem: De låsningsfria bromsarna (ABS) karakteriseras av högre tröskel för reglerområdet – på löst underlag, som till exempel grus, bildas en kil framför däcken för att sänka hastigheten ännu effektivare. Samtidigt reagerar den elektroniska differentialspärren (EDS) snabbare för att förhindra att de enskilda hjulen slirar. Antispinnsystemet (ASR) är avstämt på motsvarande sätt.

Förarhjälpsystem: Utförskörningshjälpen Hill Descent Control aktiveras automatiskt om lutningsvinkeln är större än tio grader, och bromsar in Passat Alltrack. Även hjälpen för start i backe (Auto hold) aktiveras. Samtidigt kopplas den adaptiva farthållaren ”ACC” (tillval) och Front Assists funktioner ur.

DSG-växellåda med dubbla kopplingar: En flackare gaspedalskarakteristik hos Offroad läget gör det enklare att dosera motoreffekten när man kör under svårare förhållanden. Samtidigt förskjuts växlingspunkterna uppåt och ger på så sätt automatiskt föraren ett högre motorvarvtal, och därigenom en högre effekt, att arbeta med. Om växelväljaren till DSG-växellådan läggs i läget manuellt, växlar den inte längre upp automatiskt. Även start/stopp-systemet kopplas ur.

4MOTION fyrhjulsdrift
I Sverige levereras Passat Alltrack med 4MOTION fyrhjulsdrift (Haldex) som standard. Normalt är det framaxeln som är den primära drivaxeln – endast 10 procent av motorns drivkraft läggs ut på bakhjulen vid körning på bra underlag. Detta sparar bränsle under goda vägförhållanden.
Bakaxeldrivningen aktiveras steglöst – beroende på underlaget och de aktuella körförhållandena. Det här görs via en elektrohydraulisk fyrhjulskoppling av Haldextyp. Fördelarna med elektroniken är att det inte behövs några varvtalsskillnader mellan framaxeln och bakaxeln för att aktivera fyrhjulskopplingen eftersom trycket byggs upp av en eldriven pump.

Säkerhetsutrustning
Passat Alltrack är utrustad med bland annat sex krockkuddar, varselljus och ett elektroniskt stabiliseringsprogram (ESP). Till övrig standardutrustning hör trötthetsvarnare och släpvagnsstabilisering med motstyrningsstöd, integrerat i ESP-systemet. Om föraren parkerar sin Passat och lossar säkerhetsbältet innan motorn stängs av, aktiveras den elektroniska parkeringsbromsen automatiskt och förhindrar på så sätt att bilen börjar rulla. Förutom standardmonterade ISOFIX-fästen för passande bilbarnstolar, kan Passat Alltrack även beställas med två integrerade bilbarnstolar (på ytterplatserna i baksätet).
Andra viktiga innovationer för säkerheten är:

Trötthetsvarnare: Det här systemet känner av om föraren tappar koncentrationen och varnar då med en fem sekunder lång ljudsignal och ett varningsmeddelande på instrumentinsatsen om att det är dags för föraren att stanna och ta en liten paus. Om föraren inte tar en paus inom de närmaste 15 minuterna, upprepas varningen en gång.
Så här fungerar det: I början av varje resa analyserar systemet hur föraren kör bilen. Under färd utvärderar sedan systemet hela tiden olika parametrar som till exempel rattutslaget, accelerationen och hur pedalerna används. Om de övervakade parametrarna skiljer sig från den körkarakteristik som registrerades i början av resan, slår systemet larm. Oberoende av denna övervakning, påminner systemet (när det är aktiverat) också föraren om att det är dags att ta en paus efter 4 timmars konstant körning.

Park Assist, den andra generationen: I motsats till den första generationen av systemet, som endast stödde parallellparkering, kan det nya systemet även assistera föraren vid parkering i parkeringsfickor som är placerade i rät vinkel mot körbanan. Systemet kan aktiveras i hastigheter upp till 40 km/h via en knapp på mittkonsolen. Med hjälp av blinkersen indikerar föraren vilken sida av vägen bilen ska parkeras på. Så snart Park Assist med hjälp av sina ultraljudssensorer har hittat en tillräckligt stor parkeringslucka, kan föraren få hjälp med att parkera bilen. Föraren lägger i backen och behöver sedan bara gasa och bromsa – Alltrack sköter styrningen av bilen. Föraren får hjälp av ljud- och ljussignaler (visuellt i färddatordisplayen).
Under parkeringsmanövern sänker Park Assist hastigheten till 7 km/h. För första gången kan detta system nu även bromsa bilen om en sammanstötning skulle vara på väg att inträffa. Naturligtvis är det fortfarande föraren som bär ansvar för att bilen bromsas eftersom den nya bromsfunktionen i Park Assist inte kan garantera att skador förhindras i alla situationer.

