Sju steg för ett lyckat bilköp

Andrahandsförsäljningen av bilar har ökat de senaste månaderna. Att människor vill och uppmanas till att undvika kollektivtrafik, tros vara en av anledningarna. Trenden är att fler köper begagnad bil hos bilhandlare istället för privat. Det är mycket att tänka på när man ska köpa bil. Därför vill If ge några goda råd på vägen för en trygg och bra bilaffär.

12 procent av svenskarna planerar att köpa eller sälja en bil i höst, visar en ny undersökning av försäkringsbolaget If. Begagnatmarknaden har återhämtat sig efter nedgången i mars och april och visar positiva siffror för maj, juni och juli och endast en liten minskning i augusti.

Enligt siffror från BCA Remarketing – Europas ledande bilauktionshus – steg begagnatmarknaden med 15 procent under juli (bilhandel 21,2 procent, privat 10,8 procent) medan den backade – 0,3 procent i augusti (bilhandel +4,9 procent, privat -4,5 procent).

– Vi märker av ökad försäljning av bilar de senaste månaderna, framför allt vad gäller begagnade bilar. Efterfrågan på bilförsäkringar har ökat uppemot 10 procent, säger Johan Granholm, motorexpert på If.

If har sammanställt 7 tips för den som ska köpa bil:

Välj och hitta rätt bil
Börja med att komma fram till vilken typ av bil du behöver och välj bilmodell utifrån det. Är det dags för en stor kombi eller klarar du dig kanske med en mindre bil. Välj sedan modell och gör research om bilmodellen – passar den dig och din körstil?

– Om du kör högst 100 kilometer per dag och inte behöver dra tunga släp så bör en begagnad elbil passa dig. Fundera även på drivmedel. Vill du ha en ren elbil, eller kanske föredrar du en Plug-in Hybrid eller en vanlig hybrid? Kanske gasdrift vara något för dig? Eller vill du köra på bensin eller diesel? Tänk även på att välja en bil som är säker om olyckan skulle var framme och som har rimliga servicekostnader! säger Johan Granholm.

När du bestämt dig för vilken typ av bil du behöver, eller om du var säker från början, är det bra att titta runt och skaffa sig en bild av prisläget.

– Priset för samma bil kan variera mycket. Är priset väldigt lågt finns det oftast en förklaring. Ta reda på så mycket som möjligt, säger Johan Granholm.

När du kommit fram till vilken bil du vill ha och behöver kan du börja leta, till exempel i bilhallar eller på nätet. Den som söker efter bil på Blocket kan filtrera fram bilannonser som har Blocket Begagnatförsäkring som ger ett särskilt skydd vid plötsliga fel på bilens elektriska och mekaniska delar.

Provkör och kontrollera bilen
När du har bestämt dig för en särskild bil är det viktigt att undersöka den ordentligt.

– Som köpare ansvarar du för att kontrollera bilens skick. Undersök den därför noga innan du bestämmer dig så att du inte står där med problem efter köpet. Provkör bilen ordentligt och titta i motorrummet. Provkörningen bör helst vara i minst 30 minuter. Ta dig tid att testa alla funktioner i form av instrument och utrustning. Kolla även om bilen har rostangrepp, säger Johan Granholm.

Gör kontroll av säljaren
Kontrollera att säljaren är den person han eller hon utger sig för att vara och att det är bilägaren du gör affären med.

– Hos Transportstyrelsen kan du ta reda på vem som äger bilen, hur länge denne ägt bilen och om bilen är köpt på kredit. Undvik privata säljare som mer eller mindre är bilhandlare. De utmärker sig oftast genom många bilannonser, korta ägartider och avställda bilar, säger Johan Granholm.

Hitta information om bilen
Gör allt du kan för att bilen du tittar på är rätt för dig. Det finns olika sätt att kolla upp bilar. På nätet finns många sidor som kan vara användbara för en blivande bilköpare.

– Kontrollera att det inte finns obetalda skulder kopplade till bilen. Se över om det finns kreditköp eller obetald skatt, böter eller liknande hos Transportstyrelsen, tillägger Johan Granholm.

Skriv köpekontrakt
När du har bestämt dig för att köpa en bil är det viktigt att betalningen sker på ett säkert sätt. Till exempel via Bank, Swish, eller Blockets betaltjänst Rocker.

Vid köp mellan privatpersoner gäller ​köplagen om inget annat avtalas. Det går att skriva ett eget avtal och bestämma vad som gäller i just er affär. Avtalet måste vara skäligt och får inte bara gynna den ena parten. Det är viktigt för både säljaren och köparen att skriva in allt som är överenskommet i kontraktet. Köpekontraktet ska upprättas i två exemplar, ett för vardera part.

Registrera ägarbytet
När betalningen är genomförd ska ägarbyteshandlingarna fyllas i och skickas till Transportstyrelsen. Man måste alltid använda det senaste registreringsbeviset i original.

– Ägarbytet kan göras direkt via Transportsyrelsens app. Går det inte igenom är det något som inte stämmer. Då kan det vara någon annan än den riktiga ägaren som försöker sälja fordonet, säger Johan Granholm.

Kom ihåg bilförsäkringen
För att få köra med bilen behöver du ha en trafikförsäkring. Den ska stå i ditt eget namn från den stund du kör iväg med bilen eftersom säljarens försäkring inte gäller för dig.

– När du köpt en bil så behöver du en bilförsäkring direkt. Vi rekommenderar att du väljer en försäkring som passar dina behov – beroende på om bilen har vagnskadegaranti eller inte. Den som inte försäkrar bilen får betala dyra böter till Trafikförsäkringsföreningen för varje dag den varit oförsäkrad. Ägarbytet registreras förvisso i efterhand, men man utgår alltid från den faktiska ägarbytesdagen, säger Johan Granholm.

Kort sammanfattning – Ifs checklista inför bilköpet:

  • Välj typ av bil
  •  Provkör och kontrollera bilen – testa alla funktioner
  • Kontrollera säljaren
  • Hitta information om bilen
  • Skriv ett köpekontrakt
  • Registrera ägarbytet
  • Teckna bilförsäkring

Källa: IF

Delad nyhet är dubbel glädje!