Nascar, Rally och F1 – hjärnskakningar i fokus

Inom sporter med med mycket stötar, som ishockey, kampsport, amerikansk fotboll och ridsport har hjärnskakningar fått mycket uppmärksamhet den senaste tiden. Motorsport har varit ganska anonymt i diskussionen, av naturliga orsaker.  Bilar går snabbare, längre och med större precision än förut – men är i gengäld säkrare än de har varit. Men hjärnskakningar är vanligt förekommande, speciellt inom discipliner där hastigheterna är allra högst, som F1 och Nascar.
Filmen ”Concussion” med Will Smith i huvudrollen väckte mycket rubriker när den lanserades 2015, kanske allra mest för att han inte blev nominerad för en Oscar för sin starka roll. Den handlar om spelare i NFL som fått negativ påverkan av upprepade hjärnskakningar, vilket lett till många symtom som följer med spelare hela livet.

Racingprofilen Dale Earnhardt Jr är en legendar inom amerikanska disciplinen Nascar och har åkt på över tjugo stycken hjärnskakningar i sin karriär, ett faktum han lyfte upp till ytan i en uttömmande bok som publicerades 2018.

Forskningen har tagit stora steg sedan millennieskiftet

Sedan början av 2000-talet har forskare tagit stora steg när det gäller ”Cronic traumatic encephalopathy” (CTE). Det var då den första amerikanska fotbollsspelaren blev diagnostiserad med sjukdomen, ett nedbrytande tillstånd som tros bero på upprepade smällar till huvudet. Vi kan se att många äldre boxare sluddrar när de pratar och självmordsrisken för före detta spelare i NFL är mycket högre än genomsnittet. De många kollisionerna med hjälm mot hjälm var en avgörande orsak, varför reglerna numer inte tillåter sådana tacklingar. 

Idag har över hundra fotbollsspelare blivit diagnostiserade med CTE och det är inte längre ett problem som sopas under mattan. För bilintresserade bör utvecklingen också vara av intresse. Motorsport ökar i popularitet. Det går exempelvis att utnyttja en bonus för spel på motorsport hos spelbolag – läs mer om bonusar här – och utbudet ökas regelbundet. Många spelbolag sponsrar förare och arbetar aktivt med att förhindra den här typen av olyckor. Allt fler utövare i Sverige lyckas skapa sig en internationell karriär inom motorsport, exempelvis hade vårt avlånga land tre världsmästare under 2017. Det är inte längre bara rally som gäller för svenska förare.

Foto: Mabecerra, CC by 2.0

Dale Earnhardt Jr sticker ut hakan – till förmån för motorsportare

Trots forskningen är det fortfarande något tabu att prata om hjärnskakningar i motorsport, vilket Dale Earnhardt Jr vill råda bot på. I sin bok ”Racing To The Finsh” beskriver racinglegendaren hans kamp med synen, humörsvängningar och förvirring. Det är symptom som kan kopplas ihop med CTE och hans våldsamma krascher i höga hastigheter, bland annat på Daytona International. Hans öppenhjärtiga bok beskriver kampen mot sjukdomen, om hur han fört hemliga journaler om hans dagliga mående och skammen av att vara sjuk, något som kan ha stor avgörelse för andra utövare som är i liknande situation.

 Allvarliga olyckor blir allt färre i motorsport, där säkerheten har tagit stora steg framåt de senaste tjugo åren. Det är ett arbete som går framåt. Men hastigheter ökas också i takt med teknikens framsteg och krascher är fortfarande förekommande, även om de sällan har lika grava konsekvenser som förut. Det innebär risker för utövare, som det gäller att vara uppmärksam på, precis som i andra sporter där det förkommer risk för smällar som kan ställa till med bekymmer även efter man lagt racingvantarna på hyllan.

Toppbild: Brian Vickers krasch, Foto Jared Smith, publicerad enligt https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/

 

Delad nyhet är dubbel glädje!