Snabbtestad: Nissan 370Z

Jag kommer precis från en kortare provkörning av Nissan 370Z, den kraftigt uppdaterade uppföljaren till 350Z. Än så länge har det kommit in 5-6 exemplar till landet, något demoexemplar för pressen har inte synts till.

Av Bo Lundvang

Det var av ren tur vi fick vantarna på SG Boman & Sons bil, efter ett telefonsamtal om den inte lika upphetsande minibilen Nissan Pixo som snart ska tas in i landet. Fortfarande rykande färsk, med inplastade pedaler och en knappt inkörd motor fick jag försöka ta det piano – vilket inte är så lätt i en dylik pjäs.
370Z är en beroendeframkallande maskin som bjuder föraren på en ny upplevelse i form av automatisk motgas när man växlar ner, trots manuell låda. Kopplar man ur från exempelvis femmans växel går varvtalet upp av sig själv för att möta samma varv som treans i den farten.

Porsche-attack
Nissan går hårt åt Porsche. Först GT-R som slår Porsche 997 Turbo runt Nürburgrings nordslinga, sen Nissan 370Z som pekar finger åt Porsche Cayman. Båda tvåsitsiga sportbilar med liknande drag (min kära fru frågade om 370Z var en Porsche!), men Nissans prissättning är förstås något lägre än Porsches. En Cayman S kostar utan extrautrustning drygt 500.000 kronor, sen får man inte glömma de högre driftskostnaderna som ingår när man köper Porsche.
Vårt testexemplar var utrustat med paketet ”Pack”, vilket ökar grundpriset från 415.900 till 438.900 kronor. Ett paket man gott kan kryssa för, här ingår bland annat läderklädsel med perforerad ”PearlSuede” och elstyrning av stolarna, farthållare och fet Bose-stereo.

Enligt Nissans utskick är nyckelfritt system grundutrustning. Nej, man slipper inte nyckel – men man behöver inte ta ur den ur fickan. Nånsin. Under handtagen på bilens utsida finns en liten knapp som känner av om nyckeln är i närheten när man trycker på den, och inne i bilen finns en startknapp som förstår samma sak. Det finns ett ställe för nyckelförvaring i kupén där man kan förvara själva dosan om man vill.
På pressens provkörningar av nya bilar med detta system är de bilansvariga alltid rädda för att nyckeln ska hänga med motorjournalisten hem, eller att bilen ska lämnas på tomgång till en annan förare som drar iväg utan nyckel. Då blir man nämligen stående så fort man slår av sin bil!
Dyraste varianten av nya 370Z är den med 19-tumsfälgar, navigator och 7-växlad automat. Då står det 499.900 kronor på prislappen.

Förstorad maskin
Som namnet antyder är den före detta 3,5 liter stora V6:an i 350Z numera 3,7 liter stor och pumpar ur sig 331 hk exakt. Vid 7.000 varv ska tilläggas. Det är tämligen högt, vilket betyder att man får smiska bilen rätt ordentligt för att få nytta av alla hästarna. Motorn är superstark från låga varv, med hela 366 Nm som mest. Det går att köra bilen i låga farter på hög växel helt utan knorr eller ryck.
Köper man en 370Z borde det vara lag på att ta en sväng förbi en racerbana någon gång, så man får känna hur bilen är gjord för att köras! En sån här bil kommer aldrig till sin rätt i vanlig trafik. Men visst är det gött att kunna köra om med ett piskrapp, fast så kan man ju inte göra hela tiden.
Apropå cylindervolymen så närmar vi oss GT-R, som har en 3,8 liter stor V6. Men den har dubbelturbo också. Det gör 480 hk, vilket hittar ner i backen genom alla fyra hjulen.

Interiör med superlativ
Den spontana känslan är att nya versionen nått en helt ny nivå än tidigare. Den plastiga inredningen är som bortblåst, och i dess ställe återfinns mocka i dörrarna, läckra sömmar över instrumentpanelen och farligt snygga skinnsäten med både sidogrepp och perforerad mocka. Ratten har bättre känsla, och bokstaven Z har växt till sig ytterligare. Hela kupén har växt i storlek, det känns inte alls lika instängt som förut. Men vem ritade sidobakrutorna? Det måste vara världens minsta!

Klassiska linjer
Utsidan har också vässats kraftigt. I profil känner man igen superbilen GT-R i linjerna, det är inte fy skam. Storebror kostar dubbelt så mycket, och kan bara servas i Göteborg. Den här är rimligare att köra runt med till vardags.
Först hade jag lite svårt att komma överens med de mystiskt formgivna fram- och baklysena, men efter att för första gången mött Z:an öga mot öga erkänner jag att designern hade rätt från början. Bak används LED-teknik, framåt ”bara” xenon. Bilens allra bästa vinkel är ändå snett framifrån. Den sluttande taklinjen som skriker GT-R lång väg, och den BMW:igt Hofmeister-knickiga vinkeln bakom den fjantiga sidobakrutan ger bilen en särprägel som fans kommer att älska många år framöver. Sidorutans vinkel är förresten nedärvd från Datsun 280ZX, denna underbara sportcoupé som för gott satte Z på den sportiga bilkartan.
Nissan GT-R har förresten också en sån vinkel, fast upp-och-nervänd.
Sopparäkningen behöver inte bli snordyr, med en snittförbrukning på 10,5 liter per 100 km. Köper man den 7-växlade automatlådan går den ner lite till. I stadstrafik behöver den 15,3 liter per 100 km medan pendlingsfart bara käkar 7,8 liter. Som en V70 ungefär, kanske lite mindre.

Magisk lack
Nissan har med hjälp av asiatiska häxdoktorer tagit fram en lack som reparerar sig själv om den blir repig. Fråga inte hur det går till, för du lär inte få nåt svar. Det hade varit roligt att testa, men det får nog bli när bilhandlare Torbjörn Boman själv inte är närvarande.
Lacken kom först till Nissan Murano. Till 370Z kostar den 6.900 kronor extra, vilket kan vara värt pengarna. Speciellt om man brukar parkera bilen i ett risigt buskage.

Snabbfakta
Bil: Nissan 370Z -09
Motor: 3,7-liters V6
Effekt: 331 hk vid 7.000 rpm
Vridmoment: 366 Nm vid 5.200 rpm
Prestanda 0-100 km/h: Cirka 5,9 (har ej funnit officiella siffror)
Toppfart: 250 km/h (elektr begr)
Drivning: 2WD, bakhjulsdrift med LSD
Längd/bredd/höjd mm: 4250/1845/1315
Tjänstevikt: 1.496 kg / 1.525 kg (Pack)
Växellåda: 6-vxl manuell med ”motgas” vid nedväxling (7-vxl aut med paddlar går att få)
Däck: 225/50/18 fram, 245/45/18 bak (kan fås med 245/40/19 – 275/35/19)
Utrustning: Thatcham-godkänt larm, Hill Start Assist, sidokrockgardiner, tvåstegs airbags, Nissans viskösa LSD-diff, ESP.
Bagagevolym: 235 liter (nya BMW Z4 har 320…)
Övrigt: 3 års nybilsgaranti / 10.000 mil. Lackgaranti 3 år, rostskyddsgaranti 12 år, vägassistans 3 år / 10.000 mil, vagnskadegaranti 3 år.

Delad nyhet är dubbel glädje!