Ny sajt säljer fri fordonsinformation

Nyligen registrerade domänen fordonkoll.com säger sig vara ”världsledande på biluppgifter” men informationen de säljer går att få gratis på andra ställen – och den som betalar får inte vad som utlovas.

På sajten säljer man historik om fordon utifrån registreringsnummer och säger att man levererar servicehistorik, ägaruppgifter, rapport om dolda skador, ”historiska foton” och information om vanliga fel för varje modell.

Men det man får för 200 kronor går att få gratis på andra ställen och några historiska foton, dolda skador-information eller något om vanliga fel dyker inte upp när man betalat. Istället får man en wordfil med information som man även kan få från Transportstyrelsen, car.info, biluppgifter.se och andra sajter.
– Vissa uppgifter var dessutom fel, berättar Markus som köpte tjänsten.

När man jämför informationen från fordonkoll.com med den man får gratis på biluppgifter.se ser man att allt finns med, men i fordonkolls utskick har de blandat ihop några av kolumnerna så det blir fel – och viss information saknas helt.

Markus blev kontaktad eftersom han hade ett fordon ute till försäljning och en person skickade ett SMS och sa att ”hennes bank ville ha en rapport från fordonkoll.com”. Han gjorde som hon sa och betalade för rapporten, efter det hörde han inget mer.
– Rapporten kom från en gmail-adress så det kändes inte så seriöst. Och hon som hörde av sig hade kontantkort och en outlook-adress, två varningsflaggor.

Någon regelrätt scam eller bluff kanske det inte räknas som menar han – men förfarandet känns ändå inte helt schyst eftersom de lovar mer än de håller.

Han har nu spärrat sitt kort för säkerhets skull och vill varna andra att inte lägga pengar på en tjänst som är gratis på annat håll.

Vi har mailat fordonkoll för att få en kommentar på artikeln – så här svarar de:

”It’s always nice to receive media attention. 
We collect our history data from various database sources and collect them – a simple explanation would be all-in-one.
It is always recommended to be prepared to provide a history report before selling one, or if you plan to buy one to always look up its vehicle history. We aren’t aware of any banks requiring our history reports, but it’s always positive to hear that they request it.”

Här behöver du inte betala för information om fordon:
Car.info
biluppgifter.se
Transportstyrelsen

Delad nyhet är dubbel glädje!