Köpa bil i juletider

Nu dröjer det inte länge förrän julen är här, och det vore väl inte så dumt att ge dig själv en julklapp i form av din drömbil?

De flesta av oss lär inte få någon bil i jul, om vi inte har en bra roulette strategi och en stor portion tur så att vi vinner i spel. Men visste du att julen faktiskt är en av de bästa tiderna på året när det gäller att fynda och köpa en begagnad bil?

Det är iSeeCars.com som har presenterat statistik kring när på året, och runt vilka högtider, som det är bäst att köpa bil. De har analyserat mer än 48 miljoner försäljningar av begagnade bilar mellan 2013 och 2016. De har även jämfört helgdagar för att se vilken tid på året bilarna säljs till lägst pris. Det har visat sig att förutom Black Friday, vilket inte är ett lika stort fenomen i Sverige, så är julen den tid då man kan göra den bästa affären. En bil är ett av de dyrare inköp man gör, och bara en eller några procents rabatt kan innebära en stor summa i slutänden. Runt jul fanns det faktiskt mer än 35% fler erbjudanden än under en vanlig vardag. De flesta av oss tänker inte på att köpa en bil på julafton, eftersom man har många andra bestyr och åtaganden, men det kan alltså vara värt att fundera på saken.

Försäljningsmål styr priset
Oavsett när på året man ska köpa en bil, ny eller begagnad, sägs det vara bäst att gå till bilhandlaren den sista veckan i månaden. Många försäljare har försäljningsmål som ska vara uppfyllda vid månadsskiftet. Därför är det en betydligt större chans att man får ett bra erbjudande, eller kan pruta på priset under de sista dagarna i månaden. Det är inte annorlunda i december, vilket gör att eventuella prisnedsättningar och rabatter kan bli extra stora. Dessutom har de årliga försäljningsmål som också spelar in. Många försäljare försöker uppfylla sina årliga mål i december, ibland redan i november, och de är mer benägna att sänka sina vinstmarginaler för att göra det under den här tiden på året.

Priserna på begagnade bilar börjar vanligtvis öka i mitten av februari, och fortsätter sakta att öka fram till våren. Det är nämligen då allra flest människor köper en bil, och om man har möjlighet att vänta med sitt bilköp ska man definitivt göra det. En annan tid man bör undvika om man ska köpa bil är när skatteåterbäringen kommer för de flesta människor. Det finns alltså pengar att spara om man har möjlighet att vara flexibel med sitt bilköp.

Delad nyhet är dubbel glädje!