Toppmodell med 550 hk: Range Rover Velar SVAutobiography Dynamic Edition

Den nya Land Rover-modellen har utformats som toppmodellen i Velar-serien och har utvecklats av Land Rover Special Vehicle Operations och drivs av en kompressormatad 5,0-liters V8-motor på 550 HK med en rad unika konstruktionsförbättringar. Modellens exklusivitet förstärks av att den endast kommer att kunna köpas under ett år. Läs mer här!

Pressrelease från Land Rover:

Med sin kompressormatade V8-motor accelererar den kraftfullaste Velaren från 0–100 km/h på 4,5 sekunder och har en toppfart på 274 km/h, samtidigt som kunderna kan njuta av Range Rovers traditionella förfining och komfort.

Uppgraderade bromsar och fjädringskomponenter, samt skräddarsydda inställningar för allt från drivlinan till säkerhetssystemen, gör att SVAutobiography Dynamic Edition blandar prestandabilens personlighet med den lättillgängliga kapaciteten hos en lyxig, medelstor SUV.

Optimerade proportioner

Denna nya modell utmärks av en rad visuella förbättringar och unika dekordetaljer, som ger ett mer ändamålsenligt utseende och ökad uppmärksamhet på detaljer, samtidigt som Velars optimerade proportioner och silhuett bibehålls.

På utsidan kompletteras SUV-funktionerna med en ny främre stötfångare med större luftintag för den kompressormatade V8-motorn och det uppgraderade bromssystemet. En ny grill och sidokarossdekor kombineras med en omarbetad bakre stötfångare med fyra inbyggda ändpipor.

Exteriörändringarna kombineras med en skyddsplåt under kardantunneln som säkerställer att seriens snabbaste Velar-modell skär genom luften mer effektivt.

Även Range Rover-texten på motorhuven och bakluckan har förbättrats, med en finish på metallelementet i de tvådelade bokstäverna. SVAutobiography Dynamic Edition är också den enda Velar-modellen som finns tillgänglig i Satin Byron Blue – en metalliclack från Special Vehicle Operations Premium Palette-sortimentet – och alla modeller har ett kontrasterande tak i Narvik Black som standard.

Även de distinkta smidda aluminiumfälgarna för tankarna till den förbättrade prestandan. Den lätta 21-tums-designen har samma vikt som 20-tums-fälgarna på basmodellen, och kunderna kan dessutom, som tillval, få 22-tumsfälgar med unik Silver Sparkle-finish och diamantsvarvad kant, vilket tillför ytterligare en grad av personalisering.

De större fälgarna stöder SVAutobiography Dynamic Editions prestandafokus och bidrar till att ge ökat grepp och möjliggör större bromsar. Bromsskivorna, med en diameter på 395 mm fram och 396 mm bak, har en tvådelad konstruktion för att optimera vikten. Den innovativa designen avleder också värme effektivare för att klara de högre bromskrafterna som genereras vid högprestandakörning.

Den extra bromskraften framhävs av de röda bromsoken (fyrkolvs framtill) som är försedda med Land Rover-text. Bromsoken kan även fås i mer diskret blanksvart.

Förhöjd lyxkänsla

Exteriören matchas av en förhöjd lyxkänsla inuti med en noggrant utvald kombination av dekordetaljer och klädsel. Quiltat, perforerat Windsor-läder med dubbla sömmar är unikt för SVAutobiography Dynamic Edition och ökar upplevelsen av lyx i bilen. Kunderna kan välja mellan fyra färgkombinationer (Ebony, Cirrus, Vintage Tan och Pimento) och SVAutobiography Dynamic Edition har 20-vägsinställbara, uppvärmda och kylda framsäten med minnes- och massagefunktioner som standard.

De speciella interiördetaljerna innefattar också den unika sportratten, med dess speciellt skålade ytterkant liksom växlingspaddlar i aluminium. Längre ner återfinns det roterande växelvredet och de runda reglagen för det inbyggda Touch Pro Duo infotainment-systemet. Ett kolfiberpaket som tillval ger interiören en mer modern känsla med sin distinkta stålväv, medan sportpedaler och upplysta instegslister i metall med Range Rover-text kompletterar utseendet.

De enskilda SV-elementen innefattar en 12,3-tums interaktiv förardisplay med unika reglage som förmedlar en hantverksmässig känsla av den digitala upplevelsen i denna mellanklass-SUV med dess skräddarsydda SVAutobiography Dynamic-startskärm. Alla digitala detaljer tillsammans med elektroniken ligger till grund för den nya flaggskeppsmodellens köregenskaper.

Kalibreringar för fyrhjulsdrift, aktiv bakre differentialspärr, åttaväxlad automatväxellåda, styrning och luftfjädring har alla finslipats och skräddarsytts för SVAutobiography Dynamic Edition, för att ge en mer fokuserad körupplevelse. Ingenjörerna på Land Rover Special Vehicle Operations har lagt ned 63 900 timmar på att finjustera den unika kalibreringen för att optimera körning, hantering och lyhördhet.

Fyrhjulsdriften har också uppgraderats med en fördelningsväxellåda som motstår de högre belastningarna som genereras av den 5-liters kompressormatade V8-motorn. Det avancerade Intelligent Driveline Dynamics-systemet fördelar exakt motorns vridmoment anpassat till förhållandena. Så mycket som 100 procent kan skickas till bakhjulen beroende på förhållandena.

Hastighetsberoende elektrisk servostyrning är standard, något som minimerar ansträngningen vid parkeringshastigheter men ger exakt och direkt kontroll vid högre hastigheter, medan Velars Dynamic-läge har förbättrats med optimerade inställningar för styrning, fjädring och kraftöverföring för att passa mer entusiastisk landsvägskörning.

Unika egenskaper

Velar SVAutobiography Dynamic Editions unika egenskaper återspeglas också av det skräddarsydda avgassystemet, som avger ett ljud som matchar fordonets prestanda. SV:s variabla aktiva avgassystem har ventilteknik för att optimera avgasljudet, beroende på körförhållandena, något som ger Velar ett omisskännligt V8-muller. Det aktiva systemet är 7,1 kg lättare än standardkonstruktionen och det ökade avgasflödet bidrar till att låsa upp flaggskeppsmodellens ökade prestanda.

Velar SVAutobiography Dynamic Edition låter som ingen annan SUV, samtidigt som denna, den mest förarfokuserade modellen i Velar-serien, är lika praktisk som någonsin. Bagagekapaciteten är opåverkad, samtidigt som de flexibla 40:20:40-delade baksätena gör att kunderna kan anpassa lastutrymmet beroende på behov. Bränsletanken på 82 liter lovar också en räckvidd på över 48 mil.

Nya Velar SVAutobiography Dynamic Edition finns i sex exteriörfärger: Firenze Red, Santorini Black, Corris Grey, Fuji White, Indus Silver och på specialbeställning Satin Byron Blue.

Källa: Land Rover

Delad nyhet är dubbel glädje!