Hamilton mot tredje raka VM-titeln

Med närmare hälften av alla lopp körda i Formel 1-VM år 2019 kan det vara läge att se hur det ser ut i halvtid. Den som hoppas på några större överraskningar lär dock bli besviken. För faktum är att det ser ut ungefär som det gjort de senaste åren med en viss engelsman i topp.

Leder med över 30 poäng
Lewis Hamilton fortsätter att dominera F1-cirkusen precis som han gjorde både 2017 och 2018. Dock med den lilla skillnaden att den brittiske Mercedes-föraren i år är ännu mer överlägsen. När han i midsommarhelgen vann Frankrikes Grand Prix på Circuit Paul Ricard var det hans sjätte seger för säsongen, vilket innebär att Hamilton vunnit sex av nio körda lopp under året.
Det gör att han nu leder förarmästerskapet med 31 poäng före stallkamraten Valtteri Bottas och hela 71 poäng före trean Max Verstappen. Mercedes dominans i årets F1-VM är minst sagt total och i dagsläget ser det inte ut som något annat stall ska kunna utmana dem.

Källa: ”Verstappen at the 2017 British Grand Prix” av Stephen Grimes via Wikipedia (CC BY-SA 2.0)

Holländsk seger i Österrike
Dock bröts Mercedes dominans i Österrikes Grand Prix när holländaren och Red Bull Racing-förararen Max Verstappen tog hem segern på stallets hemmabana. Red Bull-föraren svarade för en imponerande upphämtning när denne tog sig förbi Charles Leclerc, som startat i pole position. Med endast ett fåtal varv kvar gjorde Verstappen en djärv omkörning, som också blev omdiskuterad.
Domarna valde dock att fria och Verstappen kunde därmed ta hem sin sjätte seger i karriären och den andra raka på Red Bull Ring. Segern innebar också att Verstappen passerade Ferraris Sebastian Vettel i konstruktörsmästerskapet och tog steget upp på en tredjeplats.
Men, fortfarande är det långt upp till förstaplatsen och chansen att Verstappen ska hinna ikapp Lewis Hamilton är i det närmaste osannolik. Något som bekräftas av spelbolagen. Tittar man hos bet365 på odds för Formel 1 kan man se att oddset för att Verstappen ska ta hem VM-titeln ligger på 67.00 medan oddset för Hamilton som slutsegrare ligger på 1.083. Däremellan hittar vi också Hamiltons stallkamrat Valtteri Bottas med ett odds på 9.00.

Källa: ”Hamilton at the 2018 Austrian Grand Prix” av Lukas Raich via Wikipedia (CC BY-SA 4.0)

Hamilton ute efter revansch
För F1-förarna väntar näst efter Österrikes Grand Prix två klassiska lopp under juli månad. Först Storbritanniens Grand Prix på klassiska Silverstone och sedan Tysklands Grand Prix på Hockenheim. På Silverstone vill Lewis Hamilton givetvis ha revansch för förra årets lopp när han redan på första varvet blev påkörd av Kimi Räikkönen och hamnade längst bak.
Trots det lyckades Hamilton ändå ta sig upp genom fältet och till slut komma tvåa bakom segraren Sebastian Vettel. Även Kimi Räikkönen lyckades reparera sitt misstag, som dessutom genererade tio sekunders tidsstraff, och sluta på en tredjeplats.
På Hockenheim två veckor senare var ordningen återställd när Lewis Hamilton fick kliva högst upp på podiet med sällskap av stallkamraten Valtteri Bottas som körde in som tvåa. Trea blev precis som på Silverstone, Kimi Räikkönen. Återstår nu att se om Mercedes även i år kommer att dominera på Hockenheim och kanske också på Silverstone.

Delad nyhet är dubbel glädje!