De 7 bästa resmålen för bilsemester i Europa 2019

Aldrig har väl en bilsemester i Europa lockat så mycket som just precis nu. Att kunna ge sig av utan några tider att passa och upptäcka vår kära världsdel i egen takt ligger rätt i tiden. Dessutom finns det så många länder att se, och så många intressanta städer att besöka, att bilsemestern blir ett självklart val för den som vill få ut så mycket nya intryck som möjligt av sin semester. Samtidigt är många europeiska bilvägar rentav ikoniska och fulla av historia i sig själva. Planera din bilsemester så att du hinner uppleva så mycket som möjligt under din resa!

Nära tillhands, i Skandinavien, kan du besöka vårt vackra grannland Norge. Att bila i Norge är en otrolig upplevelse. Det är svårt att inte känna livet sjuda inombords när man kör på vägar som kantas av vilda vattenfall och branta stup, blandat med stilla fjordar och rogivande utsikter över mängder av fjälltoppar. Kanske mest uppseendeväckande är Trollstigen, där vägen sicksackar sig längs bergväggen från 858 meters höjd hela vägen ner till den vackra Isterdalen. Ett varningens finger bör höjas – vägen är avstängd om det är för dåligt väglag så forska i detta i förväg!

Missa inte Routes des Grandes Alpes om du vill uppleva fler spektakulära bergsvägar. Här färdas du genom Europas vackra alplandskap. Routes des Grandes Alpes tar dig igenom hela fyra nationalparker och 16 bergspass. Glöm inte att pausa och njuta av utsikten över Genèvesjön.

En annan otrolig bergsbilväg gömmer sig i de östra italienska Alperna, nämligen Stelviopasset. Här kommer ditt adrenalin garanterat att rusa – stigningen är 15% på det brantaste stället och uppfarten i öster består av otroliga 48 serpentinsvängar. Även vägen till själva passet är en vy i sig. Roligast är passet för bilentusiaster, men för den som sitter i passagerarsätet går utsikten verkligen inte av för hackor den heller. Toppen kallas för trespråkstoppen, för där talas både italienska, tyska och romanska.

Romantische Strasse, eller ”Romantiska vägen” på svenska, är en av Tysklands absolut mest populära vägar för semesterfirande bilförare. Vägen är omkring 35 mil lång och kantad av söta korsvirkeshus, kyrkor, slott och ringmurar – sagolikt helt enkelt. Du börjar din resa i Würzburg och avslutar den i Füssen, och trots att resan inte är speciellt lång kan det ta många dagar att genomföra turen på grund av alla trevliga stopp som lockar längs vägen.

Även Storbritannien har mycket att erbjuda för den som vill åka på en minnesvärd bilsemester under 2019. Vänstertrafiken kan verka knepig, men man vänjer sig fort och upplevelsen är värd den lilla extra ansträngningen. En populär resväg för turister går från London till Edinburgh och de skotska högländerna. Förutom storstadspulsen i huvudstaden kan du även passa på att göra ett stopp vid Englands äldsta universitet i Oxford, samma stad där J.R.R Tolkien och Lewis Carrol levde och skrev storverk. Ett annat litteraturrelaterat stopp hittar du i Stratford-Upon-Avon, där William Shakespeare föddes.

Att bilsemestra i Grekland är ett trevligt och givande sätt att upptäcka landet. Börjar resan i huvudstaden Aten och kör längs med kusten genom rivieran för att sedan ta del av solnedgången vid Poseidons tempel i Kap Sunion. Kör vidare norrut mot Mycenae för att senare under resan uppleva äkta grekisk medelhavsmagi på semesterorten Nafplio.

Island står på många naturintresserade svenskars topplista över drömresmål, och landet kan med fördel tas an med bil. Ringvägen, eller väg 1 som den egentligen heter, är den väg som binder ihop alla större isländska städer och orter och därmed den väg som turister oftast väljer att köra under en bilsemester. Väg 1 är 133 mil lång och för att hinna ta del av de viktigaste sevärdheterna längs vägen rekommenderas det att du spenderar drygt en veckas bilsemester i landet.

Jagar man hellre upplevelser på en racerbana finns exempelvis Nürburgring tillgänglig både för den som vill stå intill banan och njuta av motorljud och action, och den som själv vill spaka sin bil mot nya mål. Är man inte så pigg på att ge sig i kast med utmaningen själv kan man slänga in lite pengar i Odds och liveodds med 888 Sport vilket ger fina möjligheter att dra in hela reskassan på några välriktade klick.

Från Norge i norr till Italien och Grekland i söder – Europa har många fantastiska rutter att erbjuda. Njut av adrenalinpåslaget under en tur längs norska Trollstigen eller i det italienska Stelviopasset, njut av historiespäckade Storbritannien, blir kär på nytt i Tyskland eller hitta lugnet på Island – det finns många väl beprövade vägar att sätta en nål i för den som planerar den stora bilsemestern.

Delad nyhet är dubbel glädje!