Teknik: Världens första ihoprullbara TV

Med ny OLED-teknik kan man knäcka nya spännande idéer. Bland annat går det nu att göra en hel tv-skärm ihoprullbar, vilket vi ser introduceras med en 65-tumsskärm. Film underst i artikeln!

Det är LG som i vår introducerar ihoprullbara LG Signature OLED TV R, modell 65R9. Den kommer med en basplattform som möjliggör att man kan gömma tv:n helt och hållet – eller bara visa en del av den.

Tre lägen finns; Full View, Line View (en liten bit visas) och Zero View. I det smala Line View-läget kan man välja bland funktioner som Clock, Frame, Mood, Music och Home Dashboard.

Man kan visa till exempel familjebilder som delas via sin smartphone. I Mood-inställningen får man en ”ambient atmosfär” i rummet. Gissningsvis via färger och kanske ljud. 

I Zero View-läget är hela tv:n ihoprullad i basen, men man kan förstås ändå använda högtalarsystemet som är inbyggt. 100-watts med Dolby Atmos.

Höljet är i borstad aluminium och trots den enkla formen har man snackat med designbyrån Kvadrat of Denmark som kan sina kuber.

Tv:n har andra generationen av LG:s α9-processor (Alpha 9) och man kan styra Amazon Alexa. Det finns även Apple AirPlay 2 och HomeKit som möjliggör styrning via Siri. Produkten visas upp under CES 2019.

Priset då? Vi kan i nuläget bara konstatera att den blir dyr – kanske uppåt 200.000 kronor. Men du vet hur det funkar – om ett par år finns det fler alternativ och priserna sjunker kraftigt.

Delad nyhet är dubbel glädje!