Nya Toyota GR Supra i tävlingsutförande

Den som tävlar enligt GT4-reglementet har nu en ny bil att spana in – nya Toyota GR Supra som än så länge är i konceptform. Den visar hur bilen kan användas som bas för en prisvärd tävlingsbil för privatteam.Bara månader efter världspremiären av nya Toyota GR Supra visar nu Toyota nästa steg i återvändandet av den legendariska sportmodellen – nämligen ett tävlingskoncept enligt det framgångsrika och internationella GT4-reglementet. Det är en design- och utvecklingsstudie som visar hur nya GR Supra skulle kunna utvecklas för att bli en konkurrenskraftig racingbil i den tuffa GT4-klassen världen över.

Nya GR Supra har redan i sin gatversion egenskaper som gör den passande för GT4-reglementet, bland annat det perfekt balanserade chassit, tvåsits-kupén, det vridstyva och lätta chassit samt den låga tyngdpunkten. Kombinationen av kort axelavstånd och bred spårvidd ger dessutom det ”gyllene förhållandet” på 1,55 för enastående stabilitet och kvickhet.

Konceptbilen är utvecklad av Toyotas motorsportdivision TOYOTA GAZOO Racing och delar förstås mycket av gatbilens teknik och utseende, men tävlingskonceptet är både lägre och längre. En specialutvecklad främre diffusor och bakspoiler har tillkommit för att förbättra aerodynamiken och både höja downforce och sänka luftmotstånd. Hjulupphängning fram och bak är densamma som i gatbilen, men stötdämpare och fjädrar är utbytta mot tävlingskomponenter.

GT4-klassen är en av världens snabbaste växande tävlingsserier och innehåller såväl nationella som internationella mästerskap i såväl Europa som Nordamerika och Asien. Reglementet grundades 2006 och ger förare på alla nivåer en prisvärd tävlingsserie av högsta klass. TOYOTA GAZOO Racing ska undersöka intresset för konceptbilen innan de tar ett slutgiltigt beslut huruvida GT4-versionen ska vidareutvecklats.

Nya Toyota GR Supra hade världspremiär i samband med bilsalongen i Detroit, USA i januari 2019, då det också blev möjligt att på förhand reservera sin bil online. I Sverige reserverades den nationella kvoten för 2019 på bara några minuter och i hela Europa är samtliga bilar för leverans under året sålda.

Källa: Toyota

Nya Toyota Supra – svenska priser och alla data

Delad nyhet är dubbel glädje!