James Bonds ikoniska bilar

Vad är det med James Bond som har fascinerat publiken i över 50 år? Är det handlingen? Scenografin? Hur han porträtteras, eller lyxen han befinner sig i? En sak är säker: Ingenting James Bond gör är genomsnittligt. De bilar han kör i filmerna är alltid i toppklass. Här kommer några av Bonds mest oförglömliga bilar genom åren.

Aston Martin DB5
Det är omöjligt att tänka på Bond-filmer och bilar utan att nämna Aston Martin. DB5 är nog den mest erkända James Bond-bilen, och den har medverkat i ett flertal filmer. Vi såg först bilen i ”Goldfinger” från 1964, och därefter även i ”Thunderball”, ”Golden Eye”, ”Tomorrow Never Dies”, ”Casino Royale”, ”Skyfall” och ”Specter”. Det har blivit den klassiska Bond-bilen, och faktiskt även en av de mest kända bilarna i filmhistorien. I böckerna körde Bond en DB Mark III, men producenterna valde att använda den nyare modellen DB5 på vita duken.

Ford Mustang Mach 1
I filmen ”Diamonds Are Forever” från 1979 med Sean Connery som James Bond, kör han runt i Las Vegas i en röd Ford Mustang Mach 1 från 1971. Bonds version av bilen har ett speciellt tillval kallat Sportsroof. I filmen kan man se en av de mest actionfyllda biljakterna från den här tiden. Bond blir omgiven av polisbilar och förföljd på Las Vegas Strip, något som inspirerat till mängder av filmer och spel. Ett exempel är spelet iGame Wild Chase, där man spelar med diamanter, sedelbuntar och lyxbilar i jakten på en vinst.
En Ford Mustang var den perfekta bilen från den här tiden för en sådan händelse. De biltillverkare vars bilar tidigare medverkat i Bondfilmer upplevde en kraftigt ökad försäljning, och Ford ville ha en del av kakan. När en Mustang förstördes under filminspelningen, ersatte de glatt bilen med en ny. Men tekniskt tillhörde bilen i filmen inte Bond själv, han lånade den från Tiffany Case som spelades av Jill St. John.

Lotus Esprit S1
Den här bilen från 1976 såg ut att vara långt före sin tid när det kom ut. Bilen var med i filmen ”The Spy Who Loved Me” från 1977, och det var en av de coolaste Bond-bilarna från den här tiden. I filmen använder 007 sin Lotus både till att resa genom luften, på marken och under vattnet. Faktum är att producenterna byggde en fullt fungerande, riktig ubåt med en Lotus-kaross specifikt för den här filmen.

Sunbeam Alpine Series II
Naturligtvis måste även den allra första James Bond-bilen vara med på listan, en blygsam ljusblå Sunbeam Alpine Series II som visas i ”Dr. No” från 1962. Som många andra Bond-bilar var Sunbeam tillverkad i England, strax utanför Coventry i West Midlands. Den här ikoniska bilen fanns också med i romanen bakom filmen. Det ryktas att producenterna var tvungna att låna en bil till filmen, som utspelar sig på Jamaica, för att undvika kostnaden för att importera en egen.

Aston Martin DB10
DB10 tillverkades för att fira Aston Martins femtioåriga partnerskap med Bond. Den byggdes specifikt för James Bond-filmen ”Specter” från 2015, och presenterades i december 2014 som den officiella James Bond-bilen. Aston Martin byggde 10 exemplar av DB10, vilket var en specialmodell. Deras vanliga modeller har alltid en ojämn siffra. De valde senare att sälja en av de tio bilarna, och prislappen hamnade på ungefär 30 miljoner kronor.

Delad nyhet är dubbel glädje!