Mercedes dominans i F1-VM fortsätter

Mercedes har inlett årets F1-säsong på ett minst sagt strålande sätt. Efter att Valtteri Bottas och Lewis Hamilton tagit varsin seger i de två inledande racen i Australien respektive Bahrain blev det ytterligare en Mercedes-seger till protokollet när Hamilton korsade mållinjen först i Kinas Grand Prix på Shanghai International Circuit.Kinas GP förra helgen var inte bara tredje deltävlingen för året utan också det 1.000:e F1-loppet i historien. Det allra första Formel 1-racet kördes på Silverstone i England 13 maj 1950 med italienaren Giuseppe Farina som segrare.

Mercedes dominans under tävlingshelgen på Shanghai International Circuit var total. I kvalificeringen knep Valtteri Bottas pole position medan stallkamraten Lewis Hamilton tog platsen bredvid i det första startledet. När startskottet gick för själva loppet på söndagen fick Bottas en dålig start, vilket gjorde att Hamilton redan i första kurvan kunde gå upp i ledning, som han sedan behöll loppet igenom.

Finländaren Bottas höll dock andraplatsen och kunde i mål köra in bakom stallkamraten strax före Ferraris Sebastian Vettel, som slutade trea. För den fyrfaldige världsmästaren var detta första pallplatsen för säsongen efter att han slutat femma och fyra i Australien respektive Bahrains GP.


Källa: ’Lewis Hamilton’ by Morio via Wikipedia (CC BY-SA 4.0)

Inte hänt sedan 1992
Mercedes tredje dubbelseger för säsongen gör också att Hamilton och Bottas rycker i sammandraget gentemot övriga förare. Förvisso skiljer det bara sex poäng mellan de bägge Mercedes-förarna, men mellan Bottas och Red Bull-Racings Max Verstappen, som ligger trea, skiljer det redan hela 23 poäng. Att ett och samma stall inleder med tre dubbelsegrar är ovanligt. Faktum är att det inte hänt sedan 1992 när Williams-stallets Nigel Mansell och Riccardo Patrese kom högst upp på prispallen i de tre inledande loppen.

Frågan är då vad detta innebär för fortsättningen av årets F1-VM? Givetvis har Lewis Hamilton seglat upp som storfavorit till att ta hem sitt tredje raka VM-titel, tillika den femte på sex år. Framför allt om man tittar på de spelbolag som har bets på vem som ska vinna förarmästerskapet. Hos Bet365 är oddset 1.53 för att Lewis Hamilton ska vinna F1-VM medan Sebastian Vettel ligger på 6.00 och Valtteri Bottas på 7.00. Tittar man på konstruktörsmästerskapet blir siffrorna ännu tydligare. Oddset för att Mercedes ska ta hem konstruktörsmästerskapet ligger på 1.25 medan samma totalseger för Ferrari ligger på 3.75.

Hamilton kan ta andra raka
Närmast väntar nu Azerbajdzjans Grand Prix som körs 28 april. Huruvida det blir en fjärde triumf för Mercedes återstår att se, men stallet har i alla fall fina minnen från när Lewis Hamilton vann på Baku City Circuit i fjol. Många minns nog förra årets race, som minst sagt var händelserikt. Max Verstappen och Daniel Ricciardo körde in i varandra. Sebastian Vettel, som ledde med tio varv kvar, blev omåkt av Valtteri Bottas efter ett depåstopp och bromsade sedan på ett oturligt sätt och körde av banan.
Bottas själv fick i sin tur punktering, vilket gjorde att han tvingades bryta i ledning med tre varv kvar. Detta gjorde att Lewis Hamilton till slut kunde vinna loppet före Kimi Räikkönen och Sergio Pérez.

Källa: ’Baku City Circiut’ by MotorOilStains via Wikipedia (CC BY-SA 2.0)

Delad nyhet är dubbel glädje!