Mercedes visar eldriven silverpil

På årets upplaga av Monterey Car Week visade Mercedes-Benz upp vad som kan vara en av de mest spektakulära konceptbilarna någonsin. Den ensitsiga och eldrivna Vision EQ Silver Arrow är en oblyg hyllning till Mercedes-Benz legendariska W125 Rekordwagen ”Silverpil” som höll hastighetsrekordet på allmän väg i nästan 80 år!

Det är nu 80 år sedan Mercedes-Benz legendariska Silverpil W125 Rekordwagen slog hastighetsrekordet på allmän väg. Den 28 januari 1938 körde Rudolf Caracciola i ofattbara 432,7 km/tim på en Autobahnsträcka mellan Frankfurt och Darmstadt. Ett rekord som stod sig ända till december 2017!

Eldriven konceptbil

Vision EQ Silver Arrow är en eldriven konceptbil som går vidare med den extrema aerodynamiken och designen från W125. 5,3 meter lång och bara en meter hög går den bilen helt i silver och har en (1) sittplats.

De enorma fälgarna är på 24 tum fram och 26 tum bak och har 168 ekrar. Fram sitter däck med dimensionerna 255/25 och bak 305/25. Som en detalj har Pirelli försett däcken med stjärnmönster…

Den ljudlösa bilen utvecklar 750 hk (550 kW) och har ett batteri på 80 kWh som ger en räckvidd på ca 40 mil.

Tröttnar man på tystnaden går det utmärkt att ställa in så att bilen avger olika ljud. Till exempel en AMG V8 eller en Formel 1-motor!

Unik förarmiljö

Eftersom detta är en bil som tagits fram med föraren – bokstavligen talat – i högsätet, har den en mycket speciell förarmiljö. Här kombineras traditionella material som läder, polerad aluminium och solid valnöt, med digitala lösningar och högteknologi. För att ta sig ner i cockpit lyfts en ”krage” upp som sedan sänks ner över föraren.

Cockpitens sidor är täckta av grå mocka och föraren hålls på plats av ett 4-punktsbälte. Nacken värms av varm luft och pedalernas lägen kan justeras med en spak vid förarstolen.

Instrumenteringen består av en välvd panoramaskärm där omgivningarna projiceras bakifrån i 3D. Här går det att med hjälp av AI köra virtuell banracing mot både gamla och nya bilar som då visas som ”spökbilder” på skärmen. Vare sig de är framför eller bakom den egna bilen. En Virtuell Race Coach ger dig instruktioner under själva racet…

Bakgrunden:
Vision EQ Silver Arrow är en hyllning till den 12-cylindriga W125 Rekordwagen som 1937 byggdes med Grand Prix-bilen W125 som bas. Karossen utformades efter råd från flygplanstillverkarna Heinkel och Messerschmidt som bland annat föreslog att man skulle korta överhänget fram och göra fronten mer rundad och mer neddragen för att minska lyftkraften på framaxeln. Aktern förlängdes och förhöjdes för att ge samma effekt på bakaxeln.
En detalj som följt med till den nya bilen är kragen över cockpit och den droppformade vindrutan.

För att kunna hålla luftintagen så små som möjligt användes isvatten för att kyla motorn.

Vid vindtunneltester uppmättes ett cd värde på 0.17. Den 5.577 cc stora V12:an uppmättes till en effekt på 765 hk!

Morgonen den 28 januari 1938 körde Rudolf Caracciola ut på det som idag är autobahn A5 mellan Frankfurt och Darmstadt och strax efter klockan åtta klockades han för en flygande kilometer i 432,7 km i timmen. Det var ett rekord som stod sig i nästan 80 år till december i fjol (2017) då Koenigsegg Agera RS med nästan dubbla effekten kördes i 445,54 km/tim.

Rekordbilen finns idag att beskåda på Mercedes-Benz Museum i Stuttgart.

Källa: Mercedes-Benz

Delad nyhet är dubbel glädje!