Däcktryckskontroll: Däcktryckskontrollen använder sig av ABS-systemets hjulvarvtalsgivare. När lufttrycket avtar i ett däck minskas däcksradien på hjulet varför detta roterar snabbare vid en given hastighet. Det är denna rotationsskillnad som systemet känner av. Alltrack uppmärksammar sin förare på detta med hjälp av en speciell varningslampa.

Praktiska finesser
Till den invändiga standardutrustningen hör bland annat komfortstolar med klädsel ”Zabriskie” i tyg med inlägg av Alcantara, flera förvaringsfack, en analog klocka på instrumentpanelen, tvåzons klimatanläggning, elektromekanisk servostyrning med hastighetsberoende reglering, elektriska fönsterhissar fram och bak, yttertemperaturmätare och elektronisk parkeringsbroms med AutoHold-funktion. Komfortsätena fram är försedda med förvaringsfickor på baksidan av ryggstöden, svankstöd och elektrisk inställning av ryggstödet (på förarsidan). Läderklädd multifunktionsratt, läderklädd växelspaksknopp, stöldskyddslarm och extra tygmattor hör också till standardutrustningen. Radio/CD-systemet ”RCD 310” (med dubbla mottagare, mp3-stöd, en förstärkare på 4 x 20 Watt och AUX-IN multimediaingång), automatiskt varselljus, automatiskt avbländande backspegel, säkerhetsoptimerade nackskydd som även kan justeras i längdled, samt en regnsensor kompletterar standardutrustningen.

Delelektriskt utfällbar dragkrok: Ett viktigt tillval till Alltrack är den utfällbara dragkroken. Med hjälp av en knapp som sitter placerad på sidan i lastutrymmet kan dragkroken lossas från sitt låsta läge. Därefter kan den enkelt fästas i rätt läge med ett enkelt tryck med foten. Dragkroken är konstruerad för laster på upp till 2,2 ton. Dragkroken ingår också i det förmånliga Dragpaketet.

Flexibelt lastutrymme: Med last upp till sidorutornas nederkant är lastvolymen i Passat Alltrack 603 liter. Med fäll baksäte, lastad upp till taket, inklusive det 90 liter stora utrymmet under golvet, uppgår lastutrymmet i Alltrack till hela 1 731 liter. Det standardmonterade lastnätet kan fästas bakom framsätena eller bakom baksätet för att förhindra att lättare last når passagerarutrymmet vid inbromsning.
Passat Alltrack har dessutom en lastförmåga på närmare 600 kg beroende på utförande. Fler data om lastutrymmet i Alltrack: 72 cm hög lastöppning, 83 cm till tak invändigt, 100 cm mellan hjulhusen. Max. bredd i lastutrymmet: 130 cm. Med nedfällda ryggstöd bak är lastgolvet i Passat Alltrack minst 194 cm långt.

Variabelt lastgolv: Det urtagbara lastgolvet (tillval) kan steglöst skjutas framåt/bakåt i lastutrymmet. Det här gör det enklare att lasta tunga saker omedelbart bakom baksätet. Lastgolvet kan belastas med upp till 100 kg och är lätt att ta ur med ett enkelt handgrepp.

Fjärrfällning av ryggstödet bak: Lika praktisk är fjärrfällningen av ryggstödet bak. Med hjälp av spakar placerade på respektive sida i lastutrymmet är det enkelt att lossa spärren till vänster eller höger sektion av det delade baksätet (1/3 respektive 2/3) så att den/de kan fällas framåt utan några andra handgrepp.

FAKTA PASSAT ALLTRACK

Svensk premiär: månadsskiftet mars/april, 2012
Motoralternativ: TSI 211 DSG 4Motion och TDI 170 DSG 4Motion
Förbrukning TDI 170: 5,9 l/100 km, blandad körning
CO2-utsläpp TDI 170: 155 g/km
Förbrukning TSI 211: 8,5 l/100 km, blandad körning
CO2-utsläpp TSI 211: 199 g/km
Längd/bredd/höjd: 477/182/155 cm
Axelavstånd: 271 cm
Spårvidd: 155,2 cm fram, 155,1 cm bak
Markfrigång: 165 mm
Bagage: 603 liter
0-100 km/h: 7,8 sekunder för TSI 211, 8,9 sekunder för TDI 170
Maximal släpvagnsvikt: 2 000
Tjänstevikt: 1 707-1725
Totalvikt: 2 270 - 2 300
 Filmlänkar   
13/12  Lamborghini Aventador - inget för tjockisar
07/12  Motorjournalen kör Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid
29/11  Motorjournalen testar nya Kia Stinger
27/11  Motorjournalen har kört 400 hk starka RS 3 Sedan
20/11  Matt Farah kör Lancia Stratos!
16/11  350-hästars Fiat 500 med extrembreddad kolfiberkaross!
14/11  Kolla in udda Lambo-baserade Kode 0
13/11  Vilken best! Diablo GT1 Stradale - en av bara två!
09/11  Helt original 1M Coupé låter fantastiskt
07/11  Världens snabbaste bil: Koenigsegg Agera RS kör 458 km/h
26/10  Busschaufförer kör som idioter
24/10  Nya Honda Civic Type-R testad av Matt Farah på bana
18/10  Läskiga scener från bil genom Portugals skogsbränder
17/10  Han köpte en långmilad Porsche 911 - så gick det sen
16/10  Killen som fick Aventadoren översprungen intervjuad
11/10  Om du undrar varför alla älskar Honda S2000...
06/10  Koenigsegg är snabbare än Bugatti 0-400-0
05/10  Whoa - brutal R8 V10 plus med 900 hk!
03/10  Zlatan kör sin LaFerrari i Stockholm
26/09  Snubben är grymt nöjd med Kia Stinger V6 RWD
20/09  Märkliga fordon under Burning Man
05/09  Rånare i RS6 gör allt för att komma undan
04/09  Nissan GT-R lockar fram idioten i dig
28/08  Motorjournalen kör 300 i AMG E63 S 4Matic
23/08  Volvo XC60 visad i Västerås igår
18/08  Par i Range Rover undviker precis beväpnade biltjuvar
14/08  Oh shit - här kraschar en 2005 års Jaguar F1
17/07  Med 600 hk Impreza upp för Mt Washington
09/07  Hammarbyrampen 2017 - raggare röjer på macken!
07/07  Burnouts på Hälla i Västerås igår
04/07  BMW E30 V8 Turbo lägger rök i Södra Länken
04/07  Världspremiär för 700 hk Porsche GT2 RS!
20/06  Grym reklamfilm med nya Audi R8 Spyder
19/06  BMW M5 tar plötsligt eld i Ryssland
19/06  Volt under Gatebil i helgen
09/06  Astra gör läskig volt på Nürburgring
08/06  Ännu dyrare: Porsche 911 Turbo S Exclusive Series
07/06  Spionfilm: Porsche GT2 RS kommer tillbaka
05/06  10 minuter med kraschande Skodor
02/06  M3 E92 i 300 blås på motorvägen
Tusentals filmer i arkivet!
 Bilvärlden är galen!   
Visa fler galna bilder »
 Kommentarer   

Inga kommentarer n...


Skriv kommentar:
Namn: E-mail:
Kommentar:

5 + 6 = (Spam-koll)

OBS! Ditt IP-nummer registreras.
Läs mer om kommentarsmöjligheterna
 Bilvärlden är galen!   
Visa fler galna bilder »
 Undersökning   
Går du omvägar för att kolla på snygga fälgar?

Jajamensan
Det händer
Nej!

    
 Sportbilen-reklam   
 Senaste bildgallerierna!   
»  McLaren Senna
25 bilder
»  Lamborghini Urus
26 bilder
»  Aria FX V8 hybrid 1.150 hk
6 bilder
»  Chevrolet Corvette ZR1 Convertible
10 bilder
»  Tesla Roadster
12 bilder
»  Corvette ZR1 2019
16 bilder
»  Hennessey Venom F5
19 bilder
»  Lamborghini Terzo Millennio Concept
17 bilder
»  Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio
6 bilder
»  Volvo V60 Polestar WTCC 2018
19 bilder
»  Polestar 1 - 600 hk/1.000 Nm hybrid
19 bilder
»  Ford GT i Norge
12 bilder

Se fler bilder här!

Länkguiden Rally & Racing


 Annonser   
LeoVegas Sports - Årets sporthändelse i mobilen! Besök vår hemsida att ta del av våra exklusiva bonus erbjudanden!

BilDelarOnline24.se
www.ReservDELAR24.Se


 Bilmärken A-Ö   
Hitta allt om DITT märke!
 Sök   
Sök på sportbilen: