Subaru STI Racing – snöns betvingare

Vi har kört nya STI Racing, sportbilen för året-runt-bruk! Subaru har Sveriges nöjdaste bilägare, och efter en vecka i den här bilen kan man inte låta bli att undra om det är just STI-ägarna som har tillfrågats. För jösses vad den här bilen går – oavsett underlag…

Av Bo Lundvang

Nya STI Racing är precis som väntat en riktig flåbuse om man vill. Trot eller ej, den går att köra snällt också om man ger sig sjutton på det. Fast vem köper en STI om man är en lättfotad miljökämpe? Det finns inga gröna skäl att köpa en STI, åtminstone inte just nu. Det ryktas om turbodieselversion i framtiden, och kanske till och med downsizing till 1,5-liters bensinare. Hmm…

En bil – olika uppföranden
Inträdesbiljetten är hög, från 429.900 kronor, och räkna gärna in ett par fartböter i budgeten. Fixar du dessutom en mastig soppaförbrukning på fabriksuppgifterna 14,1 liter/100 km i stadstrafik är det här en bil för dig! Körglädjen du kommer få finns det inte många konkurrenter som slår – särskilt inte på snö och is.
Kombinationen konstant symmetrisk fyrhjulsdrift och boxermotorns underbara ”kuttrande” är något som måste upplevas på riktigt för att man ska förstå tjusningen med det. Med tre körprogram (snåla Intelligent, standardläget Sport och reaktionssnabba Sport Sharp) och sex inställningar av differentialen kan man välja mellan trygg fyrhjulsdrivning eller aggressivt matande främst från bakhjulen. Det betyder helt olika uppförande på vägen. Vem sa att BMW är förarens bil?

Superalternativet
På snö räcker det väl i ärlighetens namn med en vanlig WRX (World Rally Cross) som är betydligt billigare, vår testbil som bara heter STI Racing numera är superalternativet. Bilen alla WRX-ägare egentligen vill ha, men nöjer sig med snäppet under av ekonomiska skäl. WRX svarar villigt på trimning, och tillsammans med eftermarknadsplast går det att lura vem som helst att man riskat hela sparkapitalet på en värsting. Ja, fram tills nu alltså, för från årsmodell 2011 är det sedankaross som gäller för STI Racing. Hur framtiden för lillebror ser ut vet vi först i september 2011 när nya generationens Impreza lanseras. Konceptet ser lovande ut, vad som blir kvar på produktionsmodellen återstår att se.

Detaljnytt
Så vad är nytt på STI Racing jämfört med WRX STI? Det helt uppenbara är förstås karossen, som gjorde ett kort mellanspel som halvkombi mellan 2008 och 2010 och nu är sedan igen. Mycket snyggare om du frågar mig, även om det är praktiskt med extra bagagevolym. Sen kommer finliret som kräver något av en specialist för att märka. Karossen är 5 mm lägre, och den har fått grövre krängningshämmare, kraftigare fjädring, hårdare bussningar, nedre länkarmar i aluminium och finjusterade stötdämpare. Nedre bärarmarna i framvagnen har fästs med dyra bussningar av pillow-ball-typ vilket används inom motorsport och ytterst sällan på gatbilar. Kort sagt en ordentlig chassimässig vässning som gjort bilen mer vridstark och mer raceanpassad. Skillnaderna märks mest i S-kurvor när man kliver av och på bromsen skriver Subaru, mindre understyrning utlovas också.
Sen får det väl sägas att priset faktiskt har sjunkit sedan WRX STI MY08 (dock dök en bantad PPP-version upp utan Recarostolar och navi i mars 2010 för 399.900:-). Den kostade från 449.000 kronor, här är den 20.000 billigare. Dock utan den lyxiga navigatorn vilket betingar ungefär det värdet.

Det mesta är standard
Bland valen av extrautrustning hittar man bland annat en stor och en liten bakspoiler, kromlist runt ändrören, 19-tumsfälgar i guld eller två unika färger, dimljus och lite annat smått och gott. Det mesta är standard från början – som till exempel det fantastiskt smidiga nyckelfria systemet med startknapp. Det är en välkomnande känsla när bilens innerbelysning tänds i mörkret bara man närmar sig bilen!
Summa summarum lär nya Subaru-monstret inte göra någon besviken – varken nya köpare eller gamla. Den levererar precis vad som förväntas med tanke på tidigare modeller, men det är inget jättestort kliv utan mer halvvägs mot nästa generation.

Fakta
Bil: Subaru STI Racing
Motor: 4-cyl 2,5-liters bensin boxermotor, turbo
Drivning: Permanent 4-hjulsdrift, 41/59% (elektronisk justerbar centrumdiff)
Växellåda: 6-vxl man
Effekt: 300 hk vid 6.000 rpm
Vrid: 407 Nm vid 4.000 rpm
Prestanda: 0-100 5,2 sek, 255 km/h toppfart
Bränsleförbrukning: 10,3 l/100 km
Utsläpp CO2: 243 g/km
Tjänstevikt: 1.590 kg
Chassi: MacPherson fjäderben fram, dubbla länkarmar bak.
Pris: Från 429.900:-

Varvtider Nürburgring
Porsche GT2 RS 7 min 18 sek
BMW M3 CSL Loaded 7 min 22 sek
Nissan GT-R 7 min 27 sek
Audi R8 V10 7 min 44 sek
Subaru STI Racing 7 min 55 sek
Lamborghini Gallardo Spyder 8 min 5 sek
Porsche 997 Carrera 4S 8 min 5 sek
BMW M3 E92 8 min 5 sek
Lexus IS-F 8 min 18 sek

Delad nyhet är dubbel glädje!