Världspremiär för Porsche Cayman R

Hos Porsche är bokstaven R reserverad för särskilt sportiga modeller. Nya Cayman R är en sådan modell. Med 55 kg lägre vikt, tio hästkrafter starkare motor än Cayman S och ett speciellt utvecklat sportchassi är körupplevelsen och vägegenskaperna i särklass. Nya Cayman R har världspremiär idag den 17 november på Los Angeles Auto Show.

Porsches nya mittmotorcoupé drivs av en 3,4-liters sexcylindrig motor som nu ger 330 hk. Som standard har den en sexväxlad manuell växellåda som tillåter en accelerationstid från 0 – 100 km på 5,0 sekunder. Som tillval finns Porsches sjuväxlade dubbelkopplingslåda (PDK) som krymper tiden från 0 – 100 km till 4,9 sekunder. Räcker inte det finns ett Sport Chrono-paket och med det gör Cayman R sprinten på 4,7 sekunder.

Toppfarten är 282 km/tim med manuell växellåda och 280 km/tim med PDK-lådan. Bränsleförbrukningen är 9,7 liter per 100 km med manuell växellåda och 9,3 l/100 km med PDK-lådan.

Det främsta målet med Cayman R var att ytterligare förbättra den tvåsitsiga mittmotormodellens prestanda genom att konsekvent minska vikten. Med en tomvikt på 1 295 kg har Cayman R ett vikt/effektförhållandet på låga 3,9 kg per hästkraft med manuell växellåda. Med PDK-låda blir förhållandet 4,0 kg per hk.

Den största viktminskningen har uppnåtts genom att använda komponenter i lättviktsmaterial och genom att slopa en del bekvämlighetsutrustning. Liksom i 911 GT3/GT3 RS och Boxster Spyder finns som tillval ett Litium-Jon-batteri i en speciell lättviktskonstruktion. Dessutom är 19-tumsfälgarna de lättaste i Porsches hela modellprogram och hela hjulsatsen väger inte mer än knappt 40 kg.

Målet och meningen med Cayman R är uppenbar vid första anblick. Karossen har sänkts med 20 mm jämfört med Cayman S och tillsammans med den fasta bakre vingen, de silverfärgade fälgarna och en rad sportiga attribut både utanpå och inuti har Cayman R en egen identitet. Svarta sargar runt strålkastarna, svarta backspeglar och bokstäverna ”PORSCHE” på sidorna i svart eller silver beroende på karossens färg är designelement från Porsches klassiska tävlingsmodeller.

Just bokstäverna på sidorna var kännemärket för den första modellen som fick beteckningen ”R”, 911 R från 1967. Den togs fram för att delta i en liten racingserie med 19 bilar. Prototypen ”R” baserades på en standardmodell av 911 Carrera med 210 hk. Tack vare flitig användning av plastkomponenter och extremt spartansk utrustning vägde den inte mer än 830 kg.

Nya Porsche Cayman R börjar säljas i februari 2011.

Källa: Porsche

Delad nyhet är dubbel glädje!