Låna pengar för att finansiera drömbilen

I regel brukar man säga att man bara bör ta ut bolån och studielån, men det är lite förlegat eftersom det idag är vanligt att ta ett billån för att finansiera ett bilköp. Det finns dessutom många anledningar till att köpa en nyare bil med en prislapp som kan vara svår att spara ihop till. En nyare bil är vanligtvis mer ekonomisk i drift, mer miljövänlig och säkrare.

Billån eller privatlån
Det finns två olika lån som går att använda för att finansiera en bil med, ett billån eller ett privatlån. Om du väljer att ansöka om ett billån hos en bilhandlare eller hos banken måste du ha en kontantinsats på 20 procent av bilens pris. Hur stor kontantinsats som krävs när du väljer att låna pengar online beror på långivaren. Om du inte har en kontantinsats kan du istället välja ett privatlån som även kallas för blancolån. Ett privatlån kan användas till vad du än önskar, men räntan på ett blancolån är nästan alltid högre än på ett billån.

Alla långivare ställer krav på låntagare oavsett vilket lån det gäller. Du måste till exempel vara minst 18 år och ha en fast inkomst för att få låna. En del långivare går med på att du har betalningsanmärkningar, medan andra inte gör det.

Räkna på räntan
Ett lån är aldrig gratis och det är viktigt att vara medveten om att du alltid betalar lite mer för bilen om den finansieras genom lån. Kostnaden för lånet får du fram genom att beräkna den effektiva räntan som inkluderar räntenivån och kostnader som uppläggning- och fakturaavgifter. Kom även ihåg att du alltid bör förhandla räntan med långivaren om det finns möjlighet till det. Jämför olika lån med varandra och tänk på att även en liten räntesänkning på 2 procent blir många sparade tusenlappar efter några år. Avdragsrätten bör du också ta med i dina beräkningar. Varje år är 30 procent på räntekostnader upp till 100 000 kronor avdragsgillt i deklarationen.

Värdeminskning och bilens ålder
När du väljer återbetalningstid för lånet måste du ta hänsyn till bilens värdeminskning, annars kan du hamna i en situation där lånet är högre än bilens värde. Om bilen går sönder eller om du vill sälja hamnar du annars i ett läge där du fortfarande måste betala av på lånet utan att ha tillgång till bilen. Det är inte alltid lätt att låna till en gammal bil, utan istället kan du spara pengar för att köpa en äldre bil. Bilens ålder påverkar återbetalningstiden eftersom flera banker ger en kortare betalningsfrist om bilen är äldre. Nordea godkänner enbart att bilen är max 15 år gammal vid slutbetalningen, medan Swedbank har satt en högsta ålder på 12 år.

Delad nyhet är dubbel glädje!