Formel E 19/20 är större än någonsin

Motorsporten är i ständig utveckling. I och med det ständiga flödet med tekniska innovationer förändras både utseendet och utförandet. På senare år har en särskild gren av sporten lett utvecklingen, nämligen Formel E.

Formel E är FIA:s mästerskap för endast eldrivna bilar. Första gången serien kördes var säsongen 2014-2015 och sedan dess har intresset vuxit både bland tillverkare, förare och inte minst fans. En bidragande faktor är att Formel E kan köras inne i städerna, eftersom bilarna varken släpper ut några avgaser eller låter. Säsongen 2019-2020, som börjar i slutet av november och pågår till och med juni, blir första gången som Mercedes och Porsche ställer upp med egna stall. Det har lett till frågeställningar om Formel E kommer att ta över Formel 1 i framtiden.

The final piece of the puzzle… Here's the brand new GEOX DRAGON livery for Season 6 ⚡️

Slået op af ABB Formula EFredag den 15. november 2019

Säsongen 2019-2020

I den sjätte säsongen av Formel E är det totalt 12 stall och 24 förare som deltar. Det är fler än vad det någonsin har varit tidigare. Stallen, med förare, som ställer upp är:

Audi Sport ABT Schaeffler – Lucas di Grassi och Daniel Abt

Mahindra Racing – Jerome d’Ambrosio och Pascal Wehrlein

BMW i Andretti Motorsport – Alexander Sims och Maximilian Günther

Nissan e.dams – Sebastian Buemo och Oliver Rowland

Panasonic Jaguar Racing – James Calado och Mitch Evans

Venturi Racing – Felipe Massa och Edoardo Mortara

TAG Heuer Porsche Formula E Team – Neel Jani och André Lotterer

DS Techeetah – Jean-Eric Vergne och Antonio Felix da Costa

GEOX Dragon – Nico Müller och Brendon Hartley

Mercedes-Benz EQ Formula E Team – Stoffel Vadoorne och Nyck de Vries

NIO 333 FE Team – Ma Qinghua och Oliver Turvey

Envision Virgin Racing – Sam Bird och Robin Frijns

Förra året vann DS Techeetah konstruktörsmästerskapet för första gången medan Jean-Eric Vergne vann förarmästerskapet för andra året i rad. Bet online med Betfair ger oddset 5.50 för att det blir en tredje vinst för Vergne 19/20.

Slået op af ABB Formula ELørdag den 22. juni 2019

Mercedes och Porsche

Mercedes var den första av de två klassiska biltillverkarna som 2017 meddelade att de tänkte satsa på Formel E. I mars 2019 presenterade de sin första formel-e-bil, Mercedes-Benz EQ Silver Arrow 01. Bilen har en toppfart på 280 km/h och har strax över 270 hästkrafter. Med förare väger den 900 kg.

Bara några dagar efter att Mercedes meddelade sin elsatsning gick Porsche ut med att de skulle lämna FIA:s World Endurance Championship för att enbart satsa på elbilar. 2019/2020 kommer att bli deras första säsong och de kommer att köra en 99X Electric.

En framtida sammanslagning

Mercedes satsning på Formel E gör dem till den första, och enda, tillverkaren att tävla både i Formel 1 och Formel E. Det har lett till frågor om framtiden, eftersom båda styrs under FIA och ägs av Liberty Media. När den före detta föraren, Nico Rosberg, och Renaults Bob Bell fick frågan om det trodde att båda racen kunde samexistera i framtiden svarade de nej. Däremot sa Bell att det snarare lutade mot en sammanslagning mellan de två, än att Formel 1 skulle omstrukturera sig till att köra med elbilar.

Slået op af ABB Formula ETirsdag den 15. oktober 2019

Vad framtiden har att vänta för motorsport överlag kan bara tiden avgöra. Att Formel E växer går inte längre att förneka, framför allt inte när de traditionella tillverkarna väljer att satsa på el.

Delad nyhet är dubbel glädje